DGTL Festival zet meer in op live-acts: “We zijn niet meer uitsluitend een dj-festival”

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

DGTL Festival vindt 7 t/m 9 april in Amsterdam plaats. Met onder meer Moderat, Agar Agar, Jan Blomqvist en Mura Masa op de line-up valt meteen op: er pronken dit jaar opvallend veel live-acts op het affiche. Een interessante ontwikkeling, want veel elektronische muziekfestivals programmeren haast uitsluitend dj-sets. Wij gingen op bezoek bij Marco Muhring, muziekprogrammeur van DGTL, om met hem te praten over de line-up, de dynamiek van een liveconcert en meer.

Dat er de afgelopen jaren meer liveconcerten en indie-dance te zien is op DGTL, is geen toeval. Muziekprogrammeur Marco Muhring is niet onbekend met het boeken van live-acts. Dat deed hij al voor festivals als Best Kept Secret en voor de EKKO in Utrecht. De perfecte combinatie voor DGTL: “In de dance wereld heb je veel programmeurs die uitsluitend dance programmeren. DGTL wil niet zozeer echt een cross-over festival zijn, maar wel méér dan een dj-festival. Op dat gebied kan ik veel expertise toevoegen”.

Steeds meer live

Het is niet het eerste jaar dat DGTL live-acts programmeert: “In 2019 trapten we onze ADE programmering af met een liveconcert van RÜFÜS DU SOL en hadden we op andere momenten al geëxperimenteerd met live-acts als Dollkraut op onze main stage. We merkten dat bezoekers daar erg positief op reageerden, dus de laatste jaren zetten we er meer op in. Zo hadden we de afgelopen ADE ook een liveconcert van Worakls met een 30-koppig orkest en een liveshow van Ben Böhmer.”

In 2023 zet DGTL deze trend voort: “Sinds twee jaar hebben we een dedicated live-podium. Dit jaar hebben we opnieuw meer live-acts dan vorig jaar. Op het hoofdpodium staan Agar Agar, Henrik Schwarz en sluiten we af met Moderat. Op andere stages hebben we onder andere live-optredens van Jan Blomqvist en Soichi Terada.”

Dance dynamiek

Het is een trend die niet alleen bij DGTL, maar ook in de breedte van de markt te zien is: “Bij een dj-set is de dj zelf niet per se het centrale punt waar je focus de hele set op gericht is. Maar bij een liveconcert is er de collectieve ervaring dat iedereen tegelijkertijd naar hetzelfde punt kijkt: naar een artiest die zijn eigen muziek live voordraagt. Dat is een heel andere dynamiek. Veel elektronische artiesten zijn bezig met dat soort liveshows. En dat wil je als festival dan ook accommoderen.” 

Dat betekent overigens niet dat er meer live-acts dan dj-sets te vinden zijn op DGTL, integendeel: “De combinatie vind ik bij DGTL gewoon heel sterk. We hebben 7 podia, dus er is altijd wel iets naar jouw smaak te vinden. Niet iedereen kan de hele dag de focus voor liveconcerten opbrengen, soms wil je gewoon even lekker dansen met je vrienden op een te gekke dj-set.”

Voorlopig laatste keer Moderat in Amsterdam

Op de vraag wat dit jaar de must-see’s zijn hoeft Muhring niet lang na te denken: “Moderat op zondag! Dat is echt dé headliner. Voor DGTL is dat nieuw, een act van deze statuur: ze verkochten eerder dit jaar nog de AFAS Live uit. Ze staan na DGTL nog op Lowlands, na dit seizoen focussen ze weer op hun andere projecten. Dat maakt DGTL hun laatste show in Amsterdam voor de komende jaren.” Zelf is Muhring ook fan: “Moderat is echt een goed voorbeeld van opereren op grensvlakken. Het heeft een dance en club feel, maar is een echte liveshow.”

Moderat is niet zijn enige tip: “Charlotte Adigery & Bolus Pupul is ook echt een aanrader, zij hebben het afgelopen jaar een heel succesvol album uitgebracht. Dat werd door Pitchfork en andere gerenommeerde media enorm geprezen. Ze stonden vorig jaar op Lowlands en headlineden Le Guess Who. Het is een heel verfrissende, soms wat ironische, show waarbij verschillende maatschappelijke thema’s op de hak worden genomen. Echt vet!”

Ook aan de onderkant van het programma valt veel te ontdekken: “Op zondag op de Filter stage, een van de kleinere stages, sluit Sherelle af. Ze heeft met ADE de tweede zaal van onze We Still Believe avond afgesloten en ze was op Dekmantel ook echt heel goed. Zij is frontrunner in een wave waar bijvoorbeeld ook Nia Archives onderdeel van is. Die draait meer jungle en breaks. Dat is voor DGTL iets nieuws, maar een belangrijke trend voor ons om op te pikken.”

Sociale duurzaamheid en inclusiviteit

DGTL is al jaren voorloper als het gaat om duurzaamheid. Het festival won in 2022 nog de Festileaks Festival Award in die categorie. Ook dit jaar trekt het festival weer een hoop uit de kast. Ondanks dat het altijd nog nét iets beter kan, heeft DGTL een niveau bereikt waar ze trots op zijn: “Dit jaar gaan we ons ook meer richten op sociale duurzaamheid. Bezoekers moeten zich bij DGTL veilig kunnen voelen. Daarom loopt er een awarenessteam rond. Zij zijn een aanspreekpunt voor onze bezoekers.”

In de programmering wordt hier ook rekening mee gehouden: “We zijn al jaren bezig de balans tussen man en vrouw op de line-up te herstellen en hebben daarin al enorme stappen gemaakt. We willen dat onze bezoekers zich kunnen herkennen in onze artiesten. Daarom programmeren we meer vrouwen, artiesten van kleur of uit de LGBTQ+-community.”

Meer gewicht naar de zondag

Bonobo, Monolink, Moderat: het programma op de DGTL-zondag is indrukwekkend en dat blijkt geen toeval: “We willen wat gewicht naar de zondag brengen. Ook al is maandag een vrije dag (door Pasen), we merken toch dat veel mensen zaterdag zien als de echte festivaldag. Het is altijd al lastiger om kaarten te verkopen voor de zondag. Juist daarom programmeren we op zondag extra scherp.”

Boiler Room

De livestreams van Boiler Room zijn de afgelopen jaren enorm populair. Muhring is dan ook trots dat zij een stage hosten bij DGTL: “Eerdere jaren deden we zelf een livestream, dit jaar doen we dat met Boiler Room. Voor mij als programmeur is dat te gek. Alle stages zijn namelijk gebonden aan een bepaalde sound, of genre. Generator is techno, Frequency is house, Live is live. Maar onze Boiler Room stage is meer een mengelmoes.”

“We hebben daar mooie combinaties: zaterdag wisselen we een dj-set van Bonobo af met opkomend talent als Vuur en Sansibar. Op zondag staat daar Valentina Luz, een Braziliaanse die het heel goed deed bij onze editie in Sao Paolo en nu haar eerste show in Europa komt spelen. Het is echt heel fijn om deze stage van acts te voorzien: Boiler Room is een merk waar mensen toch wel naartoe willen. Ik kan daarom wat onbekendere artiesten boeken, waar ik ons publiek mee in aanraking wil laten komen.”

Tickets voor DGTL zijn beschikbaar via hun website.

DGTL Logo

DGTL 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 7-9 april 2023
Line-up
Paula Temple
Monolink
CamelPhat
Tickets Niet meer beschikbaar.