Geruchtenoverzicht: wie zijn de kanshebbers voor Lowlands 2023?

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

De geruchtenmolens draaien weer op volle toeren. Dit keer kijken we naar de geruchten rondom Lowlands 2023. Wie prijkt er volgend jaar bovenaan de poster? We nemen hieronder de beste geruchten met je door in het geruchtenoverzicht.

Met een affiche waarop onder andere Arctic Monkeys, Stromae, Sam Fender en The Opposities te zien waren had het polderfestival de zaken weer goed op orde in 2022. Lowlands kennende stond er een uiteenlopend muziekprogramma afgewisseld met workshops, film, wetenschap en comedy. Nu de dagen langer en kouder worden is het tijd om vooruit te kijken naar de nieuwste editie. Welke toppers vinden we terug bovenaan de poster?

Billie Eilish

Billie Eilish naar Lowlands 2023? Waarom niet! Met de nog lopende Happier Than Ever World Tour heeft de zangeres slechts één festival aangedaan: Glastonbury 2022. Zou de zangeres in 2023 een inhaalslag maken? Onlangs werd Eilish bevestigd voor Lollapalooza Argentinië, Chili en Brazilië én het Colombiaanse Estereo Picnic. Deze festivals vinden plaats in maart en april, waardoor er in de zomer genoeg ruimte overblijft voor de Europese festivals als Lowlands.

Billie en Lowlands zijn bovendien een gouden combinatie. In 2019 bracht de zangeres misschien wel de grootste menigte van die jaargang op de been. Met headliners als Tame Impala en Twenty One Pilots toch geen onaardige prestatie.

Arcade Fire
Photo credit: Guy Aroch

Arcade Fire

Arcade Fire is in de zomer van 2023 op Europese festivals te vinden. Het Spaanse festival Cala Mijas 2023, dat twee weken na Lowlands van start gaat, heeft de indieband als headliner gestrikt. Dit najaar wist de groep te imponeren in de Amsterdamse Ziggo Dome met een setlist die sterk leunde op materiaal van het nieuwe album WE en The Suburbs. Op dit moment heeft de band nog geen andere tourdata voor de zomer aangekondigd maar de kans is aanwezig dat we de band terug gaan zien op Lowlands 2023.

Wat relevante extra context: Arcade Fire kwam in de afgelopen maanden een aantal keer negatief in het nieuws. Frontman Win Butler werd meermaals beschuldigd van seksueel wangedrag. Ook verliet zijn broer, Will Butler, na bijna twintig jaar de band. Sinds de serieuze beschuldigingen aan het adres van Win, is er nog geen duidelijke conclusie gekomen uit de situatie. De vraag is of veel festivals de band zullen boeken voor die tijd.

TheStrokes_Press_01_LR-8x10-1-scaled
Photo Credit: Jason McDonald

The Strokes

Ook The Strokes zijn in de zomer te vinden op Cala Mijas 2023 en hebben hier een spot als headliner. De groep lijkt de terugkeer volgende zomer een vervolg te geven op het Europese vasteland. Waar Julian Casablancas en co. afgelopen zomer nog te zien waren tijdens Best Kept Secret 2022 is volgend jaar wellicht een ander Nederlands festival het decor van een show van The Strokes. Voor de Britten is het Spaanse festival net zo goed het eerste festival dat te vinden is in hun tourschema. Maar met deze aankondiging bestaat de kans dat de band een uitstapje naar Biddinghuizen maakt.

Photo: Autumn de Wilde

Florence + The Machine

Cala Mijas 2023 is hofleverancier van geruchten voor Lowlands. Ook Florence + The Machine is één van de headliners op het Spaanse festival. Daarnaast reist de band af naar Ejekt Festival in Griekenland. Lowlands 2023 valt precies tussen deze twee festivals in en is daarmee een goede kanshebber. Heeft Florence + The Machine expres ruimte gehouden in de agenda om een optreden in Biddinghuizen te verzorgen?

Stormzy
Photo: Henry J Kamara

Stormzy

Zou de rapper in 2023 eindelijk het afgelaste optreden van Lowlands 2021 komen inhalen? Tijdens het weekend van Lowlands is Stormzy te vinden op het Britse All Points East 2023. De oversteek naar Nederland tijdens dit weekend is nog niet zo’n gekke gedachte. Op Instagram laat Stormzy weten dat APE zijn enige Britse show in 2023 zal zijn. Dit geeft hem genoeg ruimte om naar Biddinghuizen af te reizen voor een optreden op de zaterdag of zondag van Lowlands 2023.

Paramore
Photo: Sven-Sebastian Sajak

Paramore

Met Paramore voegen we nog een kanshebber toe aan het lijstje. Voor de festivals die in juni en juli plaatsvinden valt deze band al af: tot en met 2 augustus touren Hailey Williams en haar band in Amerika, waardoor festivals als Down The Rabbit Hole en Pinkpop niet meer passen. Een late zomertournee met een rondje festivals is daardoor nog wel een mogelijkheid. Paramore zou ook een bijzondere act zijn voor de bühne van Lowlands. Voor de groep dateert de laatste Nederlandse festivalpassage uit 2013: de groep stond toen op Pinkpop.

Foals
Photo credits: Festileaks / Kamiel Scholten

Foals

Foals is tijdens de Amerikaanse tournee van Paramore het voorprogramma, dus zal tot en met 2 augustus niet in Europa te vinden zijn. Maar daarmee zijn de Engelsen juist een kanshebber voor Lowlands. Ondanks dat de band geen headliner zal zijn in Biddinghuizen staan ze garant voor een spetterende show. Daarnaast heeft de band nog iets goed te maken met het Nederlandse publiek. In 2020 zou de groep namelijk ook al een optreden geven tijdens Lowlands. Komen ze dat optreden drie jaar later inhalen?

Blur

Blur

Wie had dat verwacht? Blur staat in 2023 weer op het podium. Begin juli staat de band twee dagen in Wembley in Londen. Het is lang geleden dat de band in Nederland te zien was, namelijk twintig jaar. Helemaal stil bleef het echter niet. Zo stonden de mannen achter anthems als ‘Song 2’ en ‘Parklife’ in 2013 nog eens op Rock Werchter en in dat jaar werd ook Sziget plat gespeeld.

Frontman Damon Albarn bracht in 2018 ook nog eens een bezoekje aan Biddinghuizen. Toen stond hij met Gorillaz in een bomvolle Alpha. Daarnaast kwam hij in 2019 opnieuw langs met zijn andere band: The Good, The Bad & The Queen. Damon loves Lowlands! Komt hij volgend jaar weer eens met Blur?

The 1975

De festivalagenda voor 2023 van The 1975 begint langzaam maar zeker vorm te krijgen. In juni en juli is de band onder andere te zien op Hurricane Festival & Southside Festival in Duitsland en TRNSMT Festival in Schotland. De band is tijdens de festivalzomer in Europa, en augustus is nog leeg in hun agenda. Bovendien heeft de groep hun twee laatste langspelers nog altijd niet kunnen presenteren aan het Nederlandse publiek. Krijgen Notes on a Conditional Form en Being Funny in a Foreign Language in Biddinghuizen hun welverdiende voorstelrondje?

Speculeer verder over Lowlands 2023

Natuurlijk is het altijd afwachten welke geruchten er precies waar zijn. Voordat een boeking bekend wordt, kan er nog veel gebeuren. Heb jij toch ook al een klap van de geruchtenmolen gehad? Speculeer dan verder op het Festileaks Forum. In het Lowlands 2023-topic wordt er lustig op los gediscussieerd.

Wil jij helemaal snel de laatste updates horen? Via de Festileaks App ben je als eerste op de hoogte: je krijgt dan een pushbericht bij groot concert- en festivalnieuws. Download ‘m in de App Store of Play Store.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen