De 10 lastigste clashes in het Rock Werchter 2023 programma

Photo: Ben Houdijk (Rock Werchter 2022)

Eindelijk, we kunnen beginnen met het uitstippelen van onze route! Met de komst van het blokkenschema zijn de lastigste clashes van het Rock Werchter 2023 programma duidelijk. Je kan nu eenmaal niet álles zien en dus helpen wij je een handje.

Hoewel het nog een kleine drie maanden is tot de Werchterse weide de poorten opent voor de vierdaagse, kan het spoorboekje worden ingevuld. En met bijna 100 acts kunnen we je alvast verzekeren dat je keuzes zal moeten maken. Dit zijn wat ons betreft de 10 lastigste clashes op Rock Werchter 2023.

1. Donderdag: Compact Disk Dummies vs. Weyes Blood

Waarom makkelijk beginnen als het ook moeilijk kan zal de organisatie hebben gedacht. De Belgische electropunkband Compact Disk Dummies heeft de eer om de Main Stage (13:00-13:40) te openen. Tegelijkertijd staat wordt de dromerige sound door Weyes Blood in de Barn (13:00-13:45) ten gehore gebracht.

Rock Werchter 2023 Donderdag clash 1

View Results

Laden ... Laden ...
https://www.youtube.com/watch?v=uHccGv4SDaA

2. Donderdag: Sam Fender vs. Charlotte de Witte

Ook later op de donderdag zijn er nog genoeg breinbrekers. De Sam Fender, sensatie uit Engeland, heeft namelijk nog een kwartier op de Main Stage (19:30-20:30) te gaan als Lowlands-headliner Charlotte De Witte begint aan haar dj-set in de Barn (20:15-21:15).

Redenen om te gaan dansen bij Charlotte zijn er genoeg; om voor Sam Fender te kiezen is er vooral één belangrijk. De zanger wil nog wel eens een show afzeggen, hij zou eigenlijk vorig jaar al op Rock Werchter 2022 optreden.

Rock Werchter 2023 Donderdag clash 2

View Results

Laden ... Laden ...

3. Donderdag: Stormzy vs. Iggy Pop

Exact een uur na de vorige clash, doet zich een zelfde soort probleem zich voor. En dat is er niet zo maar eentje maar een strijd tussen ware grootheden in hun genres. Ga je voor hits als ‘The Passenger’ en ‘Lust for Life’ van punk-icoon Iggy Pop in de Barn (22:15-23:20)? Of is de muziek van Stromzy, de Britse koning van de grime, op de Main Stage (21:30-22:30) meer je ding?

Rock Werchter 2023 Donderdag clash 3

View Results

Laden ... Laden ...

4. Vrijdag: The Black Keys vs. Ben Howard vs. slowthai

Nieuwe dag, nieuwe kansen. Zou je zeggen, maar aan het begin van de vrijdagavond wordt meteen duidelijk dat het alleen maar moeilijker wordt. Zo zal slowthai vakkundig de KluB C (18:50-19:50) op stelten zetten en waarschijnlijk ook afbreken. Maar op de Main Stage (19:05-20:20) is The Black Keys te zien, die na acht jaar eindelijk terugkeert in België.

Als je even toe bent aan wat meer ingetogen muziek in plaats van het bombast op het hoofdpodium is er een prima alternatief. In de Barn (19:50-20:50) is Ben Howard te aanschouwen in een prachtige setting. Als je zoveel mogelijk goede optredens wilt zien kun je Slowthai en Ben Howard back-to-back meepikken. Moeilijk, moeilijk, moeilijk…

Rock Werchter 2023 Vrijdag clash 4

View Results

Laden ... Laden ...

5. Vrijdag: Editors vs. Liam Gallagher

Liefhebbers van gitaren hebben een prachtige maar tegelijkertijd lastige avond voor de boeg. Op de Main Stage (21:15-22:30) zal Liam Gallagher herkenbaar in parka een set vol Oasis-klassiekers brengen.

2016 is het jaar dat Editors voor het laatste op Rock Werchter stond. De speciale band met het festival is duidelijk; Editors is door de jaren heen meerdere keren de afsluitende act van een festivaldag gweest. Dit jaar sluit de groep in een intiemere setting de Barn (21:50-23:20) af.

Kiezen is verliezen en om je een hart onder de riem te steken, om eerlijk te zijn is de auteur van dit artikel er zelf ook nog niet helemaal uit…

Rock Werchter 2023 Vrijdag clash 5

View Results

Laden ... Laden ...

6. Zaterdag: Paolo Nutini vs. Sofi Tukker

Sommige clashes zijn iets makkelijker omdat ze maar deels overlappen. Bij het volgende pijnpunt in de planning is dat helaas niet het geval, beide acts hebben dezelfde settijd. Het is alweer even geleden dat Paolo Nutini in België op een festival, Pukkelpop 2015, te bewonderen was. Deze zomer staat hij op de Main Stage (17:20-18:20) met een nieuw album op zak. In de Barn (17:20-18:20) kun je op hetzelfde moment genieten van de muziek van het Amerikaanse duo Sofi Tukker. Waar ben jij te vinden?

Rock Werchter 2023 Zaterdag clash 6

View Results

Laden ... Laden ...

7. Zaterdag: Sigur Rós vs. Just Mustard

Het is nog maar even afwachten hoeveel songs Sigur Rós in een uur krijgt gepropt. De lange nummers van de IJslandse band kenmerken zich door een prachtige opbouw. Dat zal uiteraard geweldig tot uiting komen in de sfeervolle Barn (18:20-19:20).

Rock Werchter heeft al een paar jaar niet drie maar vier podia. Op de Slope (18;20-19:00) kun je (hopelijk) in het zonnetje genieten van de noise rock van de Ierse band Just Mustard.

Rock Werchter 2023 Zaterdag clash 7

View Results

Laden ... Laden ...

8. Zaterdag: Fred again.. vs. The Murder Capital

Anno 2023 heeft Fred again.. geen introductie meer nodig en ook Rock Werchter erkent dat. Met een prachtige spot als afsluiter van de Barn (22:20-23:20) krijgt het publiek genoeg de kans om te laten zien of ze daadwerkelijk verleerd zijn hoe te dansen.

Ook postpunk heeft weer de nodige vertegenwoordigers op Rock Werchter 2023; The Murder Capital zal op de Slope (22:30-23:25) laten zien dat niet alleen Fontaines D.C. het genre doet leven in Ierland en daarbuiten.

Rock Werchter 2023 Zaterdag clash 8

View Results

Laden ... Laden ...

9. Zondag: Inhaler vs. Amenra

Inhaler, nog zo’n band uit Ierland die hoge ogen weet te gooien. Ze mogen zelfs op herhaling naar Rock Werchter na een succesvolle passage afgelopen zomer. Het mag dan vroeg zijn op de laatste dag van het weekend, dit spektakel bij de Main Stage (14:10-15:00) wil je niet missen.

Al kan hetzelfde gezegd worden over Amenra. De Belgische Doommetalband is een vreemde maar ó zo welkome eend in de bijt op de affiche. En reken maar dat ze wel raad weten met die spot in de Barn (14:25-15:15) aan het begin van de middag. Wij vragen ons af: als Bono naar Rock Werchter zou gaan, zou hij dan naar de band van zijn zoon gaan kijken of bij Amenra?

Rock Werchter 2023 Zondag clash 9

View Results

Laden ... Laden ...
https://www.youtube.com/watch?v=W3H-HUlB_tc

10. Zondag: Queens of the Stone Age vs. Rosalía

En ook op de zondagavond is er weer een lastige keuze tussen de megashow aan de Main Stage en een intiem feestje in de Barn. Na een succevolle doortocht in 2018 mag Queens of the Stone Age deze zomer hetzelfde kunstje nog eens overdoen. In een co-constructie met Arctic Monkeys mogen ze de Main Stage (21:00-22:30) op haar grondvesten doen trillen.

Dat Rock Werchter een veelzijdig festival is blijkt maar weer eens dat op hetzelfde moment een ander fenomeen te zien is. Met haar Spaanstalige muziek die zich moeilijk in hokjes laat indelen zal Rosalía een gooi doen naar optreden van de dag in de Barn (21:55-23:10).

Rock Werchter 2023 Zondag clash 10

View Results

Laden ... Laden ...
Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.

Over de auteur ✍️

Ruben Bodelier

Masterstudent Communicatie & Beïnvloeding aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Meestal te vinden in de buurt van zijn elektrische gitaar. Kijkt het meest uit naar Rock Werchter in de zomer en naar Carnaval in de winter. Wisselt naadloos van Kendrick Lamar naar TOOL en dan weer van Pearl Jam naar Lana Del Rey.

Meer van Ruben