Alle Graspop line-up posters sinds 1996 op een rij

Graspop 2019
Photo: Elsie Roymans

Sinds 1996 vindt Graspop Metal Meeting jaarlijks plaats in Dessel. Van 10.000 festivalgangers op de eerste editie is het festival inmiddels gegroeid naar een vierdaags festival met ruim 200.000 bezoekers. Hieronder vind je een overzicht van alle line-ups die het festival hebben doen uitgroeien tot het grootste Belgische metal festival.

Sinds het ontstaan in 1996 kijken elk jaar tienduizenden metalfans weer uit naar Graspop. Het festival weet jaarlijks iconische artiesten te boeken. Van huisband Iron Maiden tot Black Sabbath en Slayer. De tientallen posters laten echter nog veel meer moois zien. Hoogtijd om deze eens onder de loep te nemen.

1996

De eerste editie van de Graspop Metal Meeting begint groots. Het toen nog eendaagse festival pakt uit met niemand minder dan Iron Maiden en Slayer. Ook de undercard met onder andere Life of Agony, Fear Factory, en Morbid Angel is sterk. De namen zouden ook tegenwoordig niet misstaan op de poster.

1997

Al bij de tweede editie breidt het festival uit. Naast een Mainstage en de Marquee, is er nu ook de Skate Stage. Skate punk breekt in de jaren ‘90 door en aan Madball, Lagwagon en Millencolin is de eer om het podium te dragen. Op de mainstage en in de marquee staat wel gewoon metal. Aan Megadeth de eer om het hoofdpodium af te sluiten als headliner. Alice Cooper moet het op Graspop 1997 doen met een plekje lager. Het in 1997 piepjonge Dimmu Borgir mag aantreden in de Marquee. Kaartjes kon je nog kopen via de fax.

1998

Op de derde editie vinden we de grondleggers van de metal: Black Sabbath, in de originele line-up. De heren spelen voor de reünie zoals te verwachten valt een setlist met enkel oud werk van voor 1975. Daarnaast staat In Flames op de poster, dat zojuist The Jester Race en Whoracle uitgebracht heeft, en samen met Dark Tranquillity en At the Gates aan de voet van de melodeath staat.

1999

Op de poster van Graspop 1999 pronken namen als Manowar, Sepultura, Motörhead en Cradle of Filth. Ook de eerste Graspop-doorkomst van Children of Bodom vindt dit jaar plaats. Daarnaast is de warme band tussen de gemeente Dessel en Graspop ook te spotten op de poster, het festival wijkt niet af van de locatie en vindt tegenwoordig ook nog altijd plaats in Dessel.

2000

Net als bij de eerste editie, zijn Iron Maiden en Slayer de grote namen op het affiche. Ook Machine Head krijgt al een mooie plek op de poster, ze zullen later nog groeien naar headline-status. De special guest blijkt Testament. Daarnaast experimenteert Graspop dit jaar met een preparty. De avond voorafgaand aan Graspop is er een feest met DJ, danseressen en nóg een verrassingsact: U.D.O., de band van Dirkschneider. Ook wel bekend als de zanger van Accept.

2001

in 2001 breidt het festival uit naar twee dagen. Op de vertrouwde zaterdag is Judas Priest headliner met een exclusieve Benelux show. De extra dag is een Campingfest met onder andere Nevermore en Devin Townsend – beslist geen typisch camping feestje.

2002

Graspop besluit na de proefballon in 2001 over te stappen op twee volle dagen. Voor slechts €50,- geniet je, inclusief camping en parkeerplaats, van twee dagen metal. Slayer en Saxon dragen elk een dag. Floor Jansen van Nightwish en Mark Jansen van Epica staan voor het eerst op Graspop met After Forever.

2003

In 2003 weet Graspop weer Iron Maiden te strikken, de Britten beginnen de huisband van het Desselse festival te worden. Ook Alice Cooper staat weer eens op Graspop. Onder andere Finntroll, Mastodon en Atreyu staan voor het eerst op de line-up, die weer verder is gegroeid.

2004

In 2004 groeit het festival door naar drie dagen. Op de tiende editie van Graspop mag Iced Earth voor het eerst headlinen, Alice Cooper staat er ook weer. Judas Priest is de derde headliner. Ook een opkomend Amerikaans bandje heeft een mooie spot veroverd: Slipknot staat voor het eerst op Graspop.

2005

De doorkomst van Slipknot moet goed bevallen zijn, pas een jaar na de eerste keer Graspop groeien ze door tot headliner. Met verder System Of A Down, Slayer en Iron Maiden weet Graspop 2005 vier ijzersterke headliners te boeken. Ook de undercard is niet verkeerd, met onder andere Within Temptation, In Flames, Epica, Amon Amarth en Dio.

2006

Het festival lijkt definitief over te zijn op drie dagen. De ietwat vreemde indeling van de poster – zaterdag, vrijdag, zondag – laat Guns N’ Roses centraal bovenaan pronken. Ook Korn, Whitesnake en Motörhead krijgen een mooi plekje op het affiche. Verder staat Gojira voor het eerst op Graspop, de band is hierna uitgegroeid tot de headliner die het vandaag de dag is, en speelt een snoeiharde set: Ocean Planet – Backbone – Remembrance – Clone – Flying Whales – Love – Wisdom Comes – The Heaviest Matter of the Universe.

2007

Korn wordt op herhaling geboekt, daarnaast vinden we op deze editie zowel Black Sabbath frontman Ozzy Osbourne , als Heaven and Hell, dat bestaat uit (voormalig) Black Sabbath leden. Uiteraard komt ook Iron Maiden weer eens langs, de laatste doorkomst is immers alweer twee jaar geleden.

2008

En jawel, Iron Maiden staat voor Graspop 2008 wéér op de poster. Daarnaast viert Kiss als headliner haar 35-jarig bestaan. Andere opvallende namen zijn Judas Priest, Avenged Sevenfold, Bring Me the Horizon, Sabaton en Volbeat. Tegenwoordig allemaal headliners, maar in 2008 nog niet allemaal. Daarnaast zijn de piraten van Alestorm dit jaar voor het eerst aangemeerd in Dessel, waarschijnlijk op zoek naar ‘Wenches & Mead’.

2009

In 2009 staat Nightwish voor het eerst op Graspop, en direct als headliner. Met Volbeat, Gojira, Parkway Drive, Five Finger Death Punch staan er nog meer bands op de line-up die tegenwoordig headliner zijn. Dat doet de scouting-afdeling van Dessel toch maar goed!

2010

Ook op de poster van Graspop 2010 zijn weer genoeg opvallende namen te spotten. Zo is Tarja al een paar jaar niet meer de zangeres van Nightwish maar reist solo af naar Dessel. Daarnaast mag Soulfly het festival voor het eerst headlinen, naast oude rotten Aerosmith en KISS, ook Slayer en Motörhead krijgen een mooi plekje op het affiche.

2011

De poster krijgt naast een andere look, ook een ander format in 2011. Slechts de grootste namen halen de poster. Slipknot, Ozzy Osbourne en Judas Priest staan weer eens bovenaan het affiche. Tot een optreden van de Prince of Darkness komt het uiteindelijk niet. Wegens een ontsteking van het strottenhooft moet Ozzy op het laatste moment afzeggen. Judas Priest schuift door naar headliner. Daarnaast zien we nog wat andere opvallendheden op de poster: Ghost, tegenwoordig headliner, staat op de onderste rij. Ook Sepultura staat weer verrassend laag op het affiche, waar acts als Volbeat en Parkway Drive juist een groei doormaken.

2012

Een duidelijke dagindeling is schijnbaar niet langer nodig, getuige de poster. Wel weten we dat Limp Bizkit lang na de hoogtijdagen van de nu-metal voor het eerst op Graspop staat als headliner. Ozzy Osbourne reist ook weer eens af naar Dessel, en neemt zijn vrienden mee. Gojira speelt ook een paar dagen voor het uitbrengen van L’enfant Sauvage op Graspop, waar de band festivalgangers vast trakteert op de titeltrack.

2013

In 2013 mag Twisted Sister voor het eerst headlinen, terwijl ze pas het jaar ervoor voor het eerst überhaupt op Graspop stonden. Huisband Iron Maiden maakt samen met Slipknot het headliner trio compleet.

2014

Het headliner trio Avenged Sevenfold, Black Sabbath en Volbeat, aangevuld met Sabaton, Limp Bizkit, Rob Zombie, Slayer en Soundgarden zou ook vandaag de dag niet misstaan. Ware het niet dat het tegenwoordig helaas onmogelijk is. Ook op deze poster vinden we weer een aantal lager geplaatste hedendaagse headliners: Bring Me The Horizon, Ghost en Gojira.

2015

Nooit eerder stonden er zoveel logo bands op de poster, met liefst vijftien logo bands kleurt Graspop Metal meeting haar twintigste verjaardag. De namen bovenaan de poster kennen veel overlap met de vorige negentien edities. Zo ook de undercard, toch zijn er weer genoeg pareltjes te vinden. Zo maken onder andere The Ocean en Ne Obliviscaris hun Graspop-debuut.

2016

Ook Graspop 2016 kent weer een prachtige line-up. Nightwish geeft een unieke show op het festival en ook klassieke Graspop headliners Black Sabbath, Volbeat en Iron Maiden ook hun opwachting maken. Tot slot laat de undercard maar weer eens zien dat je daar de ruwe pareltjes kan vinden. Van bands die inmiddels zijn doorgegroeid naar headliner, tot obscure acts in de krochten van de subgenres.

2017

Voor het eerst, en voorlopig ook voor het laatst, staat Rammstein op Graspop. Uiteraard als headliner. De band vult inmiddels in zijn eentje stadions, en wist in 2017 de festivalweide in Dessel te vullen. Verder brengen de Cavalera broers het legendarische Sepultura album Roots live ten gehore. En staan twee parels van Franse metalbands in België: Alcest, en Gojira dat inmiddels met logo op de poster mag.

2018

Wat is er nu mooier dan drie dagen Graspop? Vier dagen Graspop natuurlijk! Er zijn dit jaar zoveel mooie acts beschikbaar, dat de organisatie besluit het festival een dag te verlengen. Kleppers als Guns N’ Roses, Iron Maiden en Ozzy Osbourne maar ook Volbeat, Avenged Sevenfold, Parkway Drive en Ayreon mogen het festival dragen. Het kan niet op. En vergeet ook dit maal de undercard niet, met parels als Zeal & Ardor, Heilung en de originele Batushka.

2019

In 2019 toch maar weer even drie dagen Graspop. Bovenin het affiche zien we veel terugkerende acts als Within Temptation, Slipknot, Kiss, Slayer en Sabaton. Fans die teleurgesteld zijn dat het weer een reguliere driedaagse editie is worden getroost met een hele lading logo bands en een mooie undercard. Van Bleed From Within tot Ne Obliviscaris en Insomnium.

2020

Graspop 2020 zou weer een prachtige vierdaagse editie worden. Echter gooit COVID-19 roet in het eten. Geen Iron Maiden, Faith No More, Judas Priest, Korn en Aerosmith dus.

2020: Infected by GMM-20

Wat er wel komt, is het virtuele festival Infected by GMM-20. Twintig van de meest memorabele optredens uit de 25-jarige geschiedenis van Graspop zorgen ervoor dat je vanuit de woonkamer je dagelijkse dosis metal binnenkrijgt. De line-up is dan ook niet mis met onder andere Avenged Sevenfold, Nightwish, Sabaton, Slipknot en Volbeat. Precies wat we nodig hadden.

2021

Helaas is er in 2021 geen fysiek of virtueel Graspop. Onder andere Megadeth en Volbeat waren al aangekondigd, en worden verplaatst naar de editie van 2022.

2022

Eindelijk weer een echte Graspop Metal Meeting: Graspop 2022! Vier dagen lang mag iedereen weer genieten van al het moois dat metal te brengen heeft. Megadeth en Volbeat waren al aangekondigd voor 2021, en komen nu toch echt langs in Dessel. Ook huisbands Iron Maiden en Within Temptation zijn weer van de partij.

2023

2023 is het jaar van de vernieuwing. Meer dan ooit is er ruimte voor nieuwe headliners: Machine Head, Parkway Drive en Gojira stelen de show. Terwijl gevestigde namen als Guns N’ Roses en Slipknot juist tegenvallen. Ook in de breedte is er ruim geprogrammeerd met acts als Lorna Shore, Molybaron en zelfs Hellmut Lotti.

2024

Voor het eerst staat TOOL op het Desselse festival, wat op grote belangstelling kan rekenen. Daarnaast staan er in 2024 weer een aantal legendarische acts op het affiche, die al op veel van de bovenstaande posters pronken. Van de acts die in 1996 op Graspop stonden zien we Fear Factory terugkeren. Net als in mindere mate I Am Morbid. De band van Dave Vincent en Pete Sandoval die songs brengen die zij zelf hebben meegeschreven toen ze nog deel uitmaakten van het oude Morbid Angel, waarmee ze in 1996 op het festival stonden.

Drie bands die in 1997 al op de Graspop Metal Meeting stonden, staan er in 2024 weer: aan Biohazard, destijds nog headliner Megadeth, en komende editie headliner Alice Cooper de eer. Naar welke optredens kijk jij het meeste uit? Discussieer mee op het Festileaks forum. Het GMM 2024-topic is weer lekker actief.

Liever via WhatsApp in contact komen met andere festivalgangers? Neem dan een kijkje in onze Festifans WhatsApp-community.

Graspop Metal Meeting Logo

Graspop Metal Meeting 2017

Locatie
België
Dessel, België
Datum 16-18 juni 2017
Tickets Niet meer beschikbaar.