7 dingen waar je op moet letten als je gaat festivallen in het buitenland

Sziget Calvin Harris Mainstage Publiek 2022
Photo credits: Monique Biermans

Festivallen in je eigen land is leuk, maar als je gaat festivallen in het buitenland is dat een extra ervaring. Er komen natuurlijk ook dingen bij kijken waar je anders geen rekening mee moet houden. Met deze 7 tips ga je helemaal voorbereid festivallen in het buitenland.

Photo: Rachel Docherty

Paspoort

Binnen Europa is een identiteitskaart vaak voldoende om te laten zien wie je bent. Wanneer je naar een ander werelddeel gaat, heb je natuurlijk een paspoort nodig. Maar let op: ga je bijvoorbeeld naar Glastonbury of Wireless Festival in het Verenigd Koninkrijk? Sinds de Brexit is een paspoort een vereiste om de Britse grens te passeren. Zorg er dus ruim van tevoren voor dat je een geldig paspoort hebt.

Courtesy of Coachella – Roger Ho @ Coachella 2017

Visum

Een paspoort is voor sommige landen niet het enige wat je moet laten zien om het land binnen te komen. Voor veel niet-Europese landen moet je daarnaast een visum aanvragen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Verenigde Staten: daar heb je een ESTA nodig. Bekijk hier wat de voorwaarden voor een ESTA-visum zijn. Zie je door de bomen het bos niet meer, en wil je makkelijk zien voor welke festivals je nog meer een visum nodig hebt? Wij hebben 11 festivals voor je verzameld.

Vaccinaties

Een festival in een ver land brengt ook andere risico’s met zich mee. In het buitenland leven soms helaas insecten die nare dingen met zich meedragen, zoals bepaalde soorten muggen en teken. Om ervoor te zorgen dat je niet ziek naar huis gaat, raden we aan om goed uit te zoeken of je vaccinaties nodig hebt om jezelf te beschermen tegen vreemde ziektes. Bekijk daarvoor de website van de GGD (Nederland) of de Belgische overheid om te zien waar je extra vaccinaties voor moet halen.

Verblijf

Bij veel festivals kan je gewoon gezellig op de camping verblijven met je mede-festivalgangers. Soms is dat helaas niet mogelijk. En sommige mensen kiezen liever voor wat meer comfort. Ga voor jezelf goed na hoe en waar je wil/kan verblijven. Vooral met hotels of Airbnb’s geldt: hoe eerder, hoe beter. Want voor je het weet zijn alle overnachtingsplekken al bezet door andere festivalgangers. En slaap is wel belangrijk natuurlijk om het maximale uit je festivalervaring te halen.

Pinkpop 2018
Photo: Boy Janissen / Festileaks

Valuta

Er zijn maar liefst 20 EU-landen waar je met de euro kan betalen. Dat betekent wel nog steeds dat je in heel veel landen rekening moet houden met een andere valuta. Sziget is een goed voorbeeld. In Hongarije betalen ze met de Hongaarse forint. Ga je bijvoorbeeld naar Colours of Ostrava in Tsjechië? Wissel dan je euro’s voor Tsjechische kronen. Ga bovendien goed na wat de handigste manier is van wisselen. Op veel plekken kan je gewoon je eigen pinpas gebruiken, maar hiervoor worden wel vaak transactiekosten gerekend. Je kan ook naar een wisselkantoor of -automaat gaan.

colours of ostrava 2018

Terugreis

Festivallen in het buitenland is buiten heel leuk ook heel intens. Vaak is het een stuk warmer dan in Nederland of België. Bovendien gaat het feest vaak door tot in de vroege uurtjes. Daarom is het misschien net iets lekkerder om niet meteen ‘s ochtends vroeg aan de terugreis te beginnen. Dan kom je ook weer meer uitgerust aan in je thuisland. Het is sowieso een verstandig idee om extra vrij te nemen voor je terugreis. Of je nou met de auto, trein, bus of het vliegtuig gaat: de kans op vertraging bij een verre reis is behoorlijk aanwezig.

Foto: Rachel Docherty

Vlag

En dan de laatste op onze lijst, maar zeker niet onbelangrijk: een vlag. Je kan de vlag bij je tent hangen of meenemen op het terrein. Het is meteen een handig herkenningspunt voor landgenoten. Want hoe leuk is het als je meteen nieuwe vrienden kan maken uit je eigen land? Bovendien ziet het er in het publiek heel gezellig uit.