Een dag in de Marquee op Pukkelpop 2023: van de fietsclub naar de Europarking

Sfeer op Pukkelpop 2023 © Annika Wallis

Er zijn jaren waarop je de leukste Pukkelpop-acts in de kleinste tenten moet gaan zoeken, maar zaterdag stak de programmatie in de Marquee er bovenuit.

Bombay Bicycle Club

De Britse band Bombay Bicycle Club moest al om tien voor drie aan de bak, maar Jack Steadman en vrienden kregen van zodra ze op het podium verschenen een warme ontvangst. Eindelijk konden we live de mooie songs horen van hun sippe plaat Everything Else Has Gone Wrong, die aan het begin van de pandemie verscheen en daardoor nooit een volwaardige tour kreeg – het nieuwe album is voor de herfst. Cool is deze zingende fietsclub allesbehalve, maar doe ons toch maar een ledenkaart.

Jessie Ware

Waar het de it-girls op het hoofdpodium, Anne-Marie en Angèle, gisteren duidelijk aan ontbrak, leverde de voormalige achtergrondzangeres Jessie Ware in overvloed: stuk voor stuk indrukwekkend gezongen, steengoede songs, geschreven met bekende producers als James Ford en Stuart Price die haar blijkbaar heel graag zien.

Waren wij al helemaal ondersteboven van What’s Your Pleasure? uit 2020 – nog zo’n onfortuinlijke pandemieplaat – dan bleek de nieuwe That! Feels! Good! opnieuw bijna alleen maar pareltjes te bevatten. Pure popsongs die niet één ideetje eindeloos herhalen – ça va, Angèle? – maar drie, vier, vijf verschillende segmenten en bruggetjes aan elkaar hechten, waardoor je hart telkens een extra sprongetje maakt.

En dat allemaal zonder enige sterallure. Jessie Ware stond een uur later gewoon in het publiek te kijken naar Dave Okumu, die mee de hand had in haar debuutplaat.

Sfeer op Pukkelpop 2023 © Annika Wallis

Joji

Nadien liep de tent helemaal vol voor Joji, van wie wij bij gebrek aan scrolldrang alleen wisten dat hij in Osaka geboren was en onlangs een geslaagde singersongwriterachtige elektronicaplaat genaamd Smithereens had opgenomen. Wij verwachtten dan ook een soort James Blake achter een batterij synthesizers, maar we kregen een playbackende megabro met een Chevroletpet én een hypeman.

Die had een podium boven op het podium laten bouwen om hoog boven ons uit te torenen, maar bleek vervolgens niet veel beters te kunnen bedenken dan het microfoonstatief als een uit de kluiten gewassen piemel tussen zijn benen klemmen en daarbij masturberende bewegingen te maken, mocht het sommige aanwezigen nog niet duidelijk zijn dat we hier met een énorme wanker te maken hadden.

Van sommige artiesten zie je beter helemaal nooit een video of een liveshow, en Broji is er daar duidelijk één van. Benieuwd of we nu nog naar zijn plaat kunnen luisteren.

Steve Lacy

Ook een beetje een egotripper – waarom stonden zijn muzikanten achter vier schermen die dezelfde beelden toonden die achteraan ook te zien waren? – maar wel een veel betere performer was Steve Lacy, bekend als voormalig lid van The Internet en gitarist en producer op heel veel andere platen. Het heeft even geduurd om met zijn solocarrière uit de schaduw te kruipen van al die andere prestaties, maar gisteren stond hij met veel zelfvertrouwen een bij momenten laaiende Marquee te headlinen. En het aanstekelijke ‘Bad Habit’ wordt – zoals veel slechte gewoonten – een blijver.

2manyDJs spelen DJ Europarking op Pukkelpop 2023 © Tim Vernimmen

2manyDJs

Headlinen zeggen we, maar de eigenlijke afsluiter waren natuurlijk de gebroeders Dewaele, die nog eens live kwamen 2manyDJsen. Ze begonnen met een soort remix van ‘I Wanna Be Your Dog’ en sloten (quasi) af met ‘Blue Monday’, twee hoogtepunten uit hun enige officieel verschenen mixplaat As Heard on Radio Soulwax, Pt. 2.

Maar de tijd van de vrolijke, grappige, onverwachte mashups van heel uiteenlopende songs is afgelopen. Er werd eerder gepuurd uit andere projecten waarop ze in de krochten van de regionale dancegeschiedenis doken om de meest verfomfaaide platen nieuw leven in te blazen. Al zaten er soms ook zorgvuldig gecamoufleerde nieuwlichters tussen – betrapt, DJ Europarking! Dat vonden wij persoonlijk aanzienlijk minder leuk dan de anything goes van vroeger, en het hielp ook niet echt dat enkel de 35-plussers op de weide blijkbaar nog worden aangetrokken door het duo.

Die bleken rond 1 uur ’s nachts allemaal al behoorlijk uitgeput, en dus was de overhellende zandzak veruit de populairste dansmove. Dat viel een beetje tegen, al was het mooi om te zien hoe de gekostumeerde broers de hele tijd druk in de weer waren om alles piekfijn in elkaar te draaien – zoveel ambacht zie je nog zelden.

Pukkelpop Logo

Pukkelpop 2023

Locatie
België
Hasselt, België
Datum 17-20 augustus 2023
Tickets Niet meer beschikbaar.