Zo bereid je je zo goed mogelijk voor op de 23e editie van EXIT Festival

Solomun at EXIT 2019
Photo: Benny Gaši, EXIT Photo Team 2019

Begin juli staat het fort van Petrovaradin weer 4 dagen lang in het teken van vrijheid en festivalvreugde. Muziekliefhebbers van over de hele wereld reizen dan naar EXIT af om te genieten van alles wat dit prachtige festival te bieden heeft. Maar hoe kan je je nou zo goed mogelijk voorbereiden op EXIT Festival?

Reizen naar EXIT Festival

Een enkele trein vanaf Utrecht Centraal zit er helaas niet in wanneer je naar Exit gaat. Met de auto ben je zo’n 17 uur (zonder pauzes) onderweg. EXIT Festival ligt dus niet om de hoek.

De snelste optie om op het Servische festival te geraken is het vliegtuig. Er zijn verschillende luchthavens in de buurt van Novi Sad. Bijvoorbeeld Belgrado, Budapest en Zagreb. Vanaf die en enkele andere luchthavens gaan shuttlebussen naar het festival. Tickets voor deze bussen zijn verkrijgbaar vanaf €14,99.

Een andere optie is natuurlijk de trein. Je bent in dit geval natuurlijk een stuk langer onderweg, maar wanneer je er een interrailreis van maakt, is dit goed te combineren met EXIT.

Audio Obscura x Gou Talk @ RAW Factory, ADE 2022 / Amsterdam Dance Event
Foto: Kirsten van Santen

Conditietraining

Zonder een fatsoenlijk conditie ben je nergens op EXIT. Op het festival zijn meer dan 40 stages te vinden. Dus wie denkt dat je binnen 5 minuten van de ene naar de andere kant van het terrein loopt, heeft het mis.

Daarnaast zul je ook nodige stappen moeten zetten om de juiste weg te vinden. Door de vele paadjes en doorgangen kan je zo verdwalen en loop je meerdere rondjes voordat je op de juiste bestemming aankomt. Goed schoeisel is dus zeker geen overdreven luxe.

Of wat dacht je van de legendarische Dance Arena. Waar menig dj nog lang niet is uitgedraaid wanneer je oma alweer aan de koffie zit. Dansen tot aan de late ochtendzon is niet meer dan normaal op het Servische festival. En zeg nou eerlijk, je wil toch om 2 uur ’s nachts al uitgeteld naar je tent lopen omdat je het conditioneel niet trekt?

EXIT Festival
Photo: Lotte Spek Photography

Geoefende kaken en slokspier

Nee dit gaat niet over drugs, al zal dat waarschijnlijk ook wel te vinden zijn bij meerdere festivalgangers op EXIT. Maar die laten we even links liggen in dit artikel. Wij hebben het hier over het verorberen van grote hoeveelheden eten en drinken.

Festivals in Nederland zijn niet goedkoop vandaag de dag. Zo betaal je op Pinkpop bijvoorbeeld al ongeveer €200,- voor een dagje festivallen. Exit daarentegen is een stuk betaalbaarder. Het festival ligt in Servië waar de levenskosten gewoonweg een stuk lager zijn. En dat zal je ook terugzien op het festival.

Ongegeneerd vreten en zuipen dus, zonder je nier te hoeven verkopen. Heerlijk toch? Daarnaast is er ook enorm veel en bijzonder eten te verkrijgen op het festival. Dus probeer zoveel mogelijk uit. Al zal je wel even moeten oefenen om gelijk op topniveau te kunnen presteren wanneer je aankomt in Novi Sad.

EXIT Festival 2019
Photo: Lotte Spek Photography

Probeer niet teveel te plannen

De rasechte festivalganger betreedt een festival niet zonder eerst met veel pijn en moeite een hele planning gemaakt te hebben via Clasfinder. En natuurlijk is het handig om van tevoren te weten waar en wanneer jouw favoriete acts spelen (zeker op een festival als EXIT met tientallen podia).

Echter kan het ook heerlijk zijn om niet al een complete dagplanning klaar te hebben liggen. Kies een paar acts uit die je écht wil zien, maar vergeet vooral niet je een beetje over te geven aan het festival. Laat je verrassen door wat EXIT te bieden heeft. Ga eens lekker op ontdekkingstocht in de ruïne van het Petrovaradin Fort of verdwaal door alle gangen en paadjes die over het festivalterrein lopen. In dit geval is de juiste voorbereiding om je juist niet zo goed te voorbereiden op EXIT Festival.

Photo: Jonathan Weiner

Toch wat tips voor de steevaste planner

Mocht je helemaal in de stress schieten van een planloos festivalweekend, maar ook niet zo goed weten welke acts je echt niet mag missen. Dan hebben wij hier nog wat tips voor je.

We beginnen een van de meest invloedrijke rapgroepen uit de geschiedenis. Wu-Tang Clan is 1 van de 4 headliners van EXIT Festival. Met een handjevol Europese shows deze zomer is het best bijzonder als je een optreden van Amerikaanse rappers mee kan pakken.

Voor wie graag met de heupjes swingt is Sofi Tukker zeker een aanrader. Het duo maakt uiterst dansbare muziek en ze geven zeer energieke shows. Zorg dat je op zaterdag 8 juli aanwezig bent bij de mainstage zodat je lekker kan dansen en meezingen met hits als ‘Drinkee’, ‘Purple Hat’ en ‘Best Friend’.

Wie het tempo wat liever opvoert kan diezelfde dag een bezoekje brengen aan NSNS stage. Hier draait Partiboi69. Zijn naam zegt eigenlijk al genoeg. Een goed feestje is het minst wat we van de Australiër kunnen verwachten. Vergeet ook niet zijn videoclips uitgebreid te bekijken om zo goed mogelijk voorbereid te zijn voor je in Novi Sad arriveert.

Vergeet je zonnebrand niet

Na aanhoudende zon van de afgelopen weken zit zonnebrand smeren wellicht al bijna in onze standaardroutine voor we de deur uitgaan. Maar toch nog even een reminder sinds de wolken afgelopen week de blauwe lucht van ons kikkerlandje hebben gescheiden. Servië ligt een stuk zuidelijker dan Nederland en dat betekent dat de zon eveneens een stuk meer van zich laat zien.

Met de voorlopige voorspellingen zien we dat het boven de 30 graden worden met redelijk veel zon. Dus laten we vooral het advies van Mr. Pinkpop Jan Smeets opvolgen, en niet vergeten te smeren tijden EXIT Festival.

EXIT Festival Logo

EXIT Festival 2024

Locatie
Servië
Novi Sad, Servië
Datum 11-14 juli 2024
Line-up
Nog niet bekend.
Tickets Kopen