Rewire 2023 deed de Haagse kerken weer vollopen

Lucinda Chua in de Grote Kerk ©Parcifal Werkman

Het grensverleggende festival Rewire 2023 in Den Haag was tijdens het afgelopen Paasweekend meer dan ooit een muzikale hoogmis – met de Nieuwe Kerk als kloppend hart, een fabelachtig concert in de Grote Kerk, en een hogepriesteres die zondagavond eerst al haar duivels ontbond, maar eindigde met ‘Zalig Pasen’.

Ook wij zijn nog steeds geneigd om Rewire in Den Haag in de eerste plaats te omschrijven als een festival dat op elektronica de nadruk legt. Maar nadat ze vorig jaar al de menselijke stem op het voorplan plaatsten, waren er tijdens deze editie ook heel veel snaren te horen, waaronder de allerlangste die we ooit gezien hebben.

Maar liefst 136 twintig meter lange snaren hadden de organisatoren in de voorbije dagen door de Nieuwe Kerk gespannen, opdat de Amerikaanse componiste Ellen Fullman er vrijdag haar muziek zou kunnen uitvoeren. Kalm liet ze de snaren tussen haar vingers heen glijden terwijl ze soms beslist, soms aarzelend over de kerkvloer heen en weer stapte. Dat leverde een rijk, resonerend en verbazend muzikaal geluid op, dat van accenten voorzien werd door de twee heren van The Living Earth Show, die de snaren in opperste concentratie met een soort hamerstenen aansloegen.

Photo: Ellen Fullman & the Living Earth Show © Jan Rijk

De kerk in het midden

Een hele mooie opener was dat, en één van de vele concerten dit weekend waarbij je het gevoel kreeg dat je echt iets bijzonders mocht aanschouwen. Hetzelfde schoot door ons hoofd toen we in hetzelfde gebouw Daniel Blumberg zijn schrijnende hart hoorden uitstorten tot de eerste rijen waren leeggelopen. Of toen de klaterende gitaar van Steve Gunn er de flonkerende piano van David Moore ontmoette. De prachtige setting gaf duidelijk ook de artiesten het gevoel dat dit een uniek moment was, en deed hen geheel in lijn met de religieuze kalender boven zichzelf uitstijgen.

Dat gold bij uitstek voor het concert van de Londense Lucinda Chua. Die speelde in de Grote Kerk eerst op cello, dan op piano een feilloze set, waarin ze halverwege in haar prinsessenjurk de trap naar de biechtstoel beklom. Ze zong ook een indrukwekkend duet met Hatis Noit, die haar in deze kerk was voorgegaan. Wat zijn we in Nederland gezegend dat deze mooie gebouwen ook voor dit soort vieringen toegankelijk zijn.

Photo: Lucinda Chua ©Parcifal Werkman

Godspeed You! Fever Ray

In Paard was het nochtans ook best gezellig. Daar stonden wat meer dansbare acts geprogrammeerd, alsook de wat traditionelere headliners.

Vrijdag gaf Fever Ray er een concert dat – ondanks of net dankzij – diens inwendige onrust perfect in de plooi viel, met twee uitgelaten vocalisten die uiting gaven aan wat Karin Dreijer op het podium liever voor zichzelf houdt. De nieuwe songs klonken zeer overtuigend en de performance deed meermaals aan de hoogdagen van Talking Heads denken – gaat dat zien, deze zomer op Rock Werchter of Lowlands.

Zaterdag speelde Godspeed You! Black Emperor er een meeslepende show, die begon met klassieke strijkers waarover de bandleden zoals het postrockprocédé voorschrijft telkens een nieuwe laag gitaargruis plamuurden. Een beproefd recept, maar in combinatie met de zorgvuldig gecureerde zwartwitfilmfragmenten op de achtergrond was dit een weldadig en uiteindelijk overweldigend concert.

Photo: Fever Ray ©Parcifal Werkman

Improviserende heren

Ruimte voor experiment was er uiteraard ook op Rewire 2023, in de vorm van allerlei kunstige installaties, maar ook op het podium. Met als hoogtepunt de allereerste duo-liveshow van de Britse producer Matthew Herbert en drummer Julian Sartorius.

Herbert staat erom bekend dat hij graag met de meest onverwachte analoge geluiden aan de slag gaat. Maar vanavond had hij zichzelf ertoe verbonden quasi uitsluitend gebruik te maken van wat de drummer live op het podium uit zijn instrumenten mepte. Dat bleek niet eenvoudig en ging niet altijd goed, maar het was een buitenkans om te zien hoe Herbert het telkens toch weer klaarspeelde – om zichzelf vervolgens meteen weer min of meer opzettelijk in de problemen te brengen.

Mooi ook om te zien hoe elk ritme dat succesvol in elkaar klikte enkele seconden bezit leek te nemen van zijn molenwiekende ledematen. Wie dit concert bijwoonde met het idee dat deze twee mannen hier composities kwamen spelen, was mogelijk niet meteen onder de indruk – tot het doordrong dat dit allemaal ter plekke ontstond.

Photo: Patti Smith @Parcifal Werkman

Pasen met Patti

We moesten opnieuw aan bovenstaand duo denken toen Patti Smith zondag tijdens een interview in de Nieuwe Kerk verklaarde dat ze tijdens het concert dat ze ’s avonds zou spelen eigenlijk geen fouten kon maken. “Elke fout opent nieuwe mogelijkheden” zei ze, en dat inzicht werd op Rewire duidelijk ook door heel wat andere artiesten omarmd, met heel wat eerder onuitgevoerde muziek of samenwerkingen.

Smith was voor de gelegenheid vergezeld van Stephan Crasneanscki van Soundwalk Collective, die in zijn ijver om in de verste uithoeken van de planeet ongewone geluiden op te nemen zelfs Matthew Herbert nog naar de kroon steekt.

Die opnames inspireerden Smith tot poëzie die ze samen met het collectief ’s avonds voor het eerst live op het podium bracht. Dat klonk als een nogal hoogdravend opzet, maar de uitvoering nam alle argwaan weg. De vergezochte klanktapijten bleken inderdaad wonderlijk, de visuals waren schitterend, en het vergt kunstenaars als deze om je echt te doen voelen wat een onoverkomelijke ramp er gebeurde in Tsjernobyl of hoe menselijk lawaai de zee tot een hel maakt voor zeezoogdieren.

Ook waren er verhalen over tragische figuren als de door woede verteerde tovenares Medea, de getroebleerde Russische icoonschilder Andrej Roebljov (bekend uit de film van Tarkovski), en de vermoorde Italiaanse regisseur Pier Paolo Pasolini.

Best donker materiaal, vertelde Smith tijdens het interview, dus had ze lang nagedacht hoe ze dat kon brengen op Paasdag, wanneer we al sinds mensenheugenis het licht vieren. Dus kregen we extatisch luidende kerkklokken tijdens het verhaal over Roebljov, bezwerende beelden uit Pasolini’s film Het Evangelie volgens Matteüs en wenste ze ons aan het eind oprecht ‘Happy Easter’.

Photo: Kelela ©Parcifal Werkman

Uitbollen met Kelela

Na zoveel moois maakte het concert van Kelela nadien in Paard onvermijdelijk wat minder indruk op ons – nochtans houden we erg van haar avontuurlijke R&B. Ze stond helemaal alleen op het podium, en hoewel ze zeer verdienstelijk zong was dit toch, zoals ze zelf ook gewoon toegaf, eerder “a dance party with live vocals”.

Eigenlijk ideaal om de dag mee af te sluiten, maar na zoveel natuurgeweld was dit in onze oren niet meer dan een briesje. Dat was mogelijk helemaal anders geweest als we de hele avond in Paard hadden doorgebracht. Dat hoort erbij op een festival: je kan er tal van totaal andere avonden beleven, en een geheel eigen weekend. Maar er zijn weinig plekken waar dat meer kans op slagen heeft dan hier, op Rewire.

Wat vond jij van Rewire 2023?

Geef je mening voor het Festivalrapport van Rewire 2023! Festileaks vraagt bezoekers op tientallen festivals door heel Europa naar hun mening op zes vaste categorieën van de festivalbeleving plus naar een totaalscore.

De festivals met de beste rapportcijfers winnen in september de Festileaks Festival Awards, de publieksprijzen voor festivals.

Kom maar doorrr

Line-up
Randprogramma
Sfeer
Festivalterrein
Eten & Drinken
Prijs-kwaliteit
Totaalscore