5 Spaanse festivals die in 2023 het ontdekken waard zijn

Photo: Paco Poyato (Mad Cool 2022)

In Nederland geen tekort aan keuze, wat betreft de festivals. Ieder gehucht, weiland of plein veranderd eens per jaar wel in een tempel voor feest en muziek. Door al dit muzikaal genot vergeten we wel eens om ook over de landsgrenzen heen te kijken, naar al het moois dat de rest van Europa te bieden heeft. Wij nemen je mee op reis langs vijf Spaanse festivals waarvan je kan genieten onder de mediterrane zon.

Photo: Joris Bakker / Festileaks

Primavera Sound

Laten we maar meteen maar beginnen met de grootste en bekendste Spaanse festival van deze lijst, Primavera Sound. Dit legendarische festival weet elk jaar weer de grootste namen te strikken en een line-up neer te zetten waar je van gaat watertanden.

Met de zanderige grens tussen stad en zee heeft het festival een locatie die zelfs zonder muziek een trip waard is. Afgelopen jaar waren er maar liefst twee weekenden nodig om genoeg plek te bieden voor het muzikale geweld, en dat gaat dit jaar niet anders zijn. Alleen wordt het geen twee keer Barcelona, maar één keer Barcelona en één keer Madrid. Naast diverse locaties, is er ook genoeg muzikale diversiteit op de poster te vinden. Rappen met Kendrick Lamar, genieten van de stilte met Depeche Mode of gewoon heerlijk swingen met de Spaanse Rosalía.

Mad Cool Festival

De volgende grote speler, ook in Madrid, is Mad Cool festival. Het Spaanse antwoord op Europese festivals als Rock Werchter en Glastonbury. Ondanks de relatief recente oorsprong in 2016, is Mad Cool snel uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende festivals van Spanje. Jaar na jaar presenteert het Madrileense festival een goed gebalanceerde line-up met de populairste rock-, indie-, pop- en elektronische acts.

Doordat het festival pas in de namiddag begint en doorgaat tot in de late uurtjes is het zelfs midden juli prima vertoeven in de Spaanse hoofdstad. Dit jaar stralen acts als Red Hot Chili Peppers, Sam Smith en Lizzo bovenaan de poster, maar de kracht van dit festival zit vooral in de namen daaronder.

Photo: FIB Benicassim 2018

FIB Benicàssim Festival

Het Spaanse festival FIB Benicàssim vindt iedere zomer plaats aan de Costa Azahar. Deze plek ligt op zo’n 87 kilometer afstand van de stad Valencia. Toch zou je ”Beni” ook kunnen omschrijven als het zuidelijkste festival van Engeland, door de enorme hoeveelheid Britten die voor de zon, het strand en de artiesten naar het Spaanse kustplaatsje komen. En laten die Britten toevallig wel wat af weten van festivals, muziek en de feestjes die daar te vinden zijn. De echt grote artiesten der aarde ga je hier echter niet vinden, maar met acts als Franz Ferdinand, Bastille en Vetusta Morla is er geen tekort aan knallende optredens.

Bilbao BBK Live

In het noorden van Spanje komen we Bilbao BBK Live tegen. Alleen al vanwege de locatie mag dit festival op je bucketlist staan. Het vindt plaats tussen de heuvels van berg Cobetas, grote bossen en al het andere groen dat Noord-Spanje te bieden heeft. In tegenstelling tot veel andere grote Spaanse festivals, kan je hier wel je tentje opzetten. De line-up bestaat uit grote artiesten die in de genres rock, pop en indie vallen. En met meer dan 100.000 bezoekers per jaar, behoort het festival bij de toppers van Spanje. In 2023 kun je gaan genieten van Arctic Monkeys, Florence + The Machine en The Chemical Brothers!

Vida Festival

Als je het toch allemaal net wat kleiner zoekt, is Vida Festival het uitgelezen festival voor jou. Dit festival heeft in de breedte voor ieder wat wils en schotelt haar bezoekers de perfecte muzikale cocktail voor. Pak dit samen met de prachtige omgeving waarin het zich bevindt en je wilt hier nooit meer weg. De rockers van The Libertines zetten je op scherp, om daarna te genieten van de beats van France Moody en hierna de nacht in te gaan met de dromerige danspasjes van l’imperatrice.

Mad Cool Logo

Mad Cool 2023

Locatie
Spanje
Madrid, Spanje
Datum 6-8 juli 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.