Het gaat niet goed met de Bevrijdingsfestivals

Het Amsterdams Verbond

Het Bevrijdingsfestival in Utrecht gaat dit jaar definitief niet door. De aanleiding? Te hoge kosten. Ook andere steden laten weten het financieel moeilijk te hebben.

Utrecht, sinds 1994 een van de steden waar het Bevrijdingsfestival wordt gevierd, blaast het feest van aankomend voorjaar af. Over de oorzaak is de organisatie duidelijk: kostenstijgingen, zo’n dertig procent. Het management wil de stijgende kosten niet doorberekenen aan de bezoekers middels kaartverkoop of hogere consumptieprijzen.

Ook in Roermond moesten ze de eindjes bij elkaar knopen. Het gaat de stad ‘nog net lukken’ om het komende evenement gratis aan te bieden. “Onze toekomst hangt aan een draadje”, zegt Sharik Derksen, een van de organisatoren van Bevrijdingsfestival Roermond. Hij legt uit dat een tegenvallende opkomst een van de grootste boosdoeners is: “We maken een budgettering om een festival te kunnen draaien in een normale situatie. Maar stel dat het gaat regenen, dan heb je waarschijnlijk een stuk minder inkomsten. De enige omzet die je hebt, is van de bezoekers door drankverkoop. Het gat in de begroting wordt anders alleen maar groter.” Hij roept de Limburgers op om hoe dan ook te komen: weer of geen weer.

De organisatie van Bevrijdingsfestival Groningen vroeg vorig jaar 5 euro entree. Hier kwam veel kritiek op, van zowel de Groningers als het stadsbestuur. De provincie en gemeente Groningen beloofden subsidie; op voorwaarde dat het feest gratis zou blijven. Aankomend voorjaar hoef je dus niet te betalen om in het hoge noorden te feesten.

Elk jaar op 5 mei organiseert één stad in elke provincie een gratis bevrijdingsfestival. Ook Den Haag en Amsterdam doen mee. Twijfel je nog waar je heen moet? Klik hier voor de leukste opties. Alles weten over het bevrijdingsfestival en waar ze allemaal te vinden zijn? Check hier de algemene website.