Variabele ticketprijzen: gaat Nederland er ook aan geloven?

Ben Howard
Foto: Kamiel Scholten

Het goede nieuws van vandaag: Ben Howard brengt twee zeldzame live shows naar het Koninklijk Theater Carré. Maar van de kleine lettertjes wordt menig concertganger minder enthousiast. De kaartjes voor de optredens op 19 en 20 juni zijn te koop voor ‘variabele ticketprijzen’.

Uit de bewoordingen op de website van Carré blijkt niet duidelijk hoe het systeem werkt. Voor het concert zijn staanplaatsen en kaartjes op de eerste, tweede en derde rang beschikbaar. Het is mogelijk dat onderscheid wordt gemaakt tussen individuele plekken in de zaal. Met andere woorden: de beste stoel op rang één kan duurder uitvallen dan een andere plaats op dezelfde rang.

Een andere, minder fortuinlijke optie is dat dit de Nederlandse variant van ‘dynamic pricing’ is. Het fenomeen deed in Amerika al veel stof opwaaien. Ook Belgische muziekliefhebbers werden er recent mee geconfronteerd bij de kaartverkoop voor Beyoncé in het Koning Boudewijnstadion. Bij ‘dynamic pricing’ varieert de ticketprijs afhankelijk van de vraag. Vliegtuigmaatschappijen maken gebruik van eenzelfde systeem. Tijdens het bestellen kun je opeens voor een (dure) verrassing komen te staan.

bron: https://carre.nl/voorstelling/ben-howard

Woekerprijzen

Het idee is simpel: variabele prijzen moeten opkopers en fraudeurs het leven zuur maken. In de realiteit zijn de muziekliefhebbers juist zelf de pineut. De grote belangstelling voor artiesten als Bruce Springsteen en Taylor Swift drijft de prijzen door het dak. Vanwege de variabele ticketprijzen kostten sommige kaarten voor The Boss een paar duizend euro. De dynamisch geprijsde entreebewijzen leveren daarnaast geen voordelen op.

Frustratie van fans heeft al geleid tot een rechtszaak tegen Ticketmaster. Na 43 jaar houdt ook het tijdschrift van Springsteen ermee op, nadat de zanger het systeem publiekelijk verdedigde. “Dit zijn concerten die we bijna niet kunnen betalen, en die veel van onze lezers niet kunnen betalen,” sprak de hoofdredacteur van ‘Backstreets‘.

The Cure

Andere artiesten tikken het kaartplatform juist op de vingers. Vorige week uitte Robert Smith, zanger van The Cure, zijn woede op Twitter. Hoewel de band probeert om de prijzen zo laag mogelijk te houden, krijgen fans te maken met torenhoge servicekosten. Na alle kritiek heeft Ticketmaster aangegeven dat kaartkopers een deel van het betaalde bedrag terug zullen krijgen.

Of we ook te maken krijgen met variabele ticketprijzen voor de concerten Ben Howard, is voor nu nog onduidelijk. De pijlen zijn al langere tijd gericht op Ticketmaster. Het conflict met TicketSwap en het debacle rondom Lowlands 2023 hebben in ieder geval de gemoederen van fans, artiesten én de politiek op scherp gezet