Alpha tot Zulu: alle 42(!) podia en tenten van Lowlands door de jaren heen

Photo: Bart Heemskerk (Lowlands 2018)

42. Dat is het verbluffende aantal verschillende podia en tenten dat Lowlands sinds de eerste editie in 1993 verwelkomde. Op de vraag of jij ze allemaal kunt noemen, antwoord je waarschijnlijk nee. Maar dat is geen enkel probleem. Wij hebben ze namelijk allemaal voor je op een rijtje gezet, op Alpha-bet! A trip down memory LLane.

Adonis (2017-heden)

Deze queerclubtempel ziet het levenslicht in 2017 en is een instant hit onder de Lowlandsgangers. Verwacht glitter, performances en dampende lijven. Grenzeloos, zorgeloos, bandeloos; hier ga je altijd tot het gaatje. In 2022 verhuist de Adonis naar een grotere locatie op Cape Lowlands.

Alpha (1994-heden)

De enige echte Alpha is het grootste podium van Lowlands (capaciteit: 15.000) sinds 1994 en daarmee de opvolger van Hoofdpodium uit 1993. Artiesten als Muse, Kendrick Lamar en Foo Fighters zijn een kleine greep van artiesten die deze tent op zijn grondvesten deed schudden. De iconische, geheel overdekte, blauwgele circustent wordt in 2017 vervangen door een hogere, meer open boogvormige hoofdtent. Met daardoor nog betere zichtlijnen van nog grotere afstanden.

Lowlands podia
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks (Lowlands 2018)

ArmadiLLow (2017-heden)

Wie kent ze niet? De iconische schoorstenen die jarenlang dienst gedaan hebben als festivalingang. Nu die ingang organisch wat meer opgaat in de hele omgeving (en dus de grens tussen camping- en festivalterrein is vervaagd), hebben de schoorstenen een mooie andere plek gekregen. Sinds 2017 kun je op Cape Lowlands áltijd terecht in de ArmadiLLow. Dit 24-uursgebied maakt het voormalige Lowlands Café overbodig, want het biedt voor alle rupsjes-nooit-genoeg een doorlopend programma van dj’s. De echte die-hards staan hier op maandag nog tot 10 uur door te dansen.

Bacardi Bat Beats (2002)

In 2002 kon je in de Bacardi Bat Beats op zaterdag- en zondagochtend terecht voor een heuse percussieworkshop. Heb je het ritme lekker te pakken? Dan kun hier je de rest van de dag heerlijk dansen op deep house van bijvoorbeeld – hoe toepasselijk – DJ Deep.

Foto: Debbie Spaan/Festileaks

Bravo (1994-heden)

Wat tijdens het debuut in 1993 nog ‘Tweede Podium’ heet, wordt in 1994 omgedoopt tot ‘Bravo’. Vanaf dat moment begint deze tent zijn faam op te bouwen als dé plek voor de ultieme dansnachten. Overdag staan hier allerlei (middel)grote acts geboekt, maar de avond en nacht zijn vaak voorbehouden aan elektronische muziek. Zo was Underworld al Bravo-headliner in 1994!

Bij de 25e editie krijgt de Bravo – net als de Alpha – een rigoureuze make-over. De oude tent wordt vervangen door een hoge, kathedraalachtige en vooral groene tent. De nieuwe boogtent reikt op zijn hoogste punt 22 meter in de lucht.

Buitenbioscoop (2006-2007)

Wat in 2004 nog Open Air Movie heet, keert terug in 2006 en 2007 als Buitenbioscoop. O.a. ‘Hostel’ en ‘X-Men: The Last Stand’ worden hier vertoond.

Charlie (1994-2002, 2005 en 2008-2016)

Hoewel derde in het NAVO-spellingsalfabet, is Charlie slechts twee jaar ook daadwerkelijk het op twee na grootste podium voor muzikale acts geweest op Lowlands. Door de komst van Golf in 1996, komt daar verandering in. De tent heeft sindsdien een onzeker bestaan gehad met verschillende plekken op het terrein én afwezigheid in 2003, 2004, 2006 en 2007.

Toch zal de Charlie nooit vergeten worden, sommige grote namen van nu stonden daar ooit voor het eerst voor het Lowlands publiek op te treden. Denk aan Coldplay (2000), Sigur Rós (2000), Florence and The Machine (2009) en Tame Impala (2010). Vanaf 2017 lijkt het doek definitief gevallen voor dit podium.

Current (2022)

In 2022 wordt een splinternieuw podium aan het terrein toegevoegd: de Current is te vinden tussen de Echo en het Ohlalalaantje. Volgens het festival betreft het een ‘nieuwe high-energy afroclub’ waar ‘de meest buzzing african electronic riddims van nu en morgen’ gedraaid zullen worden. Overdag is het podium voorbehouden aan theater en literatuur.

Delta (1995-1997)

In 1995 is Lowlands toe aan een vierde podium met logischerwijs na Alpha, Bravo en Charlie – de naam Delta. Het podium wordt de eerste twee jaar gebruikt voor theater, comedy en andere kleinkunst, in 1997 is hier ook een muzikaal programma te vinden. Een jaar later verdwijnt de naam Delta alweer van de blokkenschema’s, omdat het plaats moet maken voor een andere naam met de beginletter D. Bierleverancier Dommelsch is de nieuwe naamgever in 1998.

Dommelsch Podium (1998-2003)

In 1998 verdwijnt Delta en verschijnt Dommelsch: een buitenpodium. De allereerste act die in de openlucht mag spelen is Queens of the Stone Age, voor het grote publiek toen nog een totaal onbekende naam.

Desperados Crazy Town (2015-2019)

Bij het Crazy Town podium, links van de Bravo, kun je in 2015 t/m 2019 lekker koude Desperados klappen terwijl een breed scala aan dj’s de revue passeert. Daarnaast zijn er hier ook regelmatig surprise acts.

Echo (1995-heden)

In 1995 beweegt Lowlands langzaam naar een breed cultuurfestival. Naast Delta wordt ook de Echo toegevoegd aan het programma. In de Echo kun je het gehele weekend genieten van een filmprogramma en door de jaren heen hebben hier heel wat parels de revue gepasseerd. In 1995 staan o.a. ‘Pulp Fiction’ en ‘True Romance’ op het blokkenschema.

Lowland podia
Echo 1 en 2 staan helemaal links op Planet Paradise

Echo 2 (1998-2001, 2008)

Tussen 1998 en 2001 en in 2008 is de behoefte aan films en lezingen nog net iets groter dan in andere jaren, dus komt er zelfs een Echo 2 bij! Naast films kun je hier ook ontspannen met poëzie.

Essent Awards (2002-2007)

Tussen 2002 en 2007 presenteert Jan Douwe Kroeske talenten in spe. Onder begeleiding van een echte liveband kan iedereen zijn zangkunsten laten horen. Daarnaast kun je er ook genieten van unieke koptelefoonconcerten van Essent Awards-winnaars van toen en nu. Als Essent in 2008 besluit te stoppen met sponsoring, verdwijnt ook het podium van het Lowlands-terrein.

Foxtrot (1996-2002)

Het NAVO-spellingsalfabet bevalt de organisatie van het festival prima als benamingsysteem voor de podia. In 1996 komt Foxtrot erbij. Een podium waar tot en met 2002 het levenslied de boventoon voert. Tussen 2003 en 2006 is Foxtrot alleen nog toegankelijk voor genodigden, daarna verdwijnt het volledig van het festival.

Golf (1996-2003)

Net als Foxtrot, wordt ook Golf toegevoegd aan het terrein in 1996. Tot 2003 biedt dit podium nog meer ruimte voor het muzikale programma van het festival. Dat eerste jaar geven o.a. Bush, Korn en Supergrass een optreden. In 2004 (zoals ook eerder gebeurde met Delta) maakt Golf plaats voor een andere naam met de beginletter G: Grolsch.

Grolsch (2004-2014)

In 2004 verandert Lowlands van bierleverancier: Dommelsch (en daarmee ook het podium) verdwijnt en maakt plaats voor Grolsch. Tien jaar lang stroomt er grols goud uit de taps en biedt de Grolsch tent een podium voor de middelgrote tot grote muziekacts.

Groove Tube (2003-2012)

Groove Tube is vanaf 2003 de place to be als je wil dansen. Nachtenlang kun je hier losgaan op een mix van soul, pop en hiphop. In 2013 krijgt de Groove Tube een Cubaanse makeover en wordt het omgetoverd tot de Hacienda.

Hacienda (2013-heden)

In 2013 is de Groove Tube verdwenen, maar niet zonder waardige vervanger. Wat in 2013 begint als een cocktailbar met muziek temidden van Cape Lowlands, is inmiddels uitgegroeid tot een officieel podium van Bacardí op het blokkenschema van het festival. Met de sfeer van een intiem huisfeest en perfect geserveerde cocktails kunnen daar dag en nacht de voetjes van de vloer met heerlijke house, disco en andere tropische beats.

lowlands podia
Foto: Kamiel Scholten/Festileaks

Heineken (2015-heden)

Na 10 jaar Grolsch, is het in 2015 weer tijd voor verandering. Heineken wordt de nieuwe bierleverancier en krijgt dus ook een eigen podium.

Helga’s House of Pain (2016-2017)

In 2016 staat er nieuw fenomeen op het Lowlands terrein. Helga’s House of Pain is de opvolger van de Magneetbar, de Tïtty Twïster en Oh Mega? en heeft dus grote schoenen te vullen. En dat doet Helga met gemak met ingrediënten als heavy metal, strippers en hentai: gekkenhuis!

Higher Ground (1998-2004)

Beginnend talent kan sinds 1998 een plekje vinden op de Higher Ground. Met de benaming van dit podium wijkt Lowlands af van het NAVO-spellingsalfabet, een keuze waar het in 2005 op terugkomt. Vanaf dat moment heet het podium namelijk Lima.

Hoofdpodium (1993)

Echt origineel zijn de namen van de podia tijdens de eerst editie van Lowlands in Biddinghuizen in 1993 nog niet, het hoofdpodium heet dan gewoonweg Hoofdpodium. Het tweede podium heeft ook een erg verrassende naam, die vind je wat verder in deze lijst! Gelukkig behoudt het deze naam maar een jaartje, vanaf 1994 heet dit podium Alpha.

Slaves
Slaves in de India op Lowlands 2019. Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

India (1999-heden)

In 1999 voegt Lowlands een drietal podia toe aan de programmering. Het NAVO-spellingsalfabet volgend, is één daarvan de India: de plek waar de wat kleinere muzikale acts te vinden zullen zijn. Ook breidt hiermee het totale nachtprogramma van Lowlands uit, want ook in India kun je tot vroeg in de morgen dansen.

Juliet (1999-heden)

Na India, komt Juliet. Sinds 1999 kun je hier terecht voor theater, cabaret en dans voor een nog breder cultureel programma op Lowlands.

Kilo (1999, 2001-2002)

De derde toevoeging in 1999 is Kilo: een buitenpodium. Een lang leven is Kilo niet beschoren, want deze komt alleen nog in 2001 en 2002 terug.

Lima (2005-heden)

In 2005 wordt de Higher Ground omgedoopt tot de Lima, maar de functie blijft hetzelfde: nieuw talent een podium geven. In de nacht kun je hier bovendien de leukste themafeesten vinden. Zo is er in het eerste jaar van de Lima de zaterdagnacht gewijd aan Balkan-beats en sluit niemand minder dan Kees van Hondt de zondagavond af.

Lowlands Café (1994-2015)

Waarom zou je je tent op zoeken om te gaan slapen als je de hele nacht door kunt feesten? Tussen 1994 en 2015 kun je je daarom tijdens de nachtelijke uren melden in het Lowlands Café, dé feesttent handig gesitueerd tussen het festivalterrein en de diverse campings.

Llanding Zone (2016)

In 2016 kreeg het Lowlands Café plots een andere naam: Llanding Zone. Maar gelukkig kon je hier nog steeds terecht voor hetzelfde: de hele nacht doorfeesten! Een jaar later blijkt deze verandering een overbrugging naar iets groters. Dan neemt de ArmadiLLow, gesitueerd op het festivalterrein, de 24/7 functie over.

Magneetbar (2006-2009)

Tussen 2006 en 2009 is het mogelijk om zélf de show te stelen op Lowlands. In de Magneetbar kun je namelijk, wel verplicht verkleed, een optreden geven. Alle bijdragen van het publiek worden beloond. Deze bijzondere optredens worden zo nu en dan onderbroken door verrassingsoptredens van échte artiesten. Hoewel mateloos populair, is het in 2010 tijd voor iets nieuws en wordt de Magneetbar vervangen door de Tïtty Twïster.

Mike (2009-2013)

Lowlands heeft door de jaren heen bewezen – door een breed cultureel programma – veel meer te zijn dan een muziekfestival. Zo kun je tussen 2009 tot 2013 in de Mike terecht voor literatuur, stand-up comedy en comedy-workshops. Hoewel de Mike verdwijnt vanaf 2014, is comedy nog steeds een pijler in de programmering. Tegenwoordig kun je terecht in Juliet voor een dosis humor.

ogoNONogo (2010)

Met zo’n naam, weet je eigenlijk al dat het niet van lange duur kan zijn. De ogoNONogo – een rock’kelder’ staat slechts in 2010 op Lowlands. Je kunt hier dag en nacht terecht voor jamsessies en af en toe verrast een verrassingsoptreden.

Oh Mega! (2015)

De Oh Mega! is een ander voorbeeld van een Lowlands one day fly. In 2015 wordt deze nieuwe tent aangekondigd als een indie-discoclub, geïnspireerd op de cultfilm ‘Barbarella’. Overdag kun je hier terecht voor het wetenschapsprogramma, Lowlands Science. Vanaf 2016 neemt Helga’s House of Pain het stokje over.

Open Air Movie (2004)

In de buitenlucht genieten van film-klassiekers als School of Rock en Starsky & Hutch? In 2004 kon dit heerlijk zittend in het gras in de buitenlucht: de Open Air Movie.

Romeo (2014-2015)

Exit Mike, enter Romeo. Waarom een er nieuwe naam voor de comedy- en literatuurtent op Lowlands? Geen idee. Wellicht leuker in combinatie met de Juliet? Na twee jaar verdwijnt ook Romeo weer van het terrein en heeft Juliet de functie van deze tent overgenomen.

Sexyland (2018-2019)

Begin 2017 opent Sociëteit Sexyland in een loods op de NDSM-werf in Amsterdam. “Een crackhoer van buiten, maar van binnen een Zwitserse stube,” noemde Aukje Dekker, een van de initiatiefnemers, het destijds in een interview met Parool. Het concept – een club met elke dag een nieuwe eigenaar – wordt voor Lowlands vertaald naar ‘elk uur een nieuwe show’. En zo’n show kan van alles zijn: poolparty’s, rodeo- en bokswedstrijden of natuurlijk een verrassingsoptreden. Aan het einde van elk uur draait het podium om (met veel rook en lasers) en zit het publiek in spanning over wat ze nú weer kunnen verwachten.

Texelse Boys Playground (2005)

De met stalen golfplaten bedekte loods die we nu kennen als de X-Ray, wordt in 2005 al gebruikt onder de naam Texelse Boys Playground. Een speeltuin is het zeker. Je kunt er bijvoorbeeld meeschrijven aan de eerste SMS-roman, je eigen ringtone componeren met speciale software of allerlei vreemde videospelletjes doen. Maar er zijn ook optredens in de ongezellige loods van vaak wat kleinere namen uit de muziekscene. Hoewel, Jamie Lidell en Soulwax zijn er dat weekend ook te bewonderen met een verrassingset.

Tïtty Twïster (2011-2014)

Voor het eerst in een decennium gaat de indeling van het terrein flink op de schop. De Bravo komt recht tegenover de ingang, met aan de rechterzijde de vuige rockkroeg Tïtty Twïster. Deze nieuwkomer dankt de naam aan de gelijknamige bar uit de film From Dusk Till Dawn.

Bedenker Joost van Bellen bestiert het festivalcafé, maar onder alias Horst the German. Hoewel bij de start van het concept het plan was het maximaal drie jaar te doen, wordt de rockbar zo’n succes dat het nog een vierde editie mag toevoegen. In 2015 is het dan – jammer genoeg – tijd voor vernieuwing. Het vervangende Oh Mega! heeft het succes niet kunnen evenaren.

Tweede podium (1993)

Daar is-ie dan, de naam van het tweede podium tijdens de eerste editie van Lowlands in Biddinghuizen.: Tweede Podium! Gelukkig had de organisatie een jaar later wel meer inspiratie en wordt het podium omgedoopt tot Bravo.

Watchdoc (2015)

In 2015 was daar eenmalig de Watchdoc. Een mini-bioscoop waar je documentaires van Oxfam Novib, Greenpeace en Amnesty International kon komen kijken.

X-Ray (2006-heden)

In 2006 wordt Lowlands uitgebreid met een klein podium (capaciteit van 350 bezoekers): de X-Ray. De organisatie noemt het een podiumloods waar ‘vernieuwende, experimentele elektronische muziekacts’ drie dagen lang hun kunsten vertonen. Zo staat er de eerste twee festivaldagen een videogame-installatie, gebaseerd op het oeroude computerspel Pong.

De rest van de programmering bestaat uit liveacts en dj’s die gebruikmaken van bijzondere combinaties of gedurfd instrumentarium. Ook op dit kleine podium zijn grote namen ooit begonnen. Denk aan Calvin Harris (2007), Caribou (2010) en Disclosure (2012).

Zulu (1996-1997)

Voor slechts twee jaar heeft ook de laatste letter uit het NAVO-spellingsalfabet een podium gekend: de Zulu. Deze kleine tent stond in 1996 en 1997 direct naast de Alpha en werd bewoond door de VPRO. Hier kon je terecht voor korte, akoestische sessies.

Mis niks van Lowlands 2023

Festileaks doet uitgebreid verslag van Lowlands 2023. De hele week warmen we je op voor het festival in Biddinghuizen met voorbeschouwingen. Tijdens het weekend lees je reviews van de grootste acts. Ook delen we de hoogtepunten per dag en brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen vanaf het terrein. Achteraf kun je weer stemmen op het Festivalrapport, maken we de Top 25 volgens het publiek bekend en luister je een speciale episode van De Festivalpodcast.

Lowlands Logo

Lowlands 2000

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 25-27 augustus 2000
Line-up
Muse
K's Choice
Underworld
Muse, K's Choice, Underworld +107 meer
Tickets Niet meer beschikbaar.