Best Kept Secret 2023 wint Festival Award voor ‘Beste Eten & Drinken’

BKS 2022 food
Photo credit: Alex Heuvink / Best Kept Secret Festival

De winnaars van de Festileaks Festival Awards 2023 zijn bekend. Best Kept Secret gaat er dit jaar vandoor met de Festival Award voor ‘Beste Eten & Drinken’. Ook Tomorrowland en Live is Live krijgen een podiumplek met respectievelijk het zilver en brons. Een recordaantal van ruim 100.000 stemmen kwam binnen.

De Festileaks Festival Awards zijn de publieksprijzen voor festivals en bieden een tegenwicht aan de vele industrieprijzen door vakjury’s. De hele zomer kunnen bezoekers van Festileaks stemmen op het Festivalrapport van door hen bezochte festivals. Daarin geven zij een cijfer aan zes vaste categorieën van de festivalbeleving (line-up, randprogramma, sfeer, festivalterrein, eten & drinken en prijs-kwaliteit), plus een totaalscore. De festivals met de hoogste score per categorie winnen aan het eind van de zomer traditiegetrouw een Festileaks Festival Award. Dit jaar werden er 101.091 stemmen geregistreerd, verspreid over 253 verschillende festivals.

Bekijk hier alle winnaars van de Festileaks Festival Awards 2023

Eten en drinken is een belangrijk onderdeel van de festivalbeleving. Wat nu als je er net lekker in zit en je alleen maar een klef patatje en een slap broodje döner kunt kopen? Nee, de winnaars van deze categorie hebben heerlijke maaltijden en luxe snacks die voor een glimlach op je gezicht zorgen. De concurrentie wordt steeds groter, maar de stemmen zijn geteld en de top 5 in de categorie food & drinks is bekend!

The Lodge BKS 2022
Photo credit: Ian Geerts / Festileaks

1. Best Kept Secret (8,0)

Ook dit jaar was de keuze reuze op Best Kept Secret. Het festival staat al jaren bekend om het bijzondere en lekkere eten en drinken en uitgebreide opties. In The Lodge kun je bijvoorbeeld van een sterrenwaardig luxe lunch of diner genieten. Hier wordt elke dag het menu gepresenteerd door verschillende chefs en restaurants, die eten, cultuur en muziek combineren. Zo namen we vorig jaar nog plaats bij Lekker Fred (aka Vjèze Fur), die op BKS zijn eigen foodlijn introduceerde met kruidige paddestoelen. Sowieso is het voor vegetariërs een walhalla in Hilvarenbeek. Sinds 2019 biedt elke foodtruck minimaal één vega(n) gerecht aan. Best Kept Secret verdedigt daarmee haar titel met verve. Vorig jaar ging het festival er namelijk ook al met deze prijs vandoor, net als in 2019.

Foto: Nikki Born (Tomorrowland 2023)

2. Tomorrowland (7,9)

Het aanbod qua eten en drinken is erg groot op Tomorrowland en daardoor kun je het zo gek maken als je zelf wil. Zo kun je je parels (de eigen valuta van Tomorrowland) kwijt aan cocktails en mixdrankjes in lichtgevende bekers, of oesters en mosselen met een bijpassend flesje Moët. Tomorrowland staat erom bekend samen te werken met bekende chefs. Dit jaar kon je bijvoorbeeld genieten van maaltijden van Marcelo Ballardin van Door 73 en Oak en award-winnende Chef Ton van ‘Le Du’. Er waren dit jaar twee ‘seated’ restaurants op het Belgische festival: Mesa en Brasa. Daarnaast kan je verspreid over het terrein terecht voor eten vanuit ieder continent. Al met al een dik verdiende tweede plek.

Food op Live is Live 2023. Photo credit: Thomas Heijligers /Festileaks

3. Live is Live (7,8)

Team work makes the dream work, zullen ze bij Live is Live gedacht hebben. Het festival sloeg de handen ineen met hun Nederlandse vrienden van Best Kept Secret. Het BKS team stelde de food line-up samen voor het Antwerpse festival. Dat is duidelijk goed gelukt: er was een grote verscheidenheid aan lokale gerechten en maaltijden van bekende restaurants. Zo was er onder andere keuze uit Mission Masala (een van de hotspots in Antwerpen), Jean sur Mer (voedsel uit de Noordzee) en Kok au Van. Het is dan ook geen wonder dat Live is Live het ook tot de top vijf heeft geschopt.

Photo: CORE Festival 2023

4. CORE Festival (7,6)

Ook op CORE, een samenwerking van Rock Werchter en Tomorrowland, was het dit jaar goed vertoeven voor de bourgondiërs onder ons. Naast het podiumdesign was ook het eten op het Brusselse festival was van hoge kwaliteit. Natuurlijk kun je met échte Belgische frieten (met een uitgebreide keuze aan sauzen) nooit de plank misslaan. Dankzij een relatief simpel gerecht was menig buikje op CORE gevuld.

Maar er werd ook een breed scala aan culinaire hoogstandjes aangeboden. De unieke foodtrucks verzorgden gerechten van over de hele wereld. Denk daarbij aan heerlijke bao buns, Vietnamese banh mi of lekkernijen uit India. Ook lokaal eten zoals bloemkool-curry kroketten waren te vinden op CORE Festival. En wie zijn honger toch niet kon stillen, sloot zijn maaltijd af met een verrukkelijk veganistisch ijsje.

Eten en drinken op Down The Rabbit Hole 2023
Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

5. Down The Rabbit Hole (7,6)

Een paar plaatsjes gezakt ten opzichte van vorig jaar, toen Down The Rabbit Hole nog tweede werd. Toch is er met een vijfde plaats en een keurige 7,6 weinig om zorgen over te maken voor het festival. Het evenement scoort altijd hoog met de foodtruckmenu’s. Er was in ieder geval een enorm aanbod aan vega(n) maaltijden, zoals een burger op basis van zeewier of zelfs een kaasfondue. Daarin denkt DTRH in elk geval mee met hun publiek, bijna de helft van hun bezoekers is namelijk flexitariër. De bezoekers in Beuningen zijn dan ook verreweg het meest milieubewust wanneer het om eten gaat. Op donderdagavond werd op Piazza Moretti naast pils ook nog Italiaanse pizza en pasta geserveerd.

De Festileaks Festival Awards

Aan de hand van rapportcijfers vroegen wij de festivalgangers op festivals verspreid over heel Europa naar hun beoordeling in de belangrijkste categorieën van de festivalbeleving: line-up, randprogramma, sfeer, locatie, eten en drinken, prijs-kwaliteit en overall score. In 2023 werden opnieuw de grootste festivals van Europa beoordeeld, zowel dicht bij huis zoals Pinkpop, Lowlands, en Down the Rabbit Hole, als internationaal prestigieuze festivals als Tomorrowland, Sziget en Primavera Sound. Bekijk hier alle winnaars.

Best Kept Secret Logo

Best Kept Secret 2023

Locatie
Nederland
Hilvarenbeek, Nederland
Datum 9-11 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.