Rommelige show Frank Ocean op Coachella 2023 vroegtijdig ten einde

Op zondagavond kwam het eerste weekend van Coachella 2023 ten einde met de show van headliner Frank Ocean; zijn eerste sinds 2017. Het werd uiteindelijk een bizar optreden dat vroegtijdig moest stoppen vanwege grote onenigheid achter de schermen.

Coachella 2023 beloofde de terugkeer van Frank Ocean op het podium. En die kregen fans, maar niet zonder slag of stoot. De zanger kwam een uur te laat op, en wegens de stricte eindtijd van het festival werd de show daardoor vroegtijdig beëindigd.

Daartussenin was het vooral chaos: lange stiltes werden afgewisseld met een overrompelende rave mix, en Ocean speelde verstoppertje met het publiek. We gaan er in chronologische volgorde doorheen.

De gecancelde livestream

Coachella staat bekend als een festival waar je op het internet niet omheen kunt. Dit jaar al helemaal: alle optredens zijn gratis thuis te volgen via een livestream (tip voor weekend 2, dat op vrijdag losbarst). De optredens van headliners Bad Bunny, BLACKPINK en Rosalía op Coachella 2023 werden al eerder dit weekend uitgezonden.

Het kwam dan ook als een grote teleurstelling toen streamingpartner YouTube een paar uur voor aanvang bekendmaakte dat het langverwachte optreden van Frank Ocean tóch niet uitgezonden zou worden. Hierdoor moesten fans van Frank haastig op zoek naar rommelige livestreams van bezoekers in het publiek.

https://twitter.com/themelodicblue_/status/1647837634691989505

55 minuten te laat

Ocean kwam 55 minuten later opdagen dan gepland. Hij opende zijn set met het nummer ‘Novacane’. Zelf was de artiest moeilijk zichtbaar. Tijdens de eerste nummers verschool hij zich achter een groep dansers die heen en weer over het podium liepen, en kroop hij weg in zijn blauwe capuchon. Het grootste deel van de stage was een gigantisch scherm, waardoor de Californische zanger nog moeilijker te zien was voor het publiek.

Frank Ocean speelde nog vaker kat en muis met het publiek tijdens zijn optreden. Aan het begin van zijn set sprak hij over een nieuw album: “I wanna talk about why we’re here… because it’s not about the new album… not that there’s NOT a new album.” Ocean is er niet vies van zijn fans op die manier een worst voor te houden.

Rommelige set Frank Ocean Coachella 2023

Er kwamen een paar classics voorbij: ‘Godspeed’, ‘Crack Rock’ en ‘White Ferrari’. De set verliep niet geheel vloeiend; tussen de nummers waren er lange stiltes. Ocean speelde ook nieuwe versies van zijn bekendste nummers. Hierin was de house-invloed goed te horen. 

Halverwege het optreden veranderde de zanger de toon van zijn performance. Een onbekende dj speelde een tien minuten durende set; Ocean zelf was spoorloos. Op de grote schermen was minutenlang een dansende bewaker te zien.

https://twitter.com/kkenngou/status/1647854836690620416

Vroegtijdig einde zonder te pieken

Na zo’n driekwartier verkondigde Frank vrijwel uit het niets: “Guys, I’m being told there is curfew so that is the end of the set”. Hierna gingen de podiumlichten aan, schijnend op de verwarde gezichten in het publiek. Vele bezoekers bleven staan tot de crew begon met het opruimen van het podium.

Op Twitter speculeren fans inmiddels of “Prank” Ocean nog wel op komt dagen voor het tweede weekend van Coachella.

Wat gebeurde er achter de schermen?

Na het optreden wordt er hevig gespeculeerd over wat er nu precies aan vooraf ging. Een officieel statement vanuit Coachella of Frank Ocean zelf blijft vooralsnog uit, maar volgens insiders ging het om meer dan slechts een laconieke houding van de zanger tijdens de set.

Zo zou Ocean ambitieuze plannen hebben gehad voor de podiumproductie, inclusief een schaatsbaan naast het podium waar zijn dansers (die eigenlijk schaatsers bleken) in stijl overheen zouden glijden. Dit was maanden geleden besloten, en sindsdien zijn de voorbereidingen getroffen.

Het roer om

Op de dag zelf besloot Ocean dat hij het toch simpel wilde houden. Die aankondiging kwam met een ultimatum: de productie moest helemaal worden omgegooid, anders zou hij het podium niet beklimmen. Dit verklaarde dan ook zijn vertraging; de geplande ijsbaan moest eerst nog helemaal smelten. Medewerkers van Coachella zouden hier niet van gediend zijn.

Of het debacle consequenties heeft voor de programmering van weekend 2 moet nog blijken. Voor nu likken fans van Frank Ocean nog even voorzichtig hun wonden.

Coachella Logo

Coachella 2023

Locatie
Verenigde Staten
Indio, Verenigde Staten
Datum 14-23 april 2023
Line-up
BLACKPINK
Bad Bunny
Frank Ocean
Tickets Niet meer beschikbaar.