3 platen van artiesten op de line-up voor Crossing Border 2022 die je echt moet horen

Op Crossing Border in Den Haag lopen schrijvers en muzikanten kriskras door elkaar, en krijg je voor een concert vaak een gedicht of een interview te horen. Omdat muziek onze specialiteit is: drie uitstekende recente platen van artiesten op de line-up voor zaterdag 5 november die je volgens ons echt niet mag missen.

(Met de Spotify-link hiernaast kan je tijdens het lezen meteen meeluisteren!)

1. The Delines – The Imperial (2019)

The Delines zijn de perfecte band voor Crossing Border: gitarist en songschrijver Willy Vlautin – eerder frontman van de band Richmond Fontaine – schrijft namelijk ook romans. (Onder meer ‘Motelleven‘ en ‘De nacht valt altijd‘, beide ook in het Nederlands vertaald.) De soulvolle countryrock van de band ademt dezelfde troosteloze sfeer. Zijn songteksten zijn bovendien van vergelijkbare literaire kwaliteit, al legt hij ze hier grotendeels in de mond van zangeres Amy Boone. ‘Cheer up, Charley, you ain’t always been this big a mess’ – die openingszin alleen al.

2. Mourning [a] BLKstar – The Cycle (2020)

Dit intrigerende collectief uit Cleveland, Ohio, maakt jazzy soul die klinkt alsof ze in elkaar geknutseld werd door een geniale producer met een zolder vol oude vinylplaten. Maar Mourning [A] BLKstar is very much a liveband, dus zijn wij erg benieuwd om hen op Crossing Border aan het werk te zien. Niet in het minst omdat ook de uiterst intrigerende geluidskunstenaar Lonnie Holley er zaterdag bij zal zijn. Die raakte bekend met sculpturen en muziek gemaakt uit gevonden voorwerpen, en zorgt vast voor extra creatieve energie.

3. Marissa Nadler – The Path of the Clouds (2021)

Haar debuut dateert al van 2004, maar op haar nieuwste plaat ‘The Path of the Clouds’ stijgt singer-songwriter Marissa Nadler boven zichzelf uit. Haar betoverende folksongs worden hier door producer Seth Manchester en collega’s als Emma Ruth Rundle en Mary Lattimore prachtig ingepakt, maar ook de naakte liveversies zijn vast de moeite waard. Zo kom je als je goed luistert misschien te weten hoe het volgens Nadler met de spoorloos verdwenen Bessie Hyde uit de openingstrack is afgelopen, of hoe deze prachtplaat aan haar titel kwam.


Wil je één van deze platen graag kopen? Klik dan op de albumcover!