De opvallendste headliners uit de geschiedenis van Pinkpop

Photo credit: Buro Pinkpop (Flickr)

Aankomend weekend is het weer tijd voor het oudste meerdaagse festival van Nederland, Pinkpop. Het festival heeft flink wat klinkende namen op de planken gehad. Maar welke artiesten waren nou het meest spraakmakend? Wij zetten ze voor je op een rijtje.

The Rolling Stones (2014)

In 2014 staat heel Nederland op zijn kop. The Rolling Stones komen naar Landgraaf! De gedroomde headliner van toenmalig Pinkpopdirecteur Jan Smeets. Het was naar verluid ook direct de duurste headliner die het festival ooit heeft geboekt. Pinkpop bouwde ook een catwalk waar alleen Mick Jagger op mocht dansen. Al met al zeker een memorabele headliner. Deze editie van het festival is eerder verkozen tot de beste Pinkpop line-up ooit.

Justin Bieber (2017)

Deze aankondiging deed Pinkpop op zijn grondvesten schudden. Justin Bieber op het Limburgse festival. Pinkpoppuristen stonden op de banken en lieten shirts bedrukken met daarop ‘Justin Bieber is kut’. Daarnaast was het ook de eerste keer dat de headliner niet de laatste act op het hoofdpodium was. Omdat Bieber een jong publiek trekt, stond hij wat vroeger op de avond al op de planken.

Pearl Jam press photo

Pearl Jam (1992)

Eddie Vedder stond niet alleen op het podium met een Tivolishirt aan, hij sprong ook nog eens van een camerakraan. Een actie waar hij tijdens het optreden in 2018 weer aan terugrefereerde. Door deze escapades mag deze memorabele show van Pearl Jam zeker niet ontbreken in deze lijst.

Photo: Scott Penner

Rage Against The Machine (1994)

Rage Against the Machine stond een jaar eerder ook al op Pinkpop, waar toen al flink gemosht werd op ‘Killing In The Name’. Maar dit jaar deden Tom Morello en zijn kompanen daar nog een schepje bovenop. Het KNMI registreerde zelfs een lichte aardbeving in Landgraaf tijdens deze show.

Beste Festivalacts Aller Tijden

Fleetwood Mac (2019)

Pinkpop werd dit jaar 50 jaar en dat moest gevierd worden natuurlijk. Dat deed het festival dan ook graag met de helden van Fleetwood Mac op de line-up. Een exclusieve boeking, want de groep stond verder alleen op Werchter Boutique. Met gigahits als ‘Everywhere’, ‘Dreams’ en ‘You Can Go Your Own Way’ die over de weide schalden werd het een mooi jubileumsfeest.

Sinéad O’Connor (1995)

Sinead O’Connor staat in 1988 voor het eerst op Pinkpop. In 1995 keer ze na zeven jaar terug op Megaland als headliner van het zuidpodium. De Ierse artiest speelt vooral rustige en mystieke nummers, wat in schril contrast is met de metal-gefocuste programmering op de editie. Met haar krachtige stem en emotionele uitvoering wist ze het publiek te betoveren tijdens nummers zoals “Fire On Babylon” en “Mandinka”.

Photo: Danny Clinch

Bruce Springsteen (2009)

The Boss op een festival? Dat is nog niet vaak voorgekomen. Maar in 2009 staat hij toch echt op Pinkpop. Het is dan ook de 40e editie van het evenement. Bruce Springsteen heeft het zo naar zijn zin op dit verjaardagsfeestje, dat hij in 2012 gewoon nog een keertje komt.

P!NK 2022

P!nk (2023)

In 2023 is het dan eindelijk zover. Er staat voor de tweede keer in de geschiedenis van het Limburgse festival een vrouwelijke solo-artiest als headliner op Pinkpop. Het is de eer aan P!nk om de eerste dag van het festival af te sluiten. Ze volgt daarmee Sinead O’Connor op, de eerste vrouwelijke headliner ooit op Pinkpop, in 1995. Dat ze een headlinerwaardige show kan neerzetten bewijst ze al eerder op onder meer Rock Werchter en Sziget.

Waarschijnlijk zijn we nog flink wat headliners vergeten en deze lijst. Zijn er nog artiesten die hoe dan ook hier bij moeten? Bezoek dan vooral ons Festivalforum en vul deze lijst aan!

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.