ESNS 2023: Prijsschieten in Huize Maas met o.a. The Haunted Youth en Mainline Magic Orchestra

The Haunted Youth @ Eurosonic Noorderslag 2023
Photo: Ben Houdijk

Na een stroeve eerste dag is Eurosonic 2023 inmiddels helemaal op stoom. Door heel Groningen speelden opkomende acts ouderwets overtuigende sets, maar het epicentrum van het spektakel vond plaats in Huize Maas. De venue hostte donderdagavond een streak van opvallende, eigenzinnige en kwalitatieve shows.

De opbouw van de avond is ook om over naar huis te schrijven. Die begint namelijk in alle rust met Anna Erhard en haar dromerige doch af en toe dansbare peak-indie, afgemaakt met cheeky lyrics over vakantie op sandalen. Op het moment dat het gas op de gitaar wordt gezet is de knipoog naar Wet Leg snel gemaakt, en dat bevalt maar al te goed. Nu al een dikke aanwinst voor je zomerse indie playlist, en straks hopelijk ook voor de festival line-ups.

De rijen voor Huize Maas waren niet mals: op het slechtste moment stond je een uur in de rij. De schuldige? Dat zal toch vooral The Haunted Youth zijn geweest. Niet onterecht, de band ontpopt zich ook kwalitatief tot headliner van de avond. Eigenlijk zijn ze het niveau Eurosonic allang overstegen: deze band klinkt volwassener, completer en kloppender dan het overgrote deel op dit festival. Met ‘Teen Rebel’ en ‘Broken’ hebben ze zowaar al enkele nichehitjes op zak en ook de rest van de set overtuigt. Copy-paste naar Best Kept Secret en niks meer aan doen.

Photo: Ben Houdijk / ESNS

Tegenpolen

Eliza Legzdina is daarna zo ongeveer het complete tegenovergestelde van hierboven genoemde band. Maar voor de balans is het ook wel lekker om even de wenkbrauwen te laten zakken. De act is nog behoorlijk slordig, met haar beste vriendin op het podium die fungeert als hypewoman en dansjes voordoet aan het publiek. Maar dat publiek doet dan wél gewoon mee. De mix van club beats, boombap, R&B en drum ’n bass, die ze zelf liefkozend ‘boomclash’ noemt, trekt gedurende haar set steeds meer publiek aan en tegen het einde staat ze zowaar voor een bijna volle zaal.

Maar het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Goldkimono is een rare mengelmoes van onsubstantiele simpele zomerliedjes. Soms is het reggae, soms is het hiphop, soms is het groovy. Het doet af en toe denken aan Chef’Special, maar dan in een minder catchy vorm.

Photo: Ronnie Zeemering / ESNS

De avond wordt afgesloten zoals je dat wil. Met een rare opvallende act die je aan het dansen en het verwonderen brengt. Mainline Magic Orchestra (of: MMO) is zo’n band waar je heen gaat omdat de gimmick vast een memorabel verhaal wordt. En dat het vervolgens muzikaal ook een hele leuke act is, is een heerlijke verrassing. De synth-housebeats met een vleugje Sandstorm drijven dit tot het grootste feestje dat Eurosonic tot nu toe heeft gezien en we hopen heel erg dat we ‘m nog een paar keer mogen vieren komende festivalzomer. Dan graag weer neppe ’technische storingen’ middenin de set, gekke pakken en een bandlid dat doet alsof hij een hond is. Een koortsdroom was nog nooit zo positief.

Wat vond jij van Eurosonic Noorderslag 2023?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Eurosonic Noorderslag 2023! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2023

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 18-21 januari 2023
Line-up
Coloray
Mainline Magic Orchestra
Merol
Tickets Niet meer beschikbaar.