Uitgelicht: de 6 vorige optredens van Foo Fighters in Nederland en België

Photo credit: Femke Valks / Festileaks

Langzaamaan wordt bekend waar we Foo Fighters in 2024 kunnen zien. Het eerste festivaloptreden in de Benelux is alvast een feit. De rockband mag volgend jaar Rock Werchter afsluiten. Het perfecte moment om terug te blikken dus. Dit zijn de 6 meest recente optredens van Foo Fighters in Nederland en België.

Vijf jaar geleden stond de band voor het laatst in onze landen. In die tijd is er veel gebeurd en veranderd. Het grootste deel van de tijd waren er geen concerten mogelijk vanwege corona. Maar de meest ingrijpende verandering voor de band is natuurlijk het plotselinge overlijden van drummer Taylor Hawkins. 25 jaar lang was hij onderdeel van de band. Even leek het onzeker of Foo Fighters nog wel een toekomst had. Gelukkig keerden ze snel terug. In september 2022 vonden er twee tribute shows voor Taylor Hawkins plaats.

Inmiddels zijn we meer dan een jaar verder en zijn er al meerdere optredens geweest. Het nieuwe album But Here We Are is uitgekomen. En tenslotte is er een nieuwe drummer: Josh Freese.

Pukkelpop 2012

Eigenlijk hadden Dave Grohl en co. al een jaar eerder op Pukkelpop moeten staan. De reden dat dat niet doorging is tragisch: door extreem noodweer kwamen 5 mensen om het leven. Uit respect voor de slachtoffers werd de rest van het festival geannuleerd. Grohl blikte hier tijdens het optreden in 2012 nog op terug. ‘These Days’ werd opdragen aan de slachtoffers, waardoor het optreden een emotioneel randje kreeg.

Lowlands 2012

Het was bloedheet, met een gevoelstemperatuur van ongeveer 27 graden. De Alpha stond echter helemaal vol, met ongeveer 20.000 man sterk. Dave Grohl noemde het ‘the hottest Foo Fighters show ever’. Ondanks dat de show een half uur ingekort werd door de hitte, was het twee uur lang genieten.

Ziggo Dome 2015

In juni 2015 moest Foo Fighters het optreden op Pinkpop annuleren vanwege het gebroken been van Dave Grohl. Dat gebeurde slechts twee dagen voordat het optreden oorspronkelijk plaats had moeten vinden. Maar gelukkig hoefden de Nederlandse fans niet heel lang te wachten. Later dat jaar stond er namelijk nog een optreden in de Ziggo Dome gepland. Dave Grohl was nog herstellende van zijn blessure, maar dat mocht de pret niet drukken: hij nam namelijk een heuse troon mee.

Rock Werchter 2017

In België duurde het iets langer voordat Foo Fighters de show in kwam halen. Op 2 juli 2017 waren zij namelijk de zondag-afsluiter van Rock Werchter. Volgend jaar zal de band wederom deze plek in het blokkenschema innemen.

Sportpaleis 2018

De show van Foo Fighters in het Sportpaleis in 2018 was er een volgens het boekje. Alleen maar hits, meezingers en jamsessies. Drie uur lang knallen. Daarbij kunnen nummers als ‘Everlong’, ‘My Hero’ en ‘The Pretender’ niet ontbreken. Maar ook covers van onder andere John Lennons ‘Imagine’ en ‘You’re The One That I Want’ van Grease staan op de setlist.

Pinkpop 2018

Het meest recente optreden van Foo Fighters in de Benelux dateert uit 2018. Eindelijk waren ze op Pinkpop om hun gemiste show in te halen. En zo bleek: wie wat bewaart, die heeft wat. De band maakte indruk met nieuwe nummers van de laatste plaat Concrete and Gold, Taylor Hawkins ruilde van plek met Dave Grohl om ‘Under Pressure’ te vertolken en er vloog zelfs een meteoriet over Landgraaf. Fans waren dan ook enorm lovend over dit optreden.

Shows in 2024

Tijdens een verrassingshow op Glastonbury 2023 beloofde Dave Grohl al ‘a whole fucking tour’. En ja hoor: de eerste aankondigingen druppelen langzaam binnen. Zo speelt Foo Fighters dus op Rock Werchter en op Hellfest 2024. Ook zijn er al enkele optredens in het Verenigd Koninkrijk aangekondigd. Door het laatstgenoemde in het vierde weekend van juni valt is de kans klein dat ze op Pinkpop 2024 zullen staan. Wat ook zeker is: van 17 juli tot en met 18 augustus zijn ze aan het touren door de Verenigde Staten. Maar de kaarten zijn nog niet helemaal geschud, de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Laten we hopen dat we nog veel optredens van de Foos kunnen aanschouwen!