7 redenen waarom de Sziget Express chiller is dan het vliegtuig

Credits: Festival Travel / Marco Scheurink

Alle wegen leiden naar Rome, maar een groot aantal ook naar Sziget. Je kunt er heen per roadtrip, met georganiseerd busvervoer, het vliegtuig, Interrail en het meest legendarisch: de Sziget Express. Richting Sziget 2023 pakten wij de beruchte trein van Amersfoort naar Boedapest en ontdekten we alle voordelen van reizen over rails in plaats van door de lucht.

De Sziget Express vervoert al sinds 2009 duizenden Nederlanders vanuit thuisland direct naar Boedapest, waar Sziget plaatsvindt op een eiland midden in de stad. Het is met een reistijd van zo’n 20 uur weliswaar de langste reisoptie, maar daar staan een hoop voordelen tegenover.

Credits: Festival Travel / Marco Scheurink

1. De duurzaamste optie

Dit is misschien wel één van de meest voor de hand liggende redenen om de trein boven het vliegtuig te verkiezen, maar voor velen wel de belangrijkste. De reis van Nederland naar Hongarije afleggen met het vliegtuig is namelijk maar liefst 8 tot 12 keer slechter voor het milieu dan dezelfde reis met de trein. Wil je dus wel graag naar Sziget, maar ook het milieu in je achterhoofd houden? Dan is de Sziget Express een veel betere optie dan het vliegtuig.

Credits: Festival Travel / Kamil Pawlowski

2. Een voordeel voor je portemonnee

De Sziget Express is niet alleen een duurzamere optie dan het vliegtuig, maar vaak ook nog de goedkopere optie. Afhankelijk van wanneer je boekt, vanaf waar en met welke maatschappij, is een vliegticket naar Boedapest over het algemeen duurder dan de Sziget Express. Tickets voor de trein gaan vanaf 245 euro.

En als dat in eerste instantie niet het geval is, moet je maar eens uitrekenen welke kosten er nog bovenop komen als je ruimbagage bij moet boeken voor je kampeeruitrusting of op het vliegveld ineens toch nog voor je tent moet bijbetalen. Met de Sziget Express hoef je je geen zorgen te maken om onverwachtse kosten. Kun je die mooi weer inzetten voor wat extra blikken Dreher op Sziget!

Foto: Lotte Schrander

3. Geen uren van tevoren aanwezig zijn

De reis op zich mag dan een stuk korter zijn met het vliegtuig dan met de trein, maar de tijden die je kwijt bent op het vliegveld maken het verschil een stuk kleiner. Tel maar eens uit hoeveel tijd je kwijt bent om op de vliegvelden je bagage af te geven, door de douane te gaan, je bagage achteraf weer op te halen, en zo door. Wanneer je met de Sziget Express reist, hoef je maar een uurtje van tevoren aanwezig te zijn op het station. In dit uur heb je nog even de tijd om wat lekkers te kopen voor onderweg, je bagage en jezelf in de trein te installeren, en voor je het weet ben je al onderweg. Geen eeuwige rijen, chagrijnige bagageband-types, kritische douane en lange wachttijden dus!

Credits: Elske Nissen

4. Je bagage zonder problemen mee

Ga je kamperen op Sziget? Dan moet je – tenzij je een glamping optie boekt – natuurlijk een hoop spullen mee. Zelfs als het jou op wonderbaarlijke manier lukt om je tent, stoeltje, luchtbed, slaapzakken en andere campingspullen in één koffer te krijgen, moet je alsnog ruimbagage bijboeken. En nee, je ronde pop-up tentje mag niet mee als handbagage.

Ga je met de Sziget Express? Dan hoef je je hier geen zorgen over te maken. Je backpack, koffer, tent, boodschappen en andere campingspullen mogen namelijk gewoon mee in de trein, en nog eens gratis ook.

Foto: Lotte Schrander

5. Het prachtige uitzicht

Tuurlijk: het opstijgen en landen is even leuk met het vliegtuig, maar daartussen zit je – zeker in Nederland – meestal naar een dik pak wolken te kijken of ben je niet bezig met wat er buiten gebeurt. De Sziget Express komt daarentegen over de grond door de mooiste landschappen, waar je je ogen uitkijkt. Of je nou in je bedje ligt of in de partywagon staat te bouncen, constant flitsen pittoreske Duitse dorpjes, Oostenrijkse valleien of Hongaarse bergtoppen aan je voorbij.

Credits: Festival Travel / Kamil Pawlowski

6. De gezellige sfeer

Huilende babies, om extra beenruimte zeurende boomers, wild heen en weer rennend cabinepersoneel: vliegtuigen zijn nou niet per se kleurrijke sfeerparadijzen. Neem dan de Sziget Express. Al op het vertrekperron worden de eerste blikken bier geopend, en eenmaal in de trein is er een bistro-wagon (shoutout Lipton Karaoke) en een wagon met dj die de hele nacht doordraait. In beide stromen de tappen rijkelijk en ook in de coupés zelf wordt volop gefeest, spelletjes gespeeld en mensen ontmoet. Twintig uur later ben je gegarandeerd een vriendengroep rijker. Beat that, Ryanair.

Credits: Janne Paardekooper / Festileaks

7. Internet!

Waar je in het vliegtuig een maandsalaris betaalt voor een wifi-verbinding, als die er al is, hebben we binnen Europa tegenwoordig allemaal internet volgens onze normale bundel. Dat betekent dat je gewoon je 4G kunt gebruiken tijdens de reis met de Sziget Express. Kon je dus net niet genoeg vrije dagen opnemen en wil je tijdens jouw reis nog even werken, of moet je tijdens Sziget eigenlijk je scriptie inleveren? Dan kun je die in de trein gewoon afmaken.

Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2023
Line-up
Lorde
Macklemore
Mumford & Sons
Tickets Niet meer beschikbaar.