Billie Eilish: van SoundCloud tot headliner

Billie Eilish is niet meer weg te denken uit het lijstje met hedendaagse popsterren. Deze zomer doet de Amerikaanse superster ook meerdere festivals aan, waaronder Lowlands, Pukkelpop en Sziget. Maar hoe komt de zangeres op zo’n jonge leeftijd al zo hoog in de ranglijsten? Wij nemen je mee in de geschiedenis van Billie.

Het is bijna niet te bevatten dat Billie Eilish pas 21 lentes jong is. Haar succes staat al meerdere jaren in de steigers en ondertussen heeft ze twee pronkstukken van albums op haar naam staan. Haar talent werd echter op jonge leeftijd al duidelijk. Samen met haar broer FINNEAS, die bekend is van pophits als ‘Let’s Fall in Love for the Night’ en ‘Break My Heart Again’, plaatste ze liedjes op SoundCloud. Op 18 november 2015 – Eilish is dan pas dertien jaar (!) oud – uploadden ze ‘Ocean Eyes’. Het nummer is een daverend succes en zet broer en zus op iedereens radar.

don’t smile at me

Vanaf dit moment ontpopt haar carrière zich in een sneltreinvaart. Nog geen jaar na ‘Ocean Eyes’ tekent Eilish een contract bij Interscope Records en in 2017 brengt ze haar eerste volwaardige ep uit, getiteld don’t smile at me. De nummers worden allen gesierd door de engelachtige stem van de Amerikaanse zangeres; de een met een donkere beat, de ander met opbeurende geluidjes. Het is duidelijk dat Eilish de smaak goed te pakken heeft. Naast verschillende remixes, covers, singles én nummers voor de Netflix-reeks 13 Reasons Why, timmert ze hard aan de weg richting haar debuutalbum.

Grammys verzamelen

Die taak neemt de zangeres dan ook zeer serieus. In 2018 lijkt het ook alsof alles wat Billie Eillish aanraakt, in goud verandert. Ze scoort de ene hit na de andere: van ‘You Should See Me In A Crown’ tot ‘When The Party’s Over’. Met vier singles op zak brengt ze in mei 2019 haar langverwachte album uit. When We All Fall Asleep, Where Do We Go? pakt meteen de hoogste posities in de hitlijsten. Eilish is in de Verenigde Staten de eerste persoon die na 2000 is geboren en een nummer één plaat op haar naam heeft.

Met het aanstekelijke nummer ‘Bad Guy’, dat bestaat uit een uptempo en een vertraagd gedeelte in één, wint de zangeres de Grammy voor zowel Record, als Song of The Year. Ook weet ze de awards voor Best New Artist en Album of The Year te bemachtigen. Ze weet maar liefst vier Grammys te bemachten – wederom als jongste persoon ooit.

Volwassen

Het tweede en meest recente album van Billie Eilish, Happier than Ever, dateert uit 2021. Net als haar eerste plaat, hielp broer Finneas bij de productie. De langspeelplaat ontving wereldwijd veel lof voor haar volwassen geluid en songteksten. De liedjes zijn minimalistisch, maar weten toch te wisselen tussen meerdere genres. Wanneer je het niet verwacht, hoor je opeens een beat die in het techno of trap genre zou vallen. Eilish beschrijft in de nummers de negatieve gevolgen van haar sterrenstatus.

Nee, om het talent van deze jonge superster kan niemand heen. Het is dan ook meer dan verdiend dat de zangeres de grootste podia op de festivalweides mag afsluiten. Ooit was ze het voorprogramma van Florence + The Machine, nu staan ze op gelijke headlinerstatus. Haar melancholische hits zullen zeker voor bijzondere shows zorgen op Lowlands, Pukkelpop en Sziget, waarbij een lach én een traan op zijn plek zijn.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.