Routekaart laat zien: hoe worden festivals beter toegankelijk?

Crowd
Photo: Lotte Spek Photography

Sinds vorige week is er een gloednieuwe ‘Routekaart voor Toegankelijke Festivalsbekend. Dit uit initiatief van de Coalitie voor Inclusie, die al sinds 2021 bezig is met het in kaart brengen van de benodigdheden.

Om goed in kaart te brengen wat er voor nodig is een festival volledig toegankelijk en inclusief te maken deelt de Coalitie van Inclusie en vernieuwde routekaart. Op alle aspecten, van het kopen van een ticket tot het verlaten van het festivalterrein, heeft de Routekaart voor Toegankelijke Festivals een tip. De routekaart is te downloaden in tekst en heeft daarnaast een overzichtelijke interactieve variant. Deze download je hier.

Ook belangrijk

Niet alleen de toegankelijkheid op festivals zelf, maar ook de aankoop, communicatie, beleving en vindbaarheid zijn van groot belang. Zo zouden de festivalwebsites een voorleesfunctie kunnen bijvoegen, kunnen alle medewerkers van festivals op de hoogte van voorzieningen zijn en zijn de speciale voorzieningen naast beschikbaar, ook vindbaar.

Onbeperkt Feest-belofte

In oktober 2022 kwam het thema al eens aan het licht. 10 organisatoren sloten zich aan bij de Onbeperkt Feest-belofte (uit initiatief van Lucille Werner, CDA) van HandicapNL en Green Events. Awakenings, Amsterdam Roots Festival, STRAF_WERK, Oerol, Milkshake Festival, Paaspop, Amsterdam Open Air, Bevrijdingspop Haarlem, De Opwekking en Wonderfeel. De groep vergadert over de weg naar inclusie, bespreekt de thema’s en tipt elkaar op het gebied van hospitality, mobiliteit en nog veel meer. Voor een volledig inclusief festivalaanbod is er nog een lange weg te gaan. Maar, bovenstaande namen goed op weg. We zijn benieuwd welke van jouw favoriete festivals de hand nog even in eigen boezem moet steken :).