Zeven artiesten op de line-up van Transition Festival 2023 in Utrecht die je zeker moet zien

Melissa Aldana

Transition Festival 2023 in Utrecht is één van de spannendste jazzfestivals van het land, en biedt zowel een podium aan artiesten die al vele jaren meedraaien als aan nieuw talent. Maar welke concerten moet je kiezen als er die zaterdag weer overal in TivoliVredenburg tegelijkertijd muziek weerklinkt? We helpen je graag op weg!

1. Melissa Aldana

Het meest kijken we dit jaar uit naar het concert van de Chileense Melissa Aldana, die net een plaat uitbracht op het beroemde Blue Note-platenlabel. Pianist Sullivan Fortner, zowat de vaste begeleider van Cecile McLorin Salvant, speelt wel op de plaat, maar komt niet mee naar Utrecht. Aldana’s vaste band zal echter geheel van de partij zijn, inclusief de Noorse gitarist Lage Lund die haar met zijn subtiele spel vaak perfect aanvult. Geworteld in de jazztraditie, maar toch fris en eigentijds – typisch Transition. (Het nummer ‘The Bluest Eye’ is geïnspireerd door een hartverscheurende roman van de Amerikaanse schrijfster Toni Morrison, mocht je toevallig ook leestips zoeken.)

2. Kurt Rosenwinkel

In de afgelopen jaren dook gitarist Kurt Rosenwinkel in de Braziliaanse muziek, nam hij een standardsplaat op, soloplaten waarop hij alleen baritongitaar of speelde, en een album met jazzversies van Chopin. Voor de tour die hem naar Transition Festival 2023 brengt haalde hij echter het kwartet weer bij elkaar waarmee hij iets meer dan tien jaar geleden de indrukwekkende dubbelaar ‘Stars of Jupiter’ opnam, met onder meer Aaron Parks op keyboards. Destijds speelden ze enkel eigen composities – benieuwd of Rosenwinkel er voor deze heruitgave ook nieuwe heeft geschreven.

3. DoomCannon

Londen is uiteraard ook vertegenwoordigd op Transition – saxofoniste Nubya Garcia is dit jaar één van de headliners. Hier zoomen we echter in op een nog wat minder bekende naam, namelijk die van Dominic Canning aka DoomCannon. Die speelde piano, synthesizer en orgel op Not Your Muse van de eigenwijze R&B-ster Celeste, en hield daarnaast gelukkig nog tijd over voor zijn eigen debuut Renaissance, dat verscheen op het Brownswoodlabel van DJ Gilles Peterson. De mix van funky jazz, R&B en electronica die Peterson in zijn radioshows door elkaar haalt hoor je ook bij DoomCannon terug, maar hij is ook zeker niet bang van de nodige dissonanten.

4. Oded Tzur

Saxofonist Oded Tzur werd geboren in Israel, maar woont in New York. Net als nogal wat andere leden van de diaspora daar haalt hij ook inspiratie bij de traditionele Joodse muziek. De integratie van die Midden-Oosterse klanken opent meteen ook de deur naar andere stijlen, zoals de klassieke Indische muziek, die hij samen met zijn wendbare kwartet virtuoos met elkaar vermengt. Op zijn tweede plaat voor ECM, Isabela, leidt hij de luisteraar in vijf tracks de hele wereld rond. Tijdens Transition krijgt hij vermoedelijk bijna dubbel zoveel tijd – wie weet waar we dan uitkomen.

5. Henri Texier

Parijzenaar Henri Texier is één van de zeldzame bassisten die al decennialang zelf de leiding neemt tijdens opnames en liveconcerten. Behalve Franse grootheden als Louis Sclavis, Michel Portal en Bojan Z. wist hij in de loop van zijn carrière zo ook onder meer Joe Lovano en Lee Konitz voor zijn eerder traditionele, maar immer onderhoudende karretje te spannen. Tegenwoordig blijft hij wat dichter bij huis, in een trio met drummer Gautier Garrigue en zijn eigen zoon, Sebastien Texier. Samen brengen ze de onovertroffen sfeer van de Parijse jazzclubs naar hartje Utrecht.

6. Tineke Postma

Tineke Postma is één van de meest gerenommeerde saxofonisten van Nederlandse bodem. In 2009 nam ze zowaar in New York het album The Traveler op, met mensen als pianiste Geri Allen, bassist Scott Colley en Terri Lyne Carrington – een line-up waarvan veel Amerikaanse muzikanten toen alleen maar konden dromen. Voor haar concert op Transition koos ze een band van eigen bodem, waarmee ze de nog niet verschenen nieuwe plaat ARIA komt voorstellen. Internationale klasse van bij ons.

7. Dianne Reeves (maandag 27 maart, afzonderlijk ticket)

Transition neemt dit jaar een aanloop: in de week voor het festival kan je in TivoliVredenburg ook al enkele hele mooie jazzconcerten meepikken. Zo is er op donderdag 30 maart een dubbelconcert van Cory Henry (die je misschien kent van Snarky Puppy) en het minstens even hippe Delvon Lamarr Organ Trio. Maandag staan er dan weer twee Amerikaanse zangeressen op het programma. Openen doet Stacey Kent, die voor een Amerikaanse ook behoorlijk goed in het Frans en het Portugees kan zingen. Dan is het de beurt aan de inmiddels 66-jarige Dianne Reeves, rond wie het de afgelopen jaren redelijk stil is geweest. Ze krijgt op het podium het gezelschap van de veelbelovende Song Yi Jeon. Drie grandes dames voor de prijs van één dus!

Transition Logo

Transition 2023

Locatie
Nederland
Utrecht, Nederland
Datum 1 april 2023
Line-up
Henri Texier
Yuri Honing
Anna Webber
Tickets Kopen