Advertisement

ESNS 2023: Spanje presenteert zich als het ultieme festivalland

Eurosonic Noorderslag 2023
Photo: Ronnie Zeemering

Wie aan typische festivallanden denkt, komt vaak in eerste instantie uit bij het Verenigd Koninkrijk, Nederland of België. Maar ook Spanje valt met zo’n 900 festivals per jaar te rekenen bij de Europese top. Op Eurosonic Noorderslag wilde het land dit verhaal onder de noemer The Spanish Wave graag delen via panels, borrels en showcases.

Robert Grima, president bij Live Nation Madrid, vat het in zijn keynote bondig samen. “Spanje is één van de beste plekken ter wereld. Het weer is er goed, het eten is er heerlijk en de mensen houden van feest.” Dat samen maakt een perfecte voedingsbodem is voor een bruisend festivalklimaat.

Maar er is meer dat het succes van Spanje als festivalland verklaart, vertelt Carol Rodriquez van promotorsvereniging APM. “Festivals zijn in Spanje meer verwoven met lokale cultuur. Ieder dorp heeft wel een evenement met lokale acts, waar zo 20.000 man op afkomt. Er heerst een sterk gemeenschapsgevoel om erbij te zijn.”

Spaanstalig

In dat lokale schuilt een andere troef voor Spanje. Het land heeft mee dat Spaanstalige artiesten ontzettend populair zijn bij de eigen bevolking. “Mensen willen graag songs meezingen, en dat is makkelijker in de eigen taal,” verklaart César Andión van het Spaanse festival Monkey Week. Doordat Spaanse artiesten al zulke fanbases hebben, zijn festivals makkelijker te organiseren en verkopen ze snel uit.

Primavera Sound publiek
Photo credit: Sharon Lopez / Primavera Sound 2022

Met name in de latin en reggaeton hoek loopt het hard, mede door de grote afzetmarkt die verder gaat dan Spanje alleen. César: “Spanje zit in de unieke positie dat het Europees is, maar ook sterk verbonden aan Latijns-Amerika. Als je daar succesvol bent, ontploft je carrière en verkoop je significant meer muziek en meer shows. Andere Europese landen hebben die kans niet.”

Toerisme

Er is dus een solide basis dat draait op lokale evenementen met Spaanstalige acts, maar in Spanje komt daar bovendien nog een enorme toeristische sector bovenop. Carol: “Onze festivals krijgen meer support van toeristische instituties dan van culturele instituties. De toeristische sector ziet festivals als een sterke troef om steden op de kaart te zetten, dus iedere stad zet er op in.”

Dat leidt ertoe dat er los van al die lokale festivals, ook op veel plekken grote internationale festivals zijn die toeristen moeten lokken. Onder meer Madrid, Barcelona, Valencia, Bilbao, Benidorm, Sevilla, Mallorca en Málaga organiseren evenementen met een aantrekkingskracht tot ver buiten de stads- en zelfs landsgrenzen. De steden zijn sowieso sterk afhankelijk van toerisme, en al het geld dat festivalgangers uitgeven aan taxi’s, hotels, restaurants en vluchten heeft een niet te onderschatten economische impact.

Photo: Paco Poyato (Mad Cool 2022)

The vibe, the fans, the party

De Spaanse grote festivals zijn daarmee een stuk internationaler gericht dan de meeste andere festivals in West-Europa. De verscheidenheid van mensen die dat met zich meebrengt is de laatste USP die het land graag aandraagt.

Cindy Castillo van Mad Cool Festival illustreert: “Festivalpubliek is enorm divers in Spanje, op Mad Cool verwelkomden we mensen uit 82 verschillende landen. Dat heeft zijn invloed op de line-up én op de sfeer.”

César Andión concludeert: “De beleving is uniek: de vibe, de fans, het feest. Kom onze festivals bezoeken!”

Triggered? Ontdek dan nu de beste Spaanse festivals voor 2023, met onder meer Primavera Sound in Barcelona (o.a. Kendrick Lamar, Blur), Mad Cool in Madrid (o.a. Red Hot Chili Peppers, Robbie Williams) en Cala Mijas in Malaga (o.a. The Strokes, Arcade Fire).

Eurosonic Noorderslag Logo

Eurosonic Noorderslag 2023

Locatie
Nederland
Groningen, Nederland
Datum 18-21 januari 2023
Line-up
Coloray
Mainline Magic Orchestra
Merol
Tickets Niet meer beschikbaar.