Geruchtenoverzicht: wie zijn de kanshebbers voor Lowlands 2023?

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

De geruchtenmolens draaien op volle toeren. Lowlands 2023 komt deze week met de line-up. Wie prijkt er dit jaar bovenaan de poster? We nemen hieronder de beste geruchten met je door.

Met een affiche waarop onder andere Arctic Monkeys, Stromae, Sam Fender en The Opposites te zien waren had het polderfestival de zaken weer goed op orde in 2022. En ook voor 2023 zijn er meer dan genoeg kanshebbers voor een fantastische line-up. Welke toppers vinden we terug bovenaan de poster?

Billie Eilish

Billie Eilish naar Lowlands 2023? Waarom niet! Met de nog lopende Happier Than Ever World Tour heeft de zangeres slechts één festival aangedaan: Glastonbury 2022. Maar in 2023 doet de zangeres een grote inhaalslag. Eilish is onder andere bevestigd voor Sziget in Hongarije. Dit festival vindt plaats in de week voor Lowlands, dus de twee hebben vaak dezelfde headliners.

Billie en Lowlands zijn bovendien een gouden combinatie. In 2019 bracht de zangeres misschien wel de grootste menigte van die jaargang op de been. Met headliners als Tame Impala en Twenty One Pilots toch geen onaardige prestatie.

The Chemical Brothers

In 2020 stonden The Chemical Brothers al op het affiche van Lowlands. Dat eindigde om welbekende redenen in teleurstelling, en dus heeft het Britse duo iets in te halen. In 2023 zijn de heren te zien op Rock en Seine in Parijs, wat het weekend na Lowlands plaatsvindt. Dat kan bijna niet meer misgaan, zou je toch zeggen?

Charlotte de Witte

Een stunt zou het zeker zijn. Lowlands houdt wel van lokale headliners en ook wel van bijzondere shows. Charlotte De Witte kan voor beide zorgen. De Belgische techno-DJ speelt eind augustus op Rock en Seine 2023, dus ze is sowieso in de buurt. Nu elektronische muziek steeds populairder wordt op de Nederlandse festivals is deze unieke headline-set misschien niet eens zo gek gedacht.

Arcade Fire
Photo credit: Guy Aroch

Arcade Fire

Arcade Fire is in de zomer van 2023 op Europese festivals te vinden. Het Spaanse festival Cala Mijas 2023, dat twee weken na Lowlands van start gaat, heeft de indieband als headliner gestrikt. Dit najaar wist de groep te imponeren in de Amsterdamse Ziggo Dome met een setlist die sterk leunde op materiaal van het nieuwe album WE en The Suburbs. Op dit moment heeft de band nog weinig tourdata voor de zomer aangekondigd, maar de kans is aanwezig dat we de band terugzien op Lowlands 2023.

Wat relevante extra context: Arcade Fire kwam in de afgelopen maanden een aantal keer negatief in het nieuws. Frontman Win Butler werd meermaals beschuldigd van seksueel wangedrag. Sinds de serieuze beschuldigingen aan het adres van Win, is er nog geen duidelijke conclusie gekomen uit de situatie. De vraag is of veel festivals de band zullen boeken voor die tijd.

TheStrokes_Press_01_LR-8x10-1-scaled
Photo Credit: Jason McDonald

The Strokes

Ook The Strokes zijn in de zomer te vinden op Cala Mijas 2023 en hebben hier een spot als headliner. De groep lijkt de terugkeer deze zomer een vervolg te geven op het Europese vasteland. Waar Julian Casablancas en co. afgelopen zomer nog te zien waren tijdens Best Kept Secret 2022 is dit jaar wellicht een ander Nederlands festival het decor van een show van The Strokes.

Photo: Autumn de Wilde

Florence + The Machine

Cala Mijas 2023 is hofleverancier van geruchten voor Lowlands. Ook Florence + The Machine is één van de headliners op het Spaanse festival. Daarnaast reist de band af naar Sziget in Hongarije. Lowlands 2023 valt precies tussen deze twee festivals in en is daarmee een goede kanshebber. Heeft Florence expres ruimte gehouden in de agenda om een optreden in Biddinghuizen te verzorgen?

Photo: Danny Clinch

The Killers

Reading Festival & Leeds Festival zijn samen een belangrijke speler in de festivalwereld, zeker als het over festivals in augustus gaat. Op hun line-up voor 2023 valt met name de boeking van The Killers op. Zou de populaire band uit Las Vegas ook nog de oversteek maken naar het vaste land van Europa? Tot nu toe doen Brandon Flowers & co. slechts een korte tour door Groot-Brittannië en Ierland.

Stormzy
Photo: Henry J Kamara

Stormzy

Zou de rapper in 2023 eindelijk het afgelaste optreden van Lowlands 2021 komen inhalen? Tijdens het weekend van Lowlands is Stormzy te vinden op het Britse All Points East 2023. De oversteek naar Nederland tijdens dit weekend is nog niet zo’n gekke gedachte. Op Instagram laat Stormzy weten dat APE zijn enige Britse show zal zijn dit jaar. Dit geeft hem genoeg ruimte om naar Biddinghuizen af te reizen voor een optreden op de zaterdag of zondag van Lowlands 2023.

Enige kink in de kabel: Stormzy is al bevestigd voor North Sea Jazz 2023. Twee Nederlandse festivals zou ongebruikelijk zijn, maar het Rotterdamse evenement heeft zo’n ander publiek dat het North Sea Jazz soms toch namen deelt met andere festivals in Nederland.

Foals
Photo credits: Festileaks / Kamiel Scholten

Foals

Foals is tijdens de Amerikaanse tournee van Paramore het voorprogramma, dus zal tot en met 2 augustus niet in Europa te vinden zijn. Maar daarmee zijn de Engelsen juist een kanshebber voor Lowlands. Ondanks dat de band waarschijnlijk geen headliner zal zijn in Biddinghuizen staan ze garant voor een spetterende show. Daarnaast heeft de band nog iets goed te maken met het Nederlandse publiek. In 2020 zou de groep namelijk ook al een optreden geven tijdens Lowlands. Komen ze dat optreden drie jaar later inhalen?

The 1975

De festivalagenda voor 2023 van The 1975 begint langzaam maar zeker vorm te krijgen. In juni en juli is de band onder andere te zien op Hurricane Festival & Southside Festival in Duitsland en TRNSMT Festival in Schotland. De band is tijdens de festivalzomer in Europa, en augustus is nog leeg in hun agenda. Bovendien heeft de groep hun twee laatste langspelers nog altijd niet kunnen presenteren aan het Nederlandse publiek. Krijgen Notes on a Conditional Form en Being Funny in a Foreign Language in Biddinghuizen hun welverdiende voorstelrondje?

Speculeer verder over Lowlands 2023

Natuurlijk is het altijd afwachten welke geruchten er precies waar zijn. Voordat een boeking bekend wordt, kan er nog veel gebeuren. Heb jij toch ook al een klap van de geruchtenmolen gehad? Speculeer dan verder op het Festileaks Forum. In het Lowlands 2023-topic wordt er lustig op los gediscussieerd.

Wil jij helemaal snel de laatste updates horen? Via de Festileaks App ben je als eerste op de hoogte: je krijgt dan een pushbericht bij groot concert- en festivalnieuws. Download ‘m in de App Store of Play Store.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.