Advertisement

Parel op de Poster: RÜFÜS DU SOL op Sziget 2022

Rufus du sol

De headliners zijn de grote blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Parels op de Poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van drie video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van de wat kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: RÜFÜS DU SOL op Sziget 2022.

We kunnen ons deze zomer geen leven meer voorstellen zonder RÜFÜS DU SOL. Zo warmen de drie Australiërs de festivalweide van Sziget 2022 alvast op voordat Dua Lipa de planken betreedt. Maar daarna zijn ze ook nog te vinden op Lowlands én Pukkelpop! Met ruim 10 jaar optreden en 4 albums op hun naam zijn ze een populaire act. We noemen voor het gemak nog even de bijna 5 miljoen Spotify streams per maand. Blijf hangen en check hoe hun carrière zo’n vlucht heeft genomen.

Wie: RÜFÜS DU SOL
Wanneer: Woensdag 10 augustus 19:30
Waar: Sziget Main Stage
Wat: House/(broeierige) emotionele elektronica

Nationale doorbraak in 2013

Het drietal is in 2010 opgericht na verschillende jamsessies op vakantie in hippie oord Byron Bay. Het samen spelen viel in de smaak, want ze brachten al snel een aantal EP’s uit. Nummers als ‘Paris Collides’ en ‘We Left’ deden het al best aardig in hun bakermat Australië. De grote doorbraak Down Under ontstond voor RÜFÜS DU SOL pas na het verschijnen van het eerste album: Atlas (2013). Het album kwam zelfs binnen op #1 in de hitlijsten!

Het zomerse album zit vol met Ibiza house invloeden. Leuk te vermelden is dat Atlas uitkwam in augustus. Inderdaad, in de wintertijd in Australië. De eerste single ‘Take Me’ beschrijft trouwens al de voorliefde van de band om nieuwe avonturen te maken en oorden te ontdekken.

Internationale doorbraak voor RÜFÜS DU SOL in 2016

In 2016 kwam hun zeer succesvolle tweede album Bloom uit. De eerste single ‘You Were Right’ is al wat eerder viraal gegaan. Tot op heden is het met ruim 146 miljoen streams hun grootste hit op Spotify. Met in zijn kielzog natuurlijk ‘Innerbloom’. Nog altijd goed voor 123 miljoen streams. Op YouTube zijn de rollen juist omgedraaid en is het vooral de clip van ‘Innerbloom’ die hoge ogen gooit. Deze beelden zijn al even ongrijpbaar als de muziek van de heren, met talloze abstracte plaatjes van aardse substanties die in elkaar overvloeien.

Funfact: In het begin ging de band als RÜFÜS door het leven. Totdat ze in de Verenigde Staten gingen toeren en op een naamgenoot stuitten. Dus noemden ze zich RÜFÜS DU SOL ”Immers geen hond die zo zou heten toch?” Eerst alleen in de Verenigde Staten. Uiteindelijk moest de hele wereld vanaf mei 2018 leven met hun nieuwe naam. Of ze nog op beschuit met muisjes getrakteerd hebben weten we helaas niet…

Gevestigde waarde (2018)

Met hun derde album Solace uit 2018 bevestigt RÜFÜS DU SOL definitief dat ze op aarde zijn geland. Sommige mensen mogen hun nummers nog wel eens cheesy noemen door de verslavende maar soms wat simpele Ibiza house beats. Of door de zalvende praatzang. Maar deze kenmerken vormen samen onmiskenbaar hun eigen stijl en geluid.

Dat wil niet zeggen dat ze niet evolueren. Solace en zeker opvolger en vierde album Surrender (2021) knallen net wat harder uit de speakers dan hun voorgangers. Prijswinnaars van de laatste jaren zijn de mythische megahit ‘Underwater’ en het vuige ‘On My Knees’ die niet zou misstaan in een danskelder, waar het zweet van het plafond druipt.

Het is extra knap dat de mannen zo succesvol zijn op eigen kracht. Van samenwerkingen met andere artiesten moeten ze nog niet zoveel hebben. Wij hebben de witte vlag allang gehesen: ga deze magiërs snel zien op Sziget 2022 of elders als je de kans krijgt! Jezelf vooraan in het zweet werkend of languit in het gras genieten van deze heerlijke frisse bries, het kan allemaal.

Lowlands Logo

Lowlands 2022

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 19-21 augustus 2022
Line-up
Arctic Monkeys
The Opposites
Stromae
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.