Parel op de poster: Fever Ray op Lowlands 2023

De headliners zijn de blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Parels op de poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van een aantal video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: Fever Ray op Lowlands 2023!

Karin Dreijer vormde ooit samen met broer Olof het volstrekt onvoorspelbare Zweedse duo The Knife, maar ging in 2009 solo als Fever Ray. Dat leverde meer muzikale vrijheid op, meer diepgang en meer persoonlijkheid, die op de prachtplaat Plunge uit 2017 tot volle bloei kwamen. Op de alweer erg geslaagde, net verschenen opvolger Radical Romantics werkt Dreijer behalve met Olof samen met spannende producers als NídiaVessel, en Trent Reznor en Atticus Ross van Nine Inch Nails. Deze zomer was Fever Ray al op Rock Werchter te bewonderen en is komend weekend ook te zien op Lowlands. Wat kun je verwachten van deze parel?

Met het mes op tafel

Karin groeit op in Zweden, in een muzikale familie. Van 1994 tot 2000 is hen onderdeel van de band Honey Cool op gitaar en achter de microfoon. Daarna vormt hen samen met broer Olof het alternatieve electroduo The Knife. Ze produceren drie albums: The Knife (2000), Deep Cuts (2003) en Silent Shout (2006). In 2007 besluiten Karin en Olof een pauze te nemen: twee jaar later brengt hen onder het pseudoniem Fever Ray een eerste, gelijknamige soloalbum uit.

Fever Ray (2009) is een album vol duistere elektro pop met ambient-achtige sound. Als je de muziek voor het eerst luistert voelt het ietwat onwennig. Maar naarmate meer nummers volgen, raak je gewend aan de (vaak) vervormde stem van Dreijer en de duistere klanken. Van het rustige ‘If I Had A Heart’ tot aan het snellere ‘Triangle Walks’ – Fever Ray neemt je door middel van tien nummers mee op een reis waarvan je niet aanvankelijk niet zeker weet of je hem wel wilt maken. Achteraf blijkt het dan toch de moeite waard.

Nieuwe wijn in oude zakken

Plunge (2017) het is het tweede album van Dreijer. Acht jaar na het debuut komt hen voor de dag met een album dat in de basis lijkt op Fever Ray. Gierende synthesizers, gure videoclips en bijzondere nummers die de popgrens opzoeken. Toch onderscheidt het zich van zijn voorganger op een aantal fronten. De nummers zijn heftiger, de beats harder en bij de synths knetteren de vonken ervan af. Vooral ‘IDK About You’ is een goede weerspiegeling van dit grove geweld.

Radical Romantics

Inmiddels is de cirkel weer rond. Broer en zus vinden elkaar na jaren weer in een nieuw album, genaamd Radical Romantics (2023). Zo produceert Olof vier van de tien nummers. Vooral in het nummer ‘What They Call Us’ hoor je de ouderwetse formatie goed terug. Unheimische ritmes samen met de herkenbare synthesizers leiden je door de klankenkosmos van de Dreijers. Het is niet zo mysterieus in vergelijking met oudere albums, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Het album ademt zelfkennis, liefde en er worden maatschappelijke thema’s aangekaart.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.