Parel op de poster: James Blake op Lowlands 2022

James Blake
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

De headliners zijn de grote blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Parels op de Poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van drie video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van de (nog) wat kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: James Blake op Lowlands 2022.

James Blake staat komende maand op Lowlands én Pukkelpop. De Brit heeft met vijf albums inmiddels al aardig wat repertoire opgebouwd, maar wat maakt hem nou zo uniek? In 2011 bracht zijn eerste album James Blake uit. Maar wat heeft hij daarna geproduceerd en hoe bouwt hij de stenen voor zijn glansrijke carrière op?

Wie: James Blake
Wanneer: Zondag 21 augustus, 18:30 – 19:30
Waar: Bravo, Lowlands
Wat: Electronica, soul

‘Retrograde’

Hoewel Blake in 2011 zijn eerste album uitbracht, met onder andere ‘Limit To Your Love’, brak hij later pas echt door met zijn vervolgalbum in 2013. De single ‘Retrograde’ is (nog steeds) zijn meest beluisterde track met ruim 170 miljoen streams. Het betekent letterlijk een stap terug doen, een groot thema op het album Overgrown. Hij schreef het nummer na een break-up met Theresa Wayman van de band Warpaint.

Deze grote track kreeg een Igor Novello Award en staat ook bij filmmakers in the picture. Zo hebben o.a. series als Suits, The Leftovers en The Blacklist deze track één of meerdere keren gebruikt in hun seizoenen.

Hoogstaande samenwerkingen

Kendrick Lamar, SZA, slowthai, André 3000.. Je kunt ze zo gek niet opnoemen of James Blake heeft wel een nummer met of voor deze artiesten geschreven. De net genoemde samenwerkingen zijn allemaal onderdeel van het in 2016 gereleasde meesterwerk Assume Form. ‘Barefoot In The Park’ is een collab met de immens populaire Rosalía. Hierin mixen ze elkaars stijlen en talen, wat zorgt voor een bijzondere samensmelting.

Daarnaast heeft James Blake ook gewerkt aan platen van Beyoncé en Frank Ocean. In 2020 heeft de Brit ook een extra album vol met covers gemaakt. Denk aan de ‘The First Time Ever I Saw Your Face’ van Stevie Wonder en ‘Godspeed’ van Frank Ocean. Bij zijn shows in TivoliVredenburg afgelopen mei stonden deze tracks zelfs op de setlist.

Friends That Break Your Heart

Zijn laatste album kwam uit in 2021 en gaat over een andere vorm liefdesverdriet. De titel Friends That Break Your Heart zegt in die optiek genoeg. De duistere klanken wanen je weer in de leefruimte die James Blake vaker creëert. Live speelt hij de tracks met een ijzersterke stem en korte elektronische improvisaties tussendoor; wat een aantal onverwachte bombastische momenten oplevert. James Blake gaat met deze shows voor interactie met het publiek en momenten waarbij je kan dansen. Het nieuwe album komt live echt tot leven, iets wat je dus niet mag missen op Pukkelpop of Lowlands 2022!

Lowlands Logo

Lowlands 2022

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2022
Line-up
Arctic Monkeys
The Opposites
Stromae
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.