Red Hot Chili Peppers bewijst op Rock Werchter 2023 nog jaren mee te kunnen

Red Hot Chili Peppers op Pinkpop 2023. Photo credit: Nikki Born /Festileaks

Vrijdag 30 juni sloot Red Hot Chili Peppers de tweede dag van Rock Werchter 2023 af. En dat voor het tweede jaar op rij. Waar voorafgaand nog de nodige scepsis was, bewees de Californische band dat ze nog met gemak een tijdje mee kunnen. Sterker nog: dit was de beste Peppers show die we in jaren gezien hebben.

De aankondiging dat Red Hot Chili Peppers na de editie van 2022 óók Rock Werchter 2023 zou headlinen, viel niet bij iedereen in de smaak. Het zou een zwaktebod zijn om de Amerikaanse band alwéér te laten afsluiten. Niet alleen voor het tweede jaar op rij, maar bovendien hun tiende (!) optreden op het festival in totaal. Extra hard werken dus voor de Peppers om iedereen te overtuigen dat deze show de moeite waard is. Maar dat kun je wel aan het viertal uit Los Angeles overlaten, zo bleek.

Zo’n twintig minuten voor de show begint stroomt het veld voor de Main Stage vol met alle mensen die net naar Editors gekeken hebben, zowel binnen als buiten The Barn. De op Rock Werchter zo geliefde Britse band gaf een knallend concert dat – na een bomvolle dag – aanvoelde als een volwaardige headlineshow. Daar moesten de Peppers dus ook nog maar even overheen zien te gaan. No pressure.

Vreugde

Met de gebruikelijke dosis enthousiasme betreden Flea (60), Chad Smith (61) en John Frusciante (53) om half twaalf de Main Stage en wordt de vlammende intro jam ingezet. Wanneer die overvloeit in de intro van ‘Can’t Stop’ voegt frontman Anthony Kiedis (60) – in een gifgroen visnet – zich bij het drietal en gaat het hele veld voor de eerste keer uit hun dak. Flea voelt de vreugde uit het publiek. “We hebben dit festival al vele avonden gespeeld, maar volgens mij is dit de meest vreugdevolle van allemaal“. Zo’n gevoel krijgen wij ook.

Ook bij de bandleden is de sfeer goed en mag er zoals altijd gelachen worden. “Is dat een drone?”, roept Flea naar een van de vele vliegtuigen die precies boven de Main Stage afdaalt richting Brussels Airport. Wat een uitzicht moet het vanuit daar zijn. Anthony Kiedis zit ook goed in de wedstrijd en zingt prima. Waar zijn vocale capaciteiten bij voorgaande tours vaak een punt van ergernis vormden, zit hij er vanavond nauwelijks naast. “Dream of californicaaaa-motherfucking-tion“, besluit hij na het nailen van een van hun grootste hits. Ook John is overigens weer erg goed bij stem.

De setlist

De snelle terugkeer van Red Hot Chili Peppers naar Rock Werchter stond in het teken van nieuwe plaat Return Of The Dream Canteen, maar liefst het tweede dubbelalbum dat ze vorig jaar uitbrachten (na Unlimited Love). We krijgen er het super catchy ‘The Drummer’ en lekker funky ‘Tippa My Tongue’ van te horen. Het veld wordt ook getrakteerd op een retestrakke uitvoering van weinig gespeelde knaller ‘Parallel Universe’ (van succesalbum Californication). John Frusciante zingt bovendien voor het eerst sinds 2007 weer zijn intermezzo-cover van ‘Tiny Dancer’.

De show bevat verder natuurlijk een rake selectie hits, met ‘Tell Me Baby’ als fijne verrassing ten opzichte van 2022. De RHCP-handelsmerken van keihard groovende funk en meeblèr-refreinen komen in deze hit van Stadium Arcadium perfect samen. Megahit ‘Snow (Hey Oh)’ van datzelfde album moeten we helaas juist missen. Zo is de setlist toch op zeven plekken verschillend van die van vorig jaar. De Peppers sluiten de vrijdag vertrouwd af met de massaal meegezongen klassiekers ‘By The Way’, ‘Under The Bridge’ en ‘Give It Away’.

Vakmanschap

Het viel twee weken geleden op Pinkpop ook al op: het muzikale vakmanschap wat RHCP nog altijd heeft. Deze mannen leven voor hun instrument. Het instrumentale drietal is stuk voor stuk virtuoos. Chad Smith – misschien wel een van de beste levende rock-drummers – speelt met een immense power en gevoel voor ritme. Flea laat zijn skills weer eens zien met duizelingwekkend melodisch spel tijdens de intro jam voor ‘Californication’ en intens uithoudingsvermogen in de climax van ‘Parallel Universe’. Over de kwaliteiten van gitaargod John Frusciante is al genoeg gezegd, maar ook vandaag waren zijn solo’s weer van wereldklasse.

De chemie tussen de drummer, gitarist en bassist is niet anders uit te leggen dan een klik op een diep muzikaal en persoonlijk niveau. Na al die jaren zijn ze tot in perfectie op elkaar ingespeeld. Frusciante is pas een paar jaar terug in de band, maar aan die klik is helemaal niets veranderd. Dat is vooral te horen in de geïmproviseerde jams en solo’s, maar ook in hoe ongelofelijk strak ze elk nummer steeds weer neerzetten.

Nog jaren mee

Red Hot Chili Peppers is een band die op het podium nooit laconiek wordt. De shows komen soms beter en soms minder goed over, maar ze leveren altijd hard werk. Het gevolg is dat de Californiërs de scepsis op Rock Werchter 2023 weg wisten te poetsen. De band bestaat dit jaar veertig jaar, maar laat de afgelopen paar jaar juist een stijgende in plaats van dalende lijn zijn. De louter positieve reacties, zelfs van hen die eerder kritisch waren, bewijzen het: RHCP kan nog jaren mee.

Rock Werchter Logo

Rock Werchter 2023

Locatie
België
Werchter, België
Datum 29 juni - 2 juli 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.