Voorbeschouwing: Red Hot Chili Peppers op Pinkpop 2023

Foto: Bart Heemskerk

Komend weekend is het dan eindelijk zover: Red Hot Chili Peppers op Pinkpop 2023! Drie jaar later dan gepland keert de band dan toch terug naar Landgraaf voor hun vijfde Pinkpop-show. En dat maar liefst 35 jaar na hun eerste optreden op het festival. Maar wat kunnen we anno 2023 verwachten van de Peppers als grote afsluiter?

Anthony, Flea, John en Chad bezochten Nederland vorig jaar al met een grootse show in het Goffertpark, maar een festivalshow hier dateert alweer van zeven jaar geleden. In 2016 was Red Hot Chili Peppers voor het laatst headliner op Pinkpop, toen met Josh Klinghoffer op gitaar.

De echte Pinkpop-veteranen herinneren zich wellicht nog de eerste keer dat de Californische band haar opwachting maakte in 1988, een van de laatste shows voordat originele gitarist Hillel Slovak overleed. Het toont de lange en bewogen geschiedenis van de Peppers, waar wederom een nieuw hoofdstuk aan is toegevoegd nu John Frusciante terug is voorzijn derde termijn als gitarist.

John Frusciante terug op Pinkpop

15 december 2019 is een dag die veel RHCP fans zich nog goed zullen herinneren. Tot ieders verbazing kwam het nieuws dat John Frusciante zich na tien jaar weer bij de band voegde. Een van de meest geliefde gitaarhelden van de afgelopen decennia, en drijvende kracht achter de grootste successen van de Peppers, was na lange afwezigheid weer terug in de spotlights. In 2006 was Frusciante voor het laatst op Pinkpop te aanschouwen, maar na 17 jaar kunnen we de man himself dus weer aan het werk zien op een Nederlands festival. En zoals de bezoekers van het concert in Nijmegen van vorig jaar al weten: hij kan het nog steeds! Hieronder alvast wat voorproefjes.

Twee nieuwe albums

Sinds de terugkeer van John Frusciante werkten de Amerikanen hard aan nieuwe muziek. In 2022 bracht Red Hot Chili Peppers maar liefst twéé dubbelalbums uit: Unlimited Love en Return Of The Dream Canteen. Een lading van 34 nieuwe liedjes in totaal. De bekende RHCP sound is nog steeds volop aanwezig, maar er is ook ruimte voor wat muzikale uitstapjes. Knallers als Black Summer en Eddie (een intense ode aan de overleden Eddie Van Halen) passen nu al naadloos tussen de klassiekers uit het verleden.

De setlist

Een blik op de setlists van de afgelopen tijd leert ons dat de alle periodes met Frusciante nog altijd goed vertegenwoordigd worden. Van Blood Sugar Sex Magik, Californication, By The Way en Stadium Arcadium komen natuurlijk de hits, maar ook hier en daar een fan favorite voorbij. Ook de twee nieuwe albums leveren een handjevol nummers op elke set. Van de albums waar John zelf niet op te horen was, hoef je in ieder geval niks te verwachten. Daar heeft de gitarist zich nog nooit aan gewaagd.

Hieronder ter illustratie de setlist van de Peppers op het Amerikaanse BottleRock festival twee weken geleden. Wat op de uitgeschreven exemplaren nog ontbreekt zijn de instrumentale jams, misschien wel het handelsmerk van een RHCP concert. Daar wordt de set steevast mee geopend, maar ook tussen de nummers door vindt de nodige improvisatie plaats. In het eerste filmpje van dit artikel vind je een goed voorbeeld.

Met John Frusciante terug in de gelederen, een karrevracht aan hits en een hoop nieuwe muziek lijken de ingrediënten voor een spetterende afsluiting van Pinkpop 2023 wel aanwezig. Bovendien spelen de heren, waarvan drie de zestig inmiddels bereikt hebben, nog steeds vol energie en levenslust. Dat blijkt wel uit de bovenstaande video’s. Naast Frusciante zijn natuurlijk ook legendarische bassist Flea en drum-gigant Chad Smith nog steeds een genot om live mee te maken. Zelfs de beruchte zangkunsten van Anthony Kiedis lijken deze tour weer wat opgepoetst te zijn. We kunnen ons dus opmaken voor een fijne hereniging van de Peppers met Pinkpop. En als letterlijke klap op de vuurpijl blijven de visuals ook niet achter. De band neemt namelijk lasers mee!

Pinkpop Logo

Pinkpop 2023

Locatie
Nederland
Landgraaf, Nederland
Datum 16-18 juni 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.