Herbruikbaar servies, waterstof en een ‘sustainability tour’: DGTL nóg duurzamer in 2023

Afgelopen festivalseizoen ging de aandacht meer dan ooit naar duurzaamheid. Van Green Teams die werken met eco-tokens tot (deels) plantaardige food line-ups: festivals zetten stappen om duurzamer en zelfs circulair te worden. Dit geldt ook voor DGTL. Het Amsterdamse festival sleepte in 2022 al de Festival Award voor ‘Beste Duurzaamheid’ in de wacht. Hier stopt het echter niet. DGTL kondigt namelijk plannen aan om in 2023 nóg duurzamer te worden.

Onderweg naar circulariteit

DGTL is al sinds 2013 bezig met een circulair duurzaamheidsprogramma. Hun doel: het duurzaamste elektronische festival ter wereld te worden. Afgelopen editie zag je goed hoe dat in zijn werk ging. Op het terrein stond geen enkele afvalbak. Alle bekers werden namelijk hergebruikt. De aankleding was gemaakt van gerecycled afval. Ook was al het eten plantaardig. Daarnaast spoelden de genderneutrale toiletten door met water uit het IJ in plaats van met kostbaar drinkwater.

Deze stappen leidden tot mooie resultaten. Zo verminderde het watergebruik met wel 90%. Ook de CO2-uitstoot ging drastisch omlaag. Zodra een DGTL-artiest het vliegtuig pakte, stapte een luchtvaartmaatschappij in de buurt over op een duurzaam alternatief voor kerosine. Hierdoor ging de uitstoot van artiesten die per vliegtuig reisden van 20.000 kg naar 0 kg. Bovendien zorgde het plantaardige eten voor 30% minder impact én leverde het anderhalve ton compost op.

Wat kunnen we verwachten van DGTL 2023?

De organisatie geeft aan dat succesvolle stappen van de vorige editie in 2023 opgeschaald worden. Verwacht dus meer herbruikbaar servies en hardcups. Het festival wil minder verschillende groottes van deze cups. Ook zoekt DGTL naar een manier om ook de laatste cups, waar je dus geen token meer voor terug hoeft, gerecycled te krijgen. Het circulaire sanitair wordt ook opgeschaald. Daarnaast houdt DGTL de ogen open voor innovaties. Zo kijkt men naar energie uit waterstof en naar elektrisch vervoer.

Bovendien wil DGTL in 2023 communiceren wat bezoekers wel en niet mogen meenemen naar het festival. Daarnaast kijkt men hoe bezoekers gemotiveerd kunnen worden om hun reisuitstoot te compenseren. Ook start het festival met sustainability tours. Wat deze precies inhouden is nog even een verrassing. Wel weten we dat de tours (ook) bedoeld zijn voor bezoekers. Voor ons dus!

Deze stappen naar duurzaamheid zijn voor festivals erg belangrijk. De overheid neemt de komende jaren namelijk ook allerlei extra maatregelen. Zo moeten evenementenorganisaties vanaf 2024 hun bekers en voedselverpakkingen hergebruiken of hoogwaardig recyclen. DGTL laat alvast duidelijk zien dat duurzamer festivals vieren kan. We zijn dus benieuwd naar de innovaties in 2023.

DGTL Logo

DGTL 2023

Locatie
Nederland
Amsterdam, Nederland
Datum 7-9 april 2023
Line-up
Paula Temple
Monolink
CamelPhat
Tickets Dagkaarten vanaf €25. Combitickets vanaf €116. Kopen