10 dingen die we nooit meer gaan vergeten van Pukkelpop 2023

@Pukkelpop

Na drie overvolle festivaldagen clashen in ons hoofd vooral nog de herinneringen. Maar deze tien dingen gaan wij zeker onthouden van Pukkelpop 2023!

1. Billie!

Brandon Flowers van The Killers mag op zijn breed grijnzende kop gaan staan, maar de ultieme headliner van deze editie verscheen al vrijdag ten tonele: de enige echte Billie Eilish bewees anderhalf uur lang dat ze helemaal terecht razend populair is.

2. No Flo

Zondag moesten we het helaas doen zonder Florence + The Machine, die vanwege ziekte op de valreep moesten afhaken. Daardoor viel er een gat in de programmering dat onmogelijk nog te vullen viel. Maar de Belgische band Balthazar, die binnenkort een langdurige pauze inlast, deed zijn uiterste best om ons dat te doen vergeten.

3. Ieder z’n ding

Na enkele jaren zonder Pukkelpop viel het ons weer op hoe het festival talloze subculturen en muziekliefhebbers verenigt. Elk heeft z’n eigen hoekje, van onbeleefde punk via bonkende beats tot eigenaardige indie, en in het beste geval ontmoeten die elkaar ’s avonds allemaal aan de Main Stage. Ook voor muziekliefhebbers met een brede smaak is dat eclectische klankenpallet een zegen.

4. Pop is het probleem niet

Pukkelpop is ook al jaren de plek waar je zowel van dwarse bands als Crack Cloud en Osees kan proeven als van een hele waaier aan populaire popartiesten. Dan merk je dat je enerzijds je hart ophaalt bij bijvoorbeeld Jessie Ware, die muzikaal het onderste uit de kan haalt, maar dat er ook veel kaf tussen het koren zit dat een hele song lang op hetzelfde ideetje blijft hinken. Pop op festivals is wat ons betreft helemaal oké, ideeënarmoede is wat anders. Al verdienen zeker op Pukkelpop eigenlijk alle acts die heel populair zijn bij tieners hun plek op het podium – zelfs Joji.

Amyl & the Sniffers in actie. ©Tim Vernimmen

5. Rockverdomme

Rock is nooit echt weggeweest op Pukkelpop, maar lijkt nu toch aan een soort comeback bezig, met een Backyardpodium tegenover de Main waar de hele dag luide rockbands spelen, en de hippe hardcoreband Turnstile op het hoofdpodium (al speelden die voor een halflege wei). De hoofdprijzen gaan echter naar twee heel verschillende bands: de onnavolgbare psychedelische jamband King Gizzard & the Lizard Wizard, die zondagavond de Marquee deden overkoken, en de grijnzende, spuwende, krijsende menselijke draaikolk Amy ‘I’ve Got Lots of Energy’ Taylor van Amyl & the Sniffers, die met haar onstopbare exploten zelfs de security inpalmde.

6. Retrovibes

In de Dance Area zijn regelmatig platen te horen die toen ze uitkwamen veel en veel te fout waren voor Pukkelpop. Over het algemeen is dat voor ons de aanleiding om andere oorden op te zoeken, maar zelfs enkele van onze favorieten graaiden zaterdag diep in de vergaarbakken met afgeprijsde compilatiecd’s uit de navel van de 90s.

Zo haalde de jonge Londense Sherelle, die naam maakte met old school jungle en heftige footwork, zaterdag in de Booth niet alleen heel wat ouderwetse ravetechno boven, maar zelfs een versie van het vermaledijde ‘Face Down Ass Up’. Zo’n nummer is echt enkel verteerbaar in een mooi uitgebalanceerde, strak gemixte set met ook de nodige humor erin – precies wat Sherelle in petto had. Ook de broers Dewaele van 2manydjs, die in de jaren 90 wél al naar feestjes mochten, doken nadien in het soort dancegenres dat alternatieve DJ’s vroeger niet eens in hun platenbakken hadden.

De sfeer in de Booth op Pukkelpop. ©Jokko

7. Streepje jazz?

Zeker nu Jazz Middelheim dit jaar niet kon doorgaan was een dwars streepje jazz hier en daar op Pukkelpop best welkom. Tijdens de opzwepende set van Ezra Collective in de Club dachten we in een mooi verlicht hoekje van het terrein zowaar even dat we in het Park Den Brandt verzeild waren. En ook Dave Okumu & the Seven Generations deden de Lift tussen de dubuitstapjes door vaak verrukkelijk jazzy klinken.

8. Let op de kleintjes

Sommige jaren zijn de kleinste tenten op Pukkelpop ook de interessantste. Soms ligt dat aan zwakkere grote namen, en het kon dit keer ook gewoon aan ons liggen, maar wij hadden de indruk dat de meest opwindende namen – op enkele eerder vemelde uitzonderingen na – vooral bovenaan de affiche stonden, en dat de onderste rijen wat scherpte misten. Er stonden alleszins weinig acts die voor het festival zijn line-up aankondigde al op ons verlanglijstje stonden. Maar ook dat kan aan ons liggen.

9. Water dan maar

De hoeveelheid pils die je krijgt in ruil voor een bonnetje is in de loop der jaren vrij constant gebleven, en op Pukkelpop kan je recht tegenover het hoofdpodium voor dezelfde prijs zelfs speciaalbieren tanken. Wie graag iets anders wil, moest dit jaar echter enkele goede opties missen. Zo is de Eiskaffee-uit-een-doos voor één bon nu vervangen door koffie van Costa, en wie daar ijsblokjes in wil moet een halve of een hele bon extra betalen – en nog eens extra voor havermelk in plaats van gewone.

Ook de iets grotere Aquariusflesjes waren – in tegenstelling tot op Werchter – nu enkel met een extra halve bon te verkrijgen. De andere frisdrankflesjes zijn zo minuscuul dat hun inhoud al op je tong verdampt is voor je kan slikken – aangezien de prijs van die zeldzame druppels sowieso op geen enkele wijze in verhouding staat tot hun werkelijke waarde, zouden een tiental slokken extra ontzettend welkom zijn, geachte frisdrankboeren. Gelukkig was het festival wel zo vriendelijk om gezien de warmte één bonnetje standaard in te wisselen voor twee flesjes water. Dankuwel!

De kleinste dansvloer ter wereld op Pukkelpop 2023. ©Tim Vernimmen

10. Onnozelaars

Er valt wat voor te zeggen om zuinig te zijn met je energie op festivals, maar we hebben alweer oprecht genoten van de festivalgangers die er uit pure blije onnozelheid om halfvier in de namiddag in de volle zon al even alles uitpersen. Hoe meer vrolijke uitspattingen-die-geen-vlieg-kwaad-doen, hoe beter. Pukkelpop deed daar traditiegetrouw ook zelf een schepje bovenop. De gekte van de Petit Bazar was dit jaar vervangen door allerlei flauwekul langs de tot Boulevard Bizarre omgedoopte wandelplanken op de hoofdroute door het festival, waar je onder meer kon dansen op de kleinste dansvloer ter wereld. Zot zijn doet geen zeer, zeggen ze in Limburg.

Thuis nog nagenieten van Pukkelpop 2023? Dat kan met deze mix met de allerbeste tunes van artiesten op de line-up!

Pukkelpop Logo

Pukkelpop 2023

Locatie
België
Hasselt, België
Datum 17-20 augustus 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.