MOJO: Maak je klaar voor een lawine aan concerten en festivals volgend jaar

Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

Een lawine aan concerten en festivals. Dat kunnen we in 2022 gaan verwachten volgens concert- en evenementenorganisator MOJO.

Keuzestress, fomo en een slaapgebrek. Dat klinkt nu nog als een droom, maar wordt volgend jaar toch echt werkelijkheid volgens MOJO. We kunnen een storm aan festivals en concerten in 2022 verwachten. Dat geeft John Mulder, een van de directeuren van MOJO Concerts, aan in 3voor12 podcast De Machine. MOJO is verantwoordelijk voor een groot deel van de concerten in Nederland en volgens Mulder zit de MOJO-mailbox bomvol.

“We zien een enorm aanbod voor de festivals qua headliners. Echt extreem. Voor onze festivals in 2022 en ook al 2023 gaan we echt goed uit de verf komen.”

Naast de reeds aangekondigde shows van acts als Guns ’n Roses, Ed Sheeran en Red Hot Chili Peppers, kunnen we aantal optredens van grote namen verwachten volgens Mulder. Komend jaar kunnen we een toename van 20% tot 30% verwachten. Daarnaast is het zo druk in 2022 dat grote acts hun tours een jaartje op moeten schuiven. Het mag dus duidelijk zijn: geen gebrek aan concerten en festivals in 2022. Wie benieuwd is naar grote acts die we komend jaar mogelijk in Nederland kunnen gaan zien, kan een kijkje nemen in ons geruchtenoverzicht.

Personeelstekort

Dat we in 2022 ongelooflijk veel toffe concerten tegemoet gaan is natuurlijk enorm fijn. Toch zijn er nog genoeg kopzorgen voor de organisatoren in de evenementenbranche. Door de coronacrisis kampt de branche met een enorm personeelstekort. Zo is er veel personeel overgestapt naar de teststraten die meer betalen. Door de schaarste wordt personeel inhuren een stuk duurder. Zie je jezelf toch eerder op een festival of concert werken dan in een teststraat? Meld je dan hier aan en verdien geld terwijl je kan genieten van de tofste optredens!

En niet alleen aan personeel is een tekort. Ook aan materialen is een gebrek. “Collega’s in Engeland die festivals organiseren in Leeds en Reading belden mij twee weken voor het festival in paniek op omdat zij een tekort aan WC’s hadden.” vertelt Mulder in de podcast. Ze hebben toen 24 trailers vol chemische toiletten naar Engeland gestuurd. Die werden hier in Nederland toch niet gebruikt doordat Lowlands en Down The Rabbit Hole geen doorgang konden vinden. Een week later moesten de chauffeurs worden ingevlogen om alles weer terug te rijden. ”Dat is natuurlijk de waanzin ten boven.”

Onzekerheid

Er is dus genoeg aanbod voor een prachtige festivalzomer. Ook hoeven we ons geen zorgen te maken over een gebrek aan concerten als het de bands en artiesten betreft. Nu is het dus alleen nog hopen dat alle geplande festivals en concerten daadwerkelijk door zullen gaan.