Zwarte Cross 2022 wint Festival Award voor ‘Beste Randprogramma’

Photo credit: Festileaks

Festileaks maakt vandaag de winnaars van de Festileaks Festival Awards 2022 bekend. Voor deze publieksprijzen werden 200 Nederlandse en Europese festivals beoordeeld op zes categorieën van de festivalbeleving. De Zwarte Cross 2022 gaat er vandoor met de Festival Award 2022 voor ‘Beste Randprogramma’.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2022.

Zonder randprogramma, geen festival. Tegenwoordig is hetgeen wat naast het muzikale podium gebeurt net zo belangrijk als wat erop staat. Waar de acts zorgen voor hoogtepunten, bezorgt het randprogramma voor de totale beleving van een festival. De vijf festivals in dit artikel snappen dat, met als winnaar van dit jaar: Zwarte Cross 2022.

Photo: Sjaak Böhmer / Zwarte Cross

1. Zwarte Cross (8.0)

Alles is hoofdprogramma volgens tweevoudig – nu drievoudig – winnaar van de Festival Award voor ‘Beste Randprogramma’. En helemaal gelijk hebben ze in de Achterhoek. Wie de cross als randprogramma beschouwt, is nog nooit op een cross geweest. En wie de muziek als randprogramma beschouwt, is nog nooit op een festival geweest. Wat het randprogramma is, zal bij de Zwarte Cross altijd een filosofische vraag blijven.

Toch zal het festival ook hoog scoren op randprogramma zonder die twee elementen. Het terrein is één grote kermis, de verschillende kroegen zitten vol entertainment (doe jij volgend jaar mee met onze kroegentocht?) en kinderen hoeven zich ook geen moment te vervelen op het terrein. Bovendien stonden de grootste acts op het hoofdpodium, maar werd de show toch echt gestolen door Orgel Joke in de theaterweide.

Zullen we dit jaar een compromis sluiten Zwarte Cross? Alles op en rondom het festival is randprogramma vergeleken met het grootse afscheid van ‘onze’ Tante Rikie.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

2. Down the Rabbit Hole (7,8)

Down the Rabbit Hole is het beste festival van Nederland. Jazeker! Het is echt gezegd in onze Festivalpodcast. En voor een goed festival, is er naast muziek ook behoefte aan een goed randprogramma. Yoga, hoelahoepen, je eigen kunst maken, zwemmen (het weer hielp mee), leren dansen, chillen in blauw zand, het lopen door de aangebrachte Rabbit Hole bij Eden. Dit lijstje kan eeuwig doorgaan op Down the Rabbit Hole.

Dit festival zit vol eigenzinnige ontdekkingen met de Porto Parties als uitblinker. Frist in Atlantis, Fuiven met Duiven en Pluimgay. Allemaal verschillende thema’s, verzonnen door de festivalbezoeker, van de porto parties. En de titels zijn pas een minuscuul gedeelte van de fun. Terechte tweede plaats!

Foto: Nikki Born (Paaspop 2022)

3. Paaspop (7,7)

Als je als festival een Escape Room hebt met Bruce Springsteen thema, hoor je bij de crème de la creme op het gebied van randprogramma. En daar staat Paaspop, met een perfect uitgemeten formule, dan ook. The Boss voor de doorgewinterde festivalbezoeker en een groot exemplaar van Dokter Bibber voor de nieuwe generatie. Naast de muzikale acts waar je los kan gaan, waren er ook genoeg ontprikkel momenten. Je kon aanhaken bij de oude breisters en chillen in een reuzenrad of badkuip. Zoals we al zeiden, een perfect uitgemeten formule. Bovendien was de slettendisco, een feest van de hoogste kwaliteit, helemaal aan op Paaspop 2022!

4. Mysteryland (7,5)

Een prikkelwalhalla waar verwondering de klok slaat. Zo wordt Mysteryland 2022 omschreven. De vele installaties zorgen naast audio ook voor een visueel spektakel. Decennialang loopt het festival in Haarlemmermeer al vooruit op de werkelijkheid.

Een 16 meter hoge confettibeer verwelkomt de bezoekers, als verwijzing naar de gemiste knuffels tijdens de pandemie. Een beregezellige start, aldus de organisatie. De Nudisco brengt de bezoeker weer terecht bij de naakte waarheid. Dat daar gedanst wordt is zeker, hoe daar gedanst wordt is voor diegenen die niet geweest zijn een ‘Mystery’.

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

5. Lowlands (7,3)

Op Lowlands mis je meer dan je ziet. Zo ook bij het randprogramma. Al jaren dragen wij, de festivalbezoekers van Lowlands, bij aan de wetenschap. Al decennia staan wij, de festivalbezoekers, op het podium van de Alpha voor een sing-along. Al eeuwen wordt er gelachen bij comedy acts en de literatuur bedreven bij talkshows en interviews. En al millenia lang is dit de gewoonste zaak op Lowlands.

Ook de film- en theaterwerelden mogen op dat programma niet ontbreken. Een waar hoogtepunt van de randprogrammering vindt dan ook plaats als verschillende stijlen samensmelten. Zie hier de Sing-along van de film Mamma Mia!, nagespeeld door het Amsterdamse collectief LAB111 en gezongen door de festivalbezoeker. Vecht daar maar tegenop, Stromae en Arctic Monkeys.

Over de Festileaks Festival Awards

Door middel van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op 200 festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de zes belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, en duurzaamheid. Festileaks biedt daarmee tegenwicht aan de industrieprijzen die door vakjury’s worden toegekend. In 2022 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis (Pinkpop, Lowlands) als internationaal prestigieuze festivals als Tomorrowland, Mad Cool, Rock Werchter en Sziget.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2022

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 1-3 juli 2022
Line-up
Erykah Badu
The Smile
Gorillaz
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.