Komende jaren minder dierlijk eten bij Ziggo Dome, AFAS Live en popfestivals

Best Kept Secret
Foto: Emile Krijgsman

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in ons dagelijkse leven. Bedrijven besteden er steeds meer tijd aan en daarmee kunnen de festivals ook niet achterblijven. Een stap hierin zal het minderen van dierlijk eten zijn. Binnenkort kunnen we dus alleen nog maar vegaburgers eten op de popfestivals, maken MOJO, Ziggo Dome en AFAS Live bekend.

Kees Lamers is duurzaamheidsmanager bij MOJO. Hij maakte tijdens een panelgesprek op Eurosonic Noorderslag 2023 zijn plannen bekend voor de komende jaren tot 2030. Uit onderzoek is gebleken dat voor MOJO, AFAS Live en Ziggo Dome het eten en drinken verantwoordelijk is voor 8.238 ton kg Co2-uitstoot. Dat is 19% van het totaal. Van die hoeveelheid komt meer dan 3.000 ton van eten.

Daarom zullen tijdens evenementen in deze locaties geen producten met een grote of zeer grote klimaatimpact meer verkocht worden tegen 2030. Momenteel heeft 84% van hun aanbod nog een hoge of zeer hoge impact. Er zal dus een grote verschuiving plaatsvinden naar plantaardig eten in de komende jaren. Op deze manier wordt bijgedragen aan meer duurzaamheid op festivals.

Meer vegetarisch eten op festivals

Het eten op festivals is de laatste jaren steeds belangrijker, beter en diverser geworden. Zo heeft Vjèze Fur bijvoorbeeld vorig jaar zijn eigen concept ‘Lekker Fred’ uitgebracht op festivals zoals Best Kept Secret en Lowlands. Met een focus op vegetarisch eten maakte hij een heerlijke paddenstoelenmix: Lekkere Fred Pulled Paddos. Ze komen in drie smaken: shoarma, masala en Mexicaanse kruiden. Met dit soort heerlijke vleesvervangers kunnen we best de broodjes pulled pork eventjes vergeten.

CO2-neutrale festivals

Verder in dit onderzoek kwam ook naar voren dat bezoekers een grote rol spelen in de Co2-uitstoot. Daarom verwachten de organisaties ook veel medewerking van de bezoekers zelf om duurzaamheid op festivals te stimuleren. Die zullen een grote rol spelen in de nieuwe festivalcultuur. Daarnaast dragen het transport van toeleveranciers en de consumpties bij aan de grote uitstoot. Ook hier zal de komende zeven jaar aan gewerkt worden om dat te minderen en ervoor te zorgen dat festivals zoals Pinkpop en Down The Rabbit Hole in 2030 volledig klimaatneutraal zijn.

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2023

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 18-21 januari 2023
Line-up
Coloray
Mainline Magic Orchestra
Merol
Tickets Niet meer beschikbaar.