Advertisement

Bijna helft publiek Down The Rabbit Hole flexitariër; moet food line-up groener?

Photo: Kamiel Scholten (Down The Rabbit Hole 2019)

Wist je dat bijna de helft van de bezoekers van Down The Rabbit Hole flexitariër is, en een kwart vegetariër? Dat komt naar voren uit onderzoek dat Mojo vorig jaar deed. Toch is er nog veel vlees te vinden op de food line-up van DTRH; is dat wel nodig?

Volgens het nieuwe duurzaamheidsbeleid dat Down The Rabbit Hole-organisator Mojo begin 2023 heeft gepresenteerd, is het streven in 2030 zowel klimaatneutraal als circulair te zijn. Dit geldt voor alle evenementen, zowel indoor als outdoor, én kantoren. Na mobiliteit, bepaalt eten (en dan met name vleesconsumptie) in grote mate de CO₂-footprint van het festival. Down The Rabbit Hole schroeft daarom het vega-aanbod nu ook mondjesmaat op.

Wat vind jij? Zou juist op het festival met het groenste publiek, de food line-up nóg groener moeten zijn?

Al het eten op Down The Rabbit Hole mag vegetarisch zijn

Down The Rabbit Hole heeft het groenste publiek

Mojo heeft de bezoekers van North Sea Jazz, Lowlands, Pinkop en Down The Rabbit Hole in 2022 vergeleken door middel van een publieksenquete. Wat blijkt? De Down The Rabbit Hole bezoeker is verreweg het meest milieubewust als het om eten gaat.

Het verschil in aandeel vegetariërs is het grootst met Pinkpop. Slechts 8% van de Pinkpop bezoeker eet vegetarisch, tegenover ruim 25% op Down The Rabbit Hole.

Dit jaar zien we het aanbod vegetarische opties in de food line-up stijgen. Dit heeft niet alleen met de voorkeuren van het publiek te maken. Ook de milieubelasting van het festival speelt een rol.

eten op down the rabbit hole 2023
Foto: Debbie Spaan / Festileaks

Vega is een quick win op weg naar klimaatneutraal festival

Eén van de redenen dat vlees veel milieubelasting oplevert, is dat er voor 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig veevoer nodig is. Om dit veevoer te maken zijn veel grondstoffen, land, water en energie nodig. Vele malen meer dan de hoeveelheid die nodig is voor eiwit uit 1 kilo plantaardige producten. Als we het doel van Mojo steunen en in 2030 klimaatneutraal willen zijn op Down The Rabbit Hole, zouden we massaal vegetarisch moeten gaan eten op het festival.

Dancefestival DGTL heeft die beslissing al lang genomen. Zij bieden sinds 2016 uitsluitend vegetarisch eten aan. Dit jaar was al het eten zelfs volledig vegan aan de Amsterdamse NDSM werf.

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2023

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 30 juni - 2 juli 2023
Line-up
Burna Boy
Fred Again..
Paolo Nutini
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.