Advertisement

Voorbeschouwing: Fred Again.. op Rock Werchter 2023

Van een overvolle Heineken naar de vernieuwde The Barn: volgend weekend maakt sample-koning Fred again.. zijn debuut op Rock Werchter 2023. Een spannende zetals afsluiter van de zaterdag is het namelijk niet met zekerheid te zeggen dat de gloednieuwe stage overeind blijft staan. Euforie, tranen van geluk en saamhorigheid: dit kun je allemaal verwachten van de Britse act op het Vlaamse festival.

Het was dringen bij de Heineken op Lowlands 2022. Zweten geblazen op Pukkelpop 2022 en één en al liefde en broederschap op Coachella 2023, samen met Four Tet en Skrillex. Hij brak door met de ultieme lockdown-hit ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’ – sindsdien is hij niet meer weg te denken uit de elektronische muziekscene. Zo is zijn Boiler Room in Londen goed voor meer dan 20 miljoen (!) views. En ook zijn recente Tiny Desk sessie werd met open armen ontvangen. Naast Rock Werchter is de elektronische virtuoos ook te bewonderen op Down The Rabbit Hole 2023.

Van producen naar een Tiny Desk Concert

De 29-jarige Fred Again.. – echte naam Fred Gibson – schrijft zeer gevoelige en persoonlijke tracks. Eerst achter zijn piano, om ze vervolgens om te smelten tot elektronische parels. Gibson zit eigenlijk nooit stil en is constant op zoek naar nieuwe wegen om zijn creativiteit te uiten. Wat hem echt origineel maakt is dat hij veel samples gebruikt uit zijn ‘echte leven’. Hij vindt samples op social media, op straat en in het OV. Maar ook soundbites uit eigen vriendenkring worden gretig door hem opgenomen. Hij gebruikt momenten uit zijn leven om te koesteren in zijn muziek.

Verder is hij is een pupil van Brian Eno – ook wel bekend als de godfather van de ambient. Samen brachten ze onlangs nog Secret Life (2023) uit. Het album is niet zo energiek als we van Fred gewend zijn: we verwachten dan ook niet zo snel nummers terug te horen in zijn aankomende set(s). Toch is het album zeker de moeite waard. Naast Eno heeft hij inmiddels ook samenwerkingen met onder meer Underworld, Ed Sheeran en The xx op zijn naam staan.

Fred again.. Setlist Parklife  2023

De setlist

Fred Again.. speelt zaterdagavond van 22:30 tot 23:20 in The Barn. Een mooi tijdstip, want evenings are for dancing. Een blik op de setlists van juni leert ons het volgende. Zo wordt er eigenlijk altijd geopend met ‘Kyle (I Found You). Met daarop volgend de songs ‘Billie (Loving Arms) en/of ‘Delilah (Pull Me Out Of This)’. Met in het midden ‘Turn On The Lights’ en ‘Jungle’, weet Fred Again.. zo een dynamische set te creëren. Hij bouwt rustig op, geeft daarna vol gas en sluit af met een mix tussen melancholie en dansbaarheid. Er wordt afgesloten met de coronaknaller ‘Marea (We’ve Lost Dancing’). Hierna stap je moe en bezweet, maar euforisch en voldaan The Barn uit.

Een set vol verrassingen

Fred heeft iets met overweldigende sets en draaien tot je niet meer kunt. Maar ook met het samenbrengen van mensen en draait daardoor ook graag met publiek direct om zich heen. Net als bij de Boiler Room de energie voelen, alle vibes opvangen. Qua performance kun je verder rekenen op (deels) live pianospel, zang, gedrum op sample-pads en heel veel enthousiasme.

Daarnaast neemt Fred Again.. ook vaak een bak aan visuals met zich mee. Zo wil hij zichzelf nog wel eens filmen met een GoPro, waarbij deze beelden vervolgens worden geprojecteerd op het podium. En naast de beelden van zichzelf, komen ook vaak zijn gastzangers in bewegend beeld voorbij. Maar zo af en toe duiken zijn gastzangers ook ineens live op. Zal hij, net zoals in de AFAS Live afgelopen november, Romy misschien weer meenemen naar Rock Werchter?

Goed, het lijkt wel alsof alles wat Fred Gibson aanraakt verandert in goud. De piano, de samples, de dance: je wilt springen, dansen, meezingen en opnieuw Fred Again.. zien spelen. Daarom een kleine tip vanuit onze kant: begeef je op tijd naar The Barn!

Down The Rabbit Hole Logo

Down The Rabbit Hole 2023

Locatie
Nederland
Beuningen, Nederland
Datum 30 juni - 2 juli 2023
Line-up
Burna Boy
Fred again..
Paolo Nutini
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.