Awakenings Summer Festival 2022 zet de toon voor duurzaamheid op festivals

Photo: Mark Vermeule

De wereld verandert en festivals kunnen niet achterblijven. Awakenings bleek afgelopen weekend koploper als het gaat om duurzaam festivalbeleid. Hun initiatieven op een rijtje.

Bij de entree valt het direct op dat Awakenings aandacht besteedt aan recycling en het schoonhouden van het terrein. Na de securitycheck overhandigen enthousiaste vrijwilligers een vuilniszak, een hersluitbaar asbakje dat makkelijk in je zak past en een eco-token. Op deze manier probeert Awakenings de festivalgangers te stimuleren om hun afval en sigaretten zo veel mogelijk op te ruimen en om bekers en flesjes terug te brengen naar de bar.

Statiegeld

De eco-token kun je inruilen voor een beker of flesje: wanneer je geen token hebt, betaal je een extra muntje aan statiegeld. Het systeem lijkt goed te werken. Uiteraard is het onvermijdbaar dat er hier en daar iemand een beker of flesje op de grond gooit, maar over het algemeen is het terrein goed schoon. Ook zijn er ruim afvalbakken aanwezig waar iedereen restafval van organisch afval kan scheiden.

Tot zover goede stappen, maar natuurlijk zien we dit (gelukkig) wel op meer festivals. Awakenings pakt echter verder uit.

Inzet van Green Teams

Zo zet Awakenings speciale ‘Green Teams’ in, in samenwerking met Coca-Cola. Het zijn vrijwilligers die ervoor zorgen dat je niet tussen al het afval staat te dansen. Ze zijn te herkennen aan hun (surprise, surprise!) groene shirts. Er lopen meerdere Green Teams over het terrein van Awakenings. Zo is er een team dat, zoals hierboven benoemd, de festivalgangers voorziet van de nodige spullen om zo min mogelijk afval rond te laten slingeren.

Het andere team verzamelt lege bekers, blikjes en flesjes. Gewapend met een krat, een informatiebord en een hoop eco-tokens bewandelen zij het Awakenings-terrein. Wanneer jij je drankje op hebt, kun je de beker bij hen inruilen voor een zo’n eco-token. Wanneer de krat goed gevuld is met alle verzamelde bekers, blikjes en flesjes leveren ze deze in bij de bar.

Het laatste team zorgt ervoor dat rondslingerend afval wordt opgeruimd. Met een prikker en een vuilniszak weten zij het terrein goed schoon te houden waardoor de bezoekers niet in het afval staan te dansen.

Afvalscheiding en -verwerking

De Green Teams zijn zogezegd het gezicht van deze campagne. Zij brengen de boodschap direct over aan de bezoekers. Maar daar houdt het niet op. Achter de schermen wordt er hard gewerkt om het afval zo goed mogelijk te verwerken. Het binnenkomende afval wordt bij de bars gescheiden en regelmatig naar de afvallocatie van Awakenings gebracht dat zich buiten het terrein bevindt.

Op deze afvallocatie bevinden zich verschillende grote containers met blik, PET-bekers, PET-flessen, glas, rest en papier. Elk van deze verschillende soorten afval moet op een andere manier worden verwerkt om er zo duurzaam mogelijk mee om te gaan en dus wordt elke soort vanaf hier naar een ander gespecialiseerd afvalverwerkingsbedrijf gestuurd.

Volledig vegetarisch

Er is geen frietje stoofvlees of Angus Burger te bekennen op de evenementen van Awakenings. De organisatie heeft ervoor gekozen om dit jaar enkel vegetarisch voedsel aan te bieden. Awakenings bood sinds 2015 al een menu aan dat voor 95% vegetarisch was, maar nu hebben ze ook de laatste 5% vlees buiten de festivalweide gehouden. Het is natuurlijk altijd even spannend hoe het publiek erop reageert, maar buiten een enkeling om wordt het vleesloos Awakenings zonder problemen ontvangen. Ook tijdens de pilot op Awakenings Easter Festival (in april) bleek dat er niet minder voedsel werd verkocht dan voorheen.

Groene stroom: batterijen op biobrandstof

De grootste vervuiler op festivals is nog altijd met name de brandstof die nodig is om voldoende stroom te generen voor zo’n mega evenement. Op de meeste festivals worden hier nog altijd dieselgenerators voor gebruikt, die duizenden liters diesel er doorheen slurpen.

Awakenings 2022 heeft die apparaten ter back-up nog wel staan, maar gebruikt in de praktijk bijna alleen nog maar batterijen die (van tevoren) zijn opgeladen door biobrandstoffen, zoals bijvoorbeeld windmolens of zonne-energie. Deze batterijen zijn de energiebronnen voor onder meer de indrukwekkende podia van het festival.

Al met al is Awakenings Summer Festival 2022 goed op weg naar een duurzame manier van het organiseren van een festival. Er wordt geëxperimenteerd en gezocht naar de meest milieuvriendelijke oplossingen. Voor nu kunnen we, aan de hand van onze eigen ervaringen op Awakenings Summer Festival dit jaar, in ieder geval bevestigen dat duurzaam dansen absoluut mogelijk is en niet afdoet aan een geweldige festivalbeleving. In tegendeel!

Awakenings Summer Festival Logo

Awakenings Summer Festival 2022

Locatie
Nederland
Spaarnwoude, Nederland
Datum 29-31 juli 2022
Line-up
999999999
Adiel
Amelie Lens
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Samuel van der Lee

Ik maak deel uit van het pre-coverage team en maak af en toe wat designs, maar ik zit vooral voor alle gezelligheid en de uitjes bij Festileaks. Groot fan van Cera Khin. Daarnaast luister ik graag naar Lambrini Girls, The National, Frans Bauer, IDLES, John Tana, Arianna Puello en Opgezwolle. Ook ben ik dol carnaval (zowel Brabants als Limburgs carnaval) en de karaokebar is mijn kerk.

Meer van Samuel