9 besparingstips voor een (on)betaalbaar Lowlands 2023

Sfeer terrein- Lowlands 2018
Photo: Debbie Spaan / Festileaks

Het zijn financieel zware tijden voor de doorsnee festivalbezoeker. Denk je op een festival eens even lekker te kunnen ontsnappen aan alle sores rondom de stijgende gasprijzen, gemeentebelasting en hyperinflatie, blijkt één muntje je ineens €3,50 te kosten! Met deze 13 besparingstips houd je Lowlands 2023 betaalbaar, zonder op het plezier te bezuinigen.

1. Reis zoveel mogelijk samen

Benzine = duur. Dus ook al wordt het passen en meten met alle tenten, backpacks en beautycases: prop zoveel mogelijk festivalbezoekers in die Fiat Punto van je en deel de reiskosten! Ook zijn er inmiddels verschillende apps waarmee je kunt carpoolen met onbekenden.

Als je met de trein gaat kan een groepsticket voordelig zijn. Je betaalt dan een vaste prijs per enkele reis in de daluren, ongeacht je eindstation. Als je met 7 vrienden samen reist, kost het je slechts €7,15 voor een enkeltje.

Kijk ook eens of het festival waar je naartoe gaat busreizen organiseert. Je betaalt dan weliswaar iets meer voor de reis, maar hebt geen parkeerkosten en je wordt vaak voor de deur afgezet met je zware spullen.

2. Wees creatief met drank

Per persoon mag acht liter drank worden meegenomen naar Lowlands. Uiteraard horen daar de benodigde goedkope (halve) liters (speciaal)bier bij, maar een cocktail zo nu en dan is ook niet verkeerd. Niet te betalen op festivals, wél makkelijk zelf te fabriceren op de camping. Heb je bijvoorbeeld zin in een Pornstar Martini? Neem dan een liter wodka en een fles ingevroren (!) passievruchtensap mee. Zo heb je het hele weekend een koude PoMa. Daarnaast doet een Long Island Iced Tea het ook altijd goed. En nog een kleine tip van flip voor als je met een koelbox gaat sjouwen: gebruik in plaats van koelelementen ingevroren Capri Sun. Kun je die weer nuttigen op de brakke ochtenden!

3. Denk goed na over je maaltijd

Je kan je tijd op een festival leuker besteden dan urenlang op zoek gaan naar de beste deal, maar het loont zich zeker om voordat je bestelt éérst even te kijken of je waar krijgt voor je geld. Een bakje fruit voor twee munten is misschien lekker voor een keertje, maar het vult voor geen meter. Friet met een snack is vaak de goedkoopste optie, maar je kunt ook investeren in een voedzame pokébowl of een lekkere pannenkoek die wat meer vult en waar je langer op door kan.

Waterzak Pinkpop 2019
Photo: Festileaks

4. Neem een waterzak of een flesje mee en drink water

Water is misschien niet zo sexy als een halve liter van zeven euro of een gin tonic voor drieënhalve munt, maar het is wel vaak gratis en stilt ook nog eens de ergste trek. Door zelf een flesje (denk aan het dopje!) of een waterzak mee te nemen kun je eindeloos blijven vullen.

5. Neem een kooktoestelletje mee

Met je eigen kooksetje op de camping gaat er een culinaire wereld voor je open. ’s Avonds een lekker kopje thee voor het slapengaan en ’s ochtends fris weer wakker worden met een vers gezette bak koffie. Klop een eitje in je pannetje of verwarm een blik knaks op en je hebt een prima ontbijt – én ook nog eens zeker vier muntjes bespaard. Op Lowlands mag je gasflessen tot 250 gram meenemen.

6. Doe strategisch je boodschappen

Hoe meer je zelf meeneemt, hoe minder je ter plekke hoeft te kopen. Dat is een simpele rekensom. Natuurlijk, een lekker vers justje of een dampend soepje smaken natuurlijk veel beter dan een lauwe knakworst of een ingedroogd crackertje. Maar daarom is het van belang dat je het juiste festivalvoer inslaat.

Er zijn nu eenmaal bepaalde snacks die, ongeacht de temperatuur, gewoon al-tijd goed te nassen zijn en ook nog eens de maag vullen. Zo doen kaas-uien bollen en krentenbollen het altijd goed en ben je met een wrap en bonenschotel in zak zo klaar.

Down The Rabbit Hole 2018
Foto: Debbie Spaan / Festileaks

7. Bezuinig niet op je campingmateriaal

In dit geval is goedkoop vaak echt duurkoop. Je kunt beter je zuurverdiende geld investeren in een kwalitatief goede tent of in een duurzaam campingmatje, dan dat je vier keer per jaar het goedkoopste luchtbed bij de Action uit het rek grist. Vaak krijg je op wat duurder campingmateriaal ook een aantal jaar garantie, dus mocht er toch een keer iets kapot gaan, dan heb je nog altijd grote kans dat je een nieuw artikel kan krijgen.

8. Houd je ogen open bij de bar of muntautomaat

Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan. En liggen de muntjes voor het oprapen. Je zou zeggen dat een festivalmuntje bij deze woekerprijzen nog heiliger is dan een hosti en eenieder die met zijn leven zou beschermen. Maar geloof ons: als je aan de bar je ogen goed openhoudt dan vind je altijd wel ergens één van die felbegeerde consumptiebonnen tussen de houten vlonders. En dan smaakt dat gratis biertje toch nét wat lekkerder.

Werken op festivals

9. Ga werken op een festival

Tot slot: als je dan écht geen geld wil uitgeven op een festival, dan kun je er maar beter aan verdienen. De festivalbranche schreeuwt om personeel. Veel festivalorganisaties, van groot tot klein, ervaren een nijpend tekort aan handjes om alles geregeld te krijgen. Je kunt ondersteunen bij de opbouw of afbraak van het terrein, bij de toegangscontrole of achter de bar. Door te werken op festivals verdien je niet alleen een leuk zakcentje, maar krijg je ook nog eens de hele festivalbeleving mee. Win-win!

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.