Rock am Ring 2023 schrapt Pantera wegens nazigroet zanger

Geen Pantera op Rock am Ring 2023. De organisatie achter het Duitse festival schrapt de Amerikaanse metalband. Aanleiding hiervoor is aanhoudende (politieke) kritiek op de nazigroet van zanger Phil Anselmo in 2016.

In de stad Neurenberg wordt jaarlijks Rock im Park, het zusterfestival van Rock am Ring gehouden. Deze plaats worstelt nog steeds met haar nationaal-socialistiche verleden. Hier werden namelijk de grootste nazi ‘partijdagen’ gehouden en werden zelfs de anti-Joodse rassenwetten aangekondigd. De Hitlergroet van Phil Anselmo in 2016 ligt dan ook extra gevoelig. Vooral de politieke partij ‘Die Grünen’ pleitten in de gemeenteraad dat het daardoor totaal ongeschikt was dat Pantera op het festival zou optreden.

De organisatie van Rock am Ring laat weten naar aanleiding hiervan veel intensieve gesprekken te hebben gevoerd met overige artiesten, hun partners en de fans. Hieruit hebben ze geconcludeerd dat Pantera van het affiche schrappen de beste zet is. Zie hieronder het officiële statement van het festival:

Het incident

Het is 22 januari 2016. Phil Anselmo en co. staan op het Dimebash festival in Hollywood, ter ere van overleden Pantera-gitarist Dimebag Darrell. Aan het einde van de set besluit Phil uit het niets om een nazigroet uit te voeren. Johnny Kelly, oud-drummer van Type O Negative probeert hem op dat moment nog tegen te houden. Om het net even wat erger te maken, schreeuwt Anselmo nog “White Power” erachteraan.

Er komt hevige kritiek op dit incident vanuit vele hoeken. Eerst deed Anselmo nog alsof het om een grapje ging, dat hij backstage ‘witte wijn’ had lopen drinken. Later zou hij verantwoordelijkheid nemen voor zijn acties en benadrukte hij dat hij geen racist is.

Verdere Europese shows Pantera in 2023 in gevaar?

Pantera heeft naast Rock am Ring een drukke Europese tour op de planning staan voor de zomer van 2023. Zo staat de formatie ook op onder andere Graspop, Hellfest en Resurrection Fest. Naast deze festivals staan ook zaalshows op de agenda, waaronder een bezoek aan AFAS Live. Tot nu toe is er geen aanleiding dat deze shows in gevaar zijn. Echter werd in 2016 ook al eens de stekker getrokken uit het optreden van de metalband op het Nederlandse Fortarock door het incident. Graspop liet de band toen wel staan.

Wat vooral interessant gaat zijn is of de twee overige Duitse optredens van de band wel door zullen gaan. Op 13 juni staat een optreden in Berlijn gepland en op 21 juni is de show in Hamburg zelfs uitverkocht. Zal de aanhoudende politieke kritiek ervoor zorgen dat deze shows ook geschrapt gaan worden? De tijd zal het leren.

Rock am Ring Logo

Rock am Ring 2023

Locatie
Duitsland
Duitsland
Datum 2-4 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.