De 10 must-sees van Lowlands 2023

Lowlands 2019 Sfeer
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Deze donderdag dalen tienduizenden zielsgelukkige festivalgangers af naar Biddinghuizen voor A Campingflight to Lowlands Paradise. Met headline-shows van onder andere Billie Eilish, Underworld en Florence + the Machine belooft het weer een legendarische editie te worden. Toch kunnen we ons zomaar voorstellen dat de keuzestress toeslaat bij het zien van de line-up. We helpen je graag een handje op weg: dit zijn 10 optredens die je écht niet mag missen.

Lowlands 2023 staat voor de deur! Vanaf donderdagochtend stroomt de festivalcamping in Biddinghuizen in rap tempo vol voor het laatste grote festival van deze zomer. Nog één keer naar buiten, nog één keer eraf, zéker nu het zomerse weer ook eindelijk weer is teruggekeerd. Naar deze acts kijken wij het meest uit.

Jessie Ware

De 38-jarige Jessie Ware is een waar multitalent. Als schrijfster schreef ze mee aan ‘Say You love Me’ en ‘New Man’ van Ed Sheeran. Daarnaast heeft ze een podcast met gasten als Paul McCartney, George Ezra en Kylie Minogue. Maar Ware is natuurlijk vooral bekend van haar muziek. Haar laatste twee albums staan echt propvol fantastische disco-hits. Van ‘Free Yourself’ tot ‘What’s Your Pleasure?’. Zijn je heupjes al los, de voetjes opgewarmd en heb je je beste outfit al uitgekozen? Bij de Britse pop-queen komt het goed van pas!

Øyafestivalen 2023
Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

boygenius

Als in 2016 Phoebe Bridgers en Lucy Dacus in het voorprogramma staan van Julien Baker komen ze erachter dat ze enorm fan zijn van elkaar. Van het wederzijdse, muzikale respect volgt een hechte vriendschap. Ze besluiten een band op te richten en zetten zich tegelijkertijd in tegen het bestempelen van “vrouwen in de muziekindustrie” als iets bijzonders. In 2018 volgt de eerste EP en in de jaren die volgen werken ze veel samen voor solo-projecten. Op 31 maart 2023 komt vervolgens debuutalbum The Record uit. Door nummers als ‘Emily I’m Sorry’, ‘$20’ en ‘Revolution 0’ is het meteen een schot in de roos. Lowlands 2023 is slechts één van de acht shows op het Europese vasteland. De onderlinge vriendschap, vriendelijke uitstraling en passie waarmee de band prachtige indie-nummers speelt zorgt voor de perfecte start van je zaterdagmiddag!

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Moderat

De Duitse groep Moderat, gevormd uit de leden van Apparat en Modeselektor, staat al sinds het begin van dit millennium aan de wieg van de indiedance en -elektro. Het trio weet elk optreden bezoekers weg te blazen met een set vol ruige techno die afgewisseld wordt met gevoelige elektronische delen. Tel daar een loepzuivere bas, gave visuals en stem van Sascha Ring bij op en je hebt de perfecte formule. Meer weten over Moderat en de muziek die je kunt verwachten? We deden uitgebreid verslag van hun show op DGTL 2023.

Turnstile

Wie van gitaren houdt moet zondag 20 augustus rond etensuur naar de Bravo voor Turnstile. De band die in 2010 in Baltimore ontstaan is, heeft inmiddels drie studio albums op zak. Met melodieuze maar harde rock blaast de band menig publiek weg. Zanger Brendan Yates heeft net zo’n lekker rauw randje waarmee hij over de strakke gitaar en drumritmes van de band zingt. Dit unieke geluid, dat soms zelfs richting funky jazz gaat met samenwerkingen met BADBADNOTGOOD, zorgt ervoor dat hun publiek breder is dan dat van alleen metal of punk. En dus kijken we enorm uit naar hun show op Lowlands. Heb jij nog wat energie over op zondagavond? Gooi alles eruit bij Turnstile!

The Haunted Youth

Met een sound die een combinatie is van indierock, psychpop en dreampop, klinkt The Haunted Youth als geen ander. Als in 2021 de eerste single ‘Teen Rebel’ uit wordt gebracht, wint de Belgische groep meteen De Nieuwe Lichting bij Studio Brussel. Na het uitbrengen van dit nummer zetten ze een stijgende lijn in. Van de herkenbare opbouwende en aanzwellende nummers zoals ‘Shadows’ en ‘Coming Home’ tot dansbaar materiaal, op debuutalbum Dawn Of The Freak is het allemaal terug te vinden. In 2023 spreidt de band haar vleugels uit. In elke uithoek van het Europese continent staat een show op het programma. Mis The Haunted Youth op vrijdagmiddag in de Bravo niet, voordat ze over een paar jaar in de Alpha staan.

Foals
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Foals

In 2019 wist Foals – onder andere met het optreden op Down The Rabbit Hole – een plek in de top 10 van de Festival Acts Top 100 te bemachtigen. Voor de meeste Lowlands-gangers zal Foals ook geen onbekende naam zijn. Maar de laatste passage op het festival dateert alweer van 2016. Ruim 15 jaar na het oprichten van de band weten ze elk festival waar ze komen nog steeds plat te spelen. Met Holy Fire (2013) en What Went Down (2015) wist de band een plek in de indie rock-hemel te veroveren. Met in totaal zeven studioalbums heeft de band een brede discografie opgebouwd waarmee ze de perfecte mix in shows kunnen brengen. Rustige nummers die opbouwen naar een keiharde moshpit? Gaat dat zien op Lowlands 2023.

Photo credit: Kamiel Scholten / Festileaks

L’Imperatrice

In 2012 ontstaat in de straten van Parijs de zeskoppige band L’Imperatrice. De vertaling van de Franse bandnaam betekent letterlijk ‘de keizerin’, maar de catchy ritmes en zwoele baslijntjes behoeven eigenlijk helemaal geen vertaling. Met een zachte vrouwenstem die de taal der romantiek weerspiegelt verleidt zangeres Flore Benguigui je zo naar de dansvloer. In nummers zoals ‘Le Baron Rouge’, ‘Vanille Fraise’ en ‘Séquences’ is het de relaxte discopop waar menig muziekliefhebber bij wegdroomt. Op zaterdagmiddag in de Bravo lijkt dit een garantie op succes.

Steve Lacy

Wie thuis is in de alternatieve R&B weet het al: je kunt al jaren niet meer om Steve Lacy heen. De 25-jarige multi-instrumentalist produceert, zingt, en speelt meerdere instrumenten. Door zijn werk als producer, gitarist en basgitarist op het album Ego Death met The Internet breekt Steve Lacy door. Het album kende groot succes, wat tevens het begin was van zijn carrière als artiest. Andere samenwerkingen volgen, zoals het nummer ‘PRIDE’ met Kendrick Lamar. Ook Tyler, the Creator, Solange, Mac Miller en Vampire Weekend schitteren al op zijn cv. In 2022 komt Steve Lacy met zijn eerste solo-album Gemini Rights. Met ‘Bad Habit’ scoort hij een heuse TikTok-hit. Een grote Europese tour volgt, met onder andere een stijf uitverkochte Melkweg. Op de slotdag van Lowlands geeft Steve Lacy zijn derde optreden in Nederland, de verwachtingen zijn torenhoog!

Photo credit: Debbie Spaan / Festileaks

Job Jobse

De Nederlandse Job Jobse is een naam die zijn status al waargemaakt heeft in de dance-scene. Door zijn nevenprojecten en curatorschappen, taken als labelmanager en andere rollen heeft de Nederlander een grote invloed gehad in de dj-industrie. Door zijn muzikale diversiteit en aanpassingsvermogen weet de Nederlander als geen ander festivalweides in beweging te krijgen. Met eerdere optredens op Burning Man, Lowlands, Best Kept Secret en Pukkelpop maakt Job Jobse zich op voor een terugkeer naar Lowlands, waar hij in 2017 voor het laatst stond.

Billie Eilish / Lowlands
Photo: Kamiel Scholten / Festileaks

Billie Eilish

Heeft de pas 21-jarige Billie Eilish nog een introductie nodig? Als ze in 2015 op dertienjarige leeftijd (!) het nummer ‘Ocean Eyes’ uploadt krijgt ze in één klap al iedereens aandacht. Met haar unieke, prachtige en zachte stem verandert vanaf het begin alles wat de Amerikaanse aanraakt in goud. Op debuutalbum When We All Fall Asleep, Where Do We Go? staan hits als ‘You Should See Me in a Crown’ en ‘When the Party’s Over’. Als jongste persoon ooit weet ze dat jaar zelfs vier Grammys te bemachtigen. Ze wint Best New Artist én Album of the Year. Daarnaast wint ze met ‘Bad Guy’ ook nog Record en Song of the Year.

In 2019 staat Billie Eilish voor op het eerst op Lowlands, als tweede act in de Alpha. Komend jaar mag ze op de slotdag van het festival het hoofdpodium afsluiten. Ooit was ze het voorprogramma van Florence + The Machine, nu staan ze daags achter elkaar op gelijke headliner-status. Haar melancholische hits en charisma zullen zorgen voor een bijzondere afsluiting van Lowlands 2023.

Mis niks van Lowlands 2023

Festileaks doet uitgebreid verslag van Lowlands 2023. De hele week warmen we je op voor het festival in Biddinghuizen met voorbeschouwingen. Tijdens het weekend lees je reviews van de grootste acts. Ook delen we de hoogtepunten per dag en brengen we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen vanaf het terrein. Achteraf kun je weer stemmen op het Festivalrapport, maken we de Top 25 volgens het publiek bekend en luister je een speciale episode van de Festivalpodcast.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.