Het conflict ‘TicketSwap vs. Ticketmaster’: wat is de oplossing?

Lowlands 2017
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Het houdt de gemoederen in festivalland flink bezig: probeert Ticketmaster het doorverkoopplatform TicketSwap buitenspel te zetten? Fans, kranten, de politiek, maar ook de bedrijven zelf raken er niet over uitgepraat. Wat is nu eigenlijk de oplossing?

Het is 4 februari 2023. Lowlands is binnen een mum van tijd uitverkocht. De situatie is op zijn zachtst gezegd een achtbaan: de kaartjes gaan als warme broodjes over de toonbank, ondanks de verbazing over de hoge prijs. Het is onderdeel van een trend: zijn festivals en concerten steeds meer voor de elite?

De adrenaline van de Lowlands-ticketverkoop maakt echter al snel plaats voor frustratie. Een tweedehands entreebewijs kost maar liefst € 403,30. Laten we even de rekenmachine erbij pakken. € 300,- voor het kaartje, € 60,- winstmarge en € 43,30 servicekosten. Die laatste gaan naar Ticketmaster, want alleen daar kun je je kaartje verkopen. Het is de katalysator van de voortdurende strijd tussen TicketSwap en Ticketmaster.

De oplettende festival- of concertganger ontdekte het nieuwe fenomeen al eerder. Kaarten voor optredens die recent in de verkoop gingen, zoals Arctic Monkeys in de Ziggo Dome, kunnen alleen gekocht en verkocht worden via Ticketmaster. Ook Down The Rabbit Hole volgt deze trend. Het zijn evenementen en zalen die beheerd worden door Live Nation. Sinds 2010 is het bedrijf ook de eigenaar van Ticketmaster.

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Veilige doorverkoop

De exclusieve koop en verkoop via Ticketmaster gaan gepaard met een nieuw concept: ‘mobile-only tickets’. Geen bestanden meer, geen fysieke kaarten meer. Het toegangsbewijs anno 2023 is een QR-code met bewegende beelden. Het voorkomt fraude, want niemand kan zonder geanimeerd ticket door de toegangspoortjes van het concert of festival. Een kaart kan nooit dubbel gescand worden. Wie een tweedehands kaartje koopt op het doorverkoopplatform van Ticketmaster, krijgt een gloednieuwe. Daarbij wordt het oude ticket ongeldig gemaakt. Klinkt goed, toch?

Voor TicketSwap klinkt het minder als muziek in de oren. Om daar je kaartje te verkopen, moet je een bestand uploaden. En juist die bestanden bestaan niet meer voor evenementen van Ticketmaster. Dat zijn er nogal een paar: het gaat om onder andere Pinkpop, Lowlands, Down the Rabbit Hole, en veel concerten in de Ziggo Dome en AFAS Live. Bovendien kon TicketSwap voor slechts een deel van de evenementen een nieuw kaartje garanderen met het ‘secure swap’ principe, wat tot veel teleurstellingen aan de deur heeft geleid.

Screenshot van de Lowlands 2023 pagina op Ticketswap.nl.

Autoriteit Consument en Markt

Er vliegen beschuldigingen naar alle kanten. TicketSwap zou ‘geen betrokkenheid of toewijding kennen of tonen‘ in het product dat ze verkopen, Ticketmaster zou ‘een monopoliepositie misbruiken en woekerprijzen vragen‘. De discussie heeft zich verplaatst van de campingtafel naar de lunch op kantoor of tijdens het avondeten thuis: het gespreksonderwerp is overal. De politiek in Den Haag buigt zich nu ook over servicekosten en woekerhandel.

Een woordvoerder van de Autoriteit Consument en Markt geeft aan dat de ticketverkoop in Nederland ‘scherp in de gaten wordt gehouden’. Diverse hoogleraren leverden kritiek op de situatie, maar het ACM doet geen uitspraak over lopende zaken. Of er sprake is van het toe-eigenen van een machtspositie door concurrentievervalsing, blijft vooralsnog in het midden. Het ACM is bevoegd om boetes en andere straffen op te leggen.

Opkopen écht tegengaan

De commotie komt slechts voor een deel voort uit hoge servicekosten. Bij Ticketmaster betaal je € 43,30 voor een Lowlands-kaart, via TicketSwap had het € 39,45 gekost. Het gedeelde pijnpunt zit dus in de winstmarge. Op beide platforms kunnen kaartjes voor 120 procent van de prijs verkocht worden. Zo lang dit mogelijk blijft, zal het aantrekkelijk zijn om tickets op te kopen. Het is een simpele manier om geld te verdienen en een financiële prikkel voor doorverkoop.

Staatssecretaris Uslu komt voor het einde van maart met een reactie op de ophef. Ze gaat de regels in andere Europese landen bekijken. Gelukkig hoeft ze niet ver te reizen. De wetgeving in België en Frankrijk verbiedt namelijk een doorverkoopprijs boven de honderd procent. Ook Denemarken, Noorwegen, Italië en Portugal hanteren deze regels.

Best Kept Secret heeft precies zo’n doorverkoopsysteem opgezet met See Tickets, en ook poppodium Paradiso werkt inmiddels met zo’n wachtrij. Als je ziek of verhinderd bent, kun je je kaartje weer verkopen. Maar voor opkopers is het niet meer interessant, nu zij geen winst kunnen maken. Is dat niet waar een doorverkoopplatform eigenlijk voor bedoeld is?