De voorspellende gave van Festileaks: kwamen onze ESNS 2023-verwachtingen uit?

Eurosonic Noorderslag 2023
Photo: Bart Heemskerk

Op Eurosonic Noorderslag doen alle media hun best om te voorspellen welke beginnende artiesten hun definitieve doorbraak krijgen in het komende jaar. Zo ook Festileaks. Maar hoe vaak hadden we het bij het rechte eind? En op welke doorbraak zitten we stiekem nog te wachten?

Uit de zalen van ESNS zijn door de jaren heen vele grote namen gekomen. Superster Dua Lipa noemde het festival in Groningen zelfs als belangrijke aanjager voor haar carrière. Dus je weet dat je zo maar eens de nieuwe Bastille, Ben Howard of Sam Smith voor je neus hebt staan. Daarom recenseren we ons suf en doen we graag voorspellingen over onze favoriete acts die wij denken terug te zien in de komende festivalzomer(s). Af en toe hebben we nog gelijk ook (maar vaak ook niet).

The Haunted Youth @ Eurosonic Noorderslag 2023
The Haunted Youth op ESNS 2023. Foto: Ben Houdijk

Succesverhalen

Vaak heeft een ‘succes’-act voorafgaand aan Eurosonic Noorderslag 2023 al een hoop buzz gecreëerd. Zo stonden er voor Huize Maas al stevige rijen voor The Haunted Youth. En dat bleek terecht: de band stak met kop en schouders uit boven de rest van de line-up op donderdag. Dat het de Belgen voor de wind zou gaan in de opvolgende festivalzomer, was dus een inkoppertje. En jawel, afgelopen zomer speelden ze op onder andere Pinkpop, Rock Werchter, Sziget en Dauwpop. En onze voorspelde copy-paste naar BKS? Die staat voor 2024 op de planning.

Ook rondom Somebody’s Child gonsde het al bij aanvang van het festival. En ook zij maakten hun hype op Eurosonic al waar. Niet snel daarna was het concert in Paradiso in maart uitverkocht. Ook hun headline tour in de UK was bijna volledig uitverkocht en in Nederland zagen we de band terug op Best Kept Secret 2023. Dit jaar staan ze april weer in Paradiso en verwachten wij nog een hoop festival line-ups.

En dan, onze persoonlijke headliner van Eurosonic 2023. Veel rumoer was er vooraf nog niet rondom Roland Cristal. Tenminste, bij het ESNS-publiek. Onder fans ging al een petitie rond om de Franse DJ naar Intents Festival te halen en ook bezoekers van Defqon.1 waren alom bekend met zijn hit ‘Vendetta’. Helaas prijkte Roland Cristal niet op deze line-ups in 2023. Wél was hij te zien op Dour in België, Valkhof Festival in Nijmegen en komt zijn album in maart 2024 uit. Laten we hopen dat het succesverhaal nog even doorzet!

O. @ Eurosonic Noorderslag 2023
O. op ESNS 2023. Foto: Ben Houdijk

De acts die we nog moeten missen

Maar we hebben het natuurlijk ook vaak genoeg fout. Zo waren we op ESNS 2023 behoorlijk te spreken over O., het Engelse jazzduo dat in de zomer van 2023 heel wat festivals buiten Nederland deed. Inmiddels is er een album uit – en staat er dus eindelijk meer dan één nummer online – maar eigenlijk hoor je er niemand meer over. Wie weet komt het nog, want de show in Groningen was zeker niet mis.

Ook voor de Deense Jada voorspelden we een hele grote toekomst. Maar door zwangerschap zette zij muziek even op de achtergrond. We hopen haar nog altijd weer terug te zien. Net als het Spaanse Mainline Magic Orchestra. “Een koortsdroom was nog nooit zo positief,” schreven we. Is er ergens nog een festivalboeker die deze act aandurft? Wij hopen het van harte.

Van 17 tot en met 21 januari is Festileaks weer aanwezig op ESNS 2024. Ook dit jaar zetten we weer alle hoogtepunten voor je op een rijtje.

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2023

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 18-21 januari 2023
Line-up
Coloray
Mainline Magic Orchestra
Merol
Tickets Niet meer beschikbaar.