Starter Guide: 5 dingen die je moet weten voor je eerste keer Eurosonic Noorderslag

De doorgewinterde festivalganger draait zijn hand niet om voor onmogelijk te bereiken festivalterreinen, overvolle campings en line-ups vol clashes van mega-artiesten. Eurosonic heeft niets van dat alles. En toch kan het festival wat intimiderend overkomen. Wie zijn al die bands op de line-up? Waarom zijn het er zo veel?! En waar is het ‘festivalterrein’? Geen zorgen, hier is alles wat je moet weten voor je eerste keer Eurosonic Noorderslag.

1. Eurosonic? Noorderslag? ESNS?

Eerst even de basis. Eurosonic Noorderslag is een showcase festival om nieuwe, Europese muziek een podium te geven. Van woensdag tot en met vrijdag spelen artiesten uit heel Europa in verschillende venues door heel Groningen. Op Noorderslag, op zaterdag, spelen daarentegen alleen Nederlandse artiesten en speelt alles zich af in de Oosterpoort.

Het festival richt zich met name op muziekprofessionals: festivals en popzalen van het hele continent reizen af naar Groningen om nieuw talent te spotten. Speel je als band de sterren van de hemel tijdens ESNS, is de kans dik dat je geboekt wordt voor meer optredens. Maar ook als gewone bezoeker kun je het festival gewoon bezoeken en zélf op zoek gaan naar je favoriete nieuwe act.

2. Waar moet je zijn?

Anders dan een klassiek festival met een weide, 25 barren en -3 WC’s is ESNS een soort gigantische kettingbotsing van concerten; verspreid over verschillende venues in de binnenstad van Groningen. Dat verschilt van poppodia (Vera, Simplon, Oosterpoort) en kroegen (All Round Poolcentrum, Huize Maas, News cafe, Palace) tot kerken (Akerk, Martinikerk, Lutherse kerk), scholen (Praedinius Gymnasium, Werkman College) en zélfs in het pand van studentenvereniging Vindicat (Mutua Fides). En werkelijk alles daar tussenin. De bonus: iedere locatie heeft een bar en een wc. Beat that, Biddinghuizen.

Photo by: Tom van Huisstede

3. Bereid je goed voor. Of juist niet.

Vrij vertaald betekent een showcase festival dat je van het overgrote deel van de artiesten nog nooit hebt gehoord. De tip luidt daarom: bereid je goed voor. Spit must-see lijstjes door en baan je een weg door de ESNS playlist. Of lees bio’s, speur socials af en duik zelf in de discografie van opvallende artiesten. Zo weet je zeker dat je een aantal toffe acts op je persoonlijke programma hebt staan.

Of doe dat gewoon allemaal helemaal niet. Ga naar artiesten op basis van naam of gekke album-art (we zien je linksvoor bij Mainline Magic Orchestra!), omdat je toevallig net om de hoek bent van de Vera of omdat je toch al in deze kroeg zat en er ineens iemand begint te spelen. Ook op die manier zul je geheid terugkomen met nieuwe faves.

4. Eurosonic Noorderslag is een 24-uurs festival

Als je dat wilt, tenminste. Het nachtleven in Groningen is beroemd en berucht. Een groot aantal kroegen sluit pas als het niet meer gezellig is en dat wil nog wel eens rond een uur of 8 ’s ochtends zijn. De afters van Eurosonic zijn dan ook legendarisch. Zoek dus niet je bed op na je laatste optreden, maar praat nog even na in bijvoorbeeld de Warhol of de Knarie.

Photo by: Jorn Baars

5. Netwerken (op de conferenties)

Eurosonic blijft natuurlijk ook een beetje een uit de klauwen gelopen netwerkborrel. Hier komen immers professionals uit de muziek- en festivalwereld in heel Europa samen. Wie komt voor de muziek krijgt het misschien niet direct warm van het idee van gezellig bijkletsen. Maar als je als artiest op zoek bent naar jouw big break, of omdat je misschien wel een toffe baan zoekt in deze wereld, kun je dit deel van Eurosonic ook in je voordeel laten werken.

De conferenties zijn de uitgelezen plek om even een paar handen te schudden. En er zitten stiekem een hele hoop interessante panels tussen. Maar onderschat ook niet de kracht van in de juiste kroeg op het juiste moment zijn. Menig deal wordt gesloten in de late uurtjes in café de Knarie.

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2023

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 18-21 januari 2023
Line-up
Coloray
Mainline Magic Orchestra
Merol
Tickets Niet meer beschikbaar.