Mañana Mañana lijdt zwaar onder tegenvallende kaartverkoop

Photo credit: Aswintha van Dijk

Het ene festival is binnen een handomdraai uitverkocht, de andere houdt met moeite het hoofd boven water. Dat laatste geldt vanwege een tegenvallende kaartverkoop ook voor Mañana Mañana. Als de slechte cijfers doorzetten, wordt het in de toekomst ‘heel moeilijk’ voor het festival in de Achterhoek.

Dat vertelt Ronnie Degen in De Gelderlander. Hij is eigenaar van Feestfabriek Alles Komt Goed BV, de organisatie die Mañana Mañana, maar ook Zwarte Cross organiseert. Het festival kampte eigenlijk nooit met tegenvallende verkoopcijfers voor de coronapandemie. Vorig jaar had het beter gekund, maar dit jaar gaat het ronduit slecht. Tenzij Mañana Mañana in een week tijd nog een hoop aantal kaarten weet te schuiven, komt de organisatie in het rood terecht. Degen wil niet vertellen hoeveel tickets nog noodzakelijk zijn om quitte te kunnen spelen.

Wel geeft hij aan dat alle festivals het moeilijk hebben. De grote jongens, zoals Lowlands, Down The Rabbit Hole en Zwarte Cross zijn binnen een mum van tijd uitverkocht, ongeacht de prijs. Maar ook toonaangevende festivals zoals Pinkpop en Best Kept Secret krijgen niet alle tickets de deur uit. Wat de precieze oorzaak is, weet Degen niet. Een te grote hoeveelheid aan festivals of zelfregulering van de markt zouden volgens hem mogelijkheden kunnen zijn.

Foto: Jeroen Roest

Toekomst

Voor nu gaat de organisatie met goede moed door om een mooie editie neer te zetten. Daar is niet op bezuinigd, ondanks de financiële tegenslag. Degen wil het festival graag voortzetten en zegt op dit moment zeker niet dat dit het laatste jaar is. Maar de kaartverkoop van Mañana Mañana zal na 2023 toch een stuk moeten verbeteren.

De festivalgangers die wel een ticket hebben, hoeven in ieder geval niet lang meer te wachten. Volgend weekend barst het feest in Laren eindelijk los. Op verschillende podia, zoals de Totempalentent en de Tipi, treden artiesten uit de meest verschillende genres op. Het festival presenteert zich als een oase van rust ver weg van de grijze massa (en Festileaks mocht dat vorig jaar ervaren). Toch is er ook meer dan genoeg te ontdekken in het tweede weekend van juni. Kaartjes zijn te koop via het officiële verkoopplatform van de Feestfabriek.