Een dag in de Adonis op Lowlands: Wat gebeurt er toch allemaal in die kleurrijke gloryhole?

Lowlands 2023, photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

De meest sexy tent van Lowlands viert dit jaar de vijfde verjaardag. In de Adonis komen de meest kleurrijke schepsels van het festival samen voor een knalfuif aan performances, glitter en lhbti-anthems. Op deze XXL-jubileumeditie bruist de Griekse tempel als nooit tevoren en viert de regenboogromantiek hoogtij.

Althans, nadat de avond is gevallen. Want nergens op Lowlands 2023 is het contrast tussen dag en nacht zo groot als in de Adonis. ’s Ochtends vroeg kun je er namelijk al terecht voor literaire lezingen en in de namiddag laten stand-up comedians je schuddebuiken van het lachen. Zo ziet een dagje bij misschien wel de meest veelzijdige stage van Lowlands 2023 eruit.

Photo credit: Thomas Heijligers / Festileaks

Middag: Literatuur slash crisisberaad

Toegegeven: ‘Literatuurprogramma’ klinkt alsof je met geitenwollensokken aan en een theemuts op in een kringgesprek gaat zitten en praat over accijnsverhogingen en macro-economische risicofactoren. Gelukkig vind je op Lowlands niks van dat. In de Adonis worden overdag de echte problemen en crises waar we mee te dealen hebben aan de kaak gesteld, verpakt in een luchtig taalspel met veel gortdroge humor.

Het zet je aan het denken: is het wel echt een crisis als er geen lifecoaches voor zijn? En kun je dan wel lekker in je koopkracht gaan staan? Is het geaccepteerd om een roosje te vouwen van je voorhuid? En waarom staat de letter ‘k’ eigenlijk zoveel onder druk in onze maatschappij? Het zijn zomaar wat voorbeelden van complexe crisissituaties die in de Adonis vakkundig worden opgelost. Nog een handige take-away: als iemand enorm staat te klagen en je danst expressief op het ritme van diens klaagzang, dan houden ze er meestal snel weer mee op.

Foto: Boy Janissen / Festileaks

Avond: Comedy van Sezgin Güleç

Rond etenstijd doet de Adonis dagelijks dienst als comedy-arena. Al voordat de volgende stand-up comedian überhaupt op het podium verschijnt is de sfeer echter behoorlijk lollig. ‘Noodgeval’ van Goldband blijkt een uitstekende publieksopwarmer voor Sezgin Güleç, een 25-jarige stand-up comedian uit Rotterdam-Zuid.

Het is al snel duidelijk dat Güleç er vanavond geen doekjes om windt. Vrouwen, Prinses Amalia en ook ‘je moeder’ moeten het ontgelden, maar ook zijn eigen afkomst, uiterlijk en tekortkomingen neemt hij smakelijk op de korrel. Het is humor die af en toe recht tegen de haren instrijkt. De één zit schuddend van het lachen op zijn stoel, de ander kijkt geschrokken en met de hand voor de mond geslagen naar diens vriend(inn)en. Het comedyprogramma in de Adonis is de perfecte gelegenheid om het eten te laten zakken en even de lach- in plaats van de dansspieren aan te spannen.

Foto: Joris Bakker / Festileaks

Nacht: Stomend hete regenboogtempel

Bij het vallen van de nacht ondergaat de Adonis een ware transformatie. De boekenpraat en moppentappers maken plaats voor dragshows en disco-anthems. Bij de ingang word je begroet door rijkelijk beglitterde portiers en het barpersoneel draagt geen kledingstuk te veel. Niet gek, gezien de dansende menigte de temperatuur al tot een broeierig kookpunt heeft doen stijgen.

Alles wat je vanmiddag nog twijfelend hebt bekeken, valt nu op z’n plek: de discobal die daar vanmiddag nog wat onbeduidend in de lucht hing, fonkelt nu als nooit tevoren. Die levenloze mannequin aan de muur draagt nu gouden vleugels en waakt als cupido over zijn eigen Griekse discipelen. En die kwade blik van Medusa? Die doet elke flard van afwijzing of haat direct verstenen.

Op het podium springen dragqueens extatisch op en neer. Op de vloer wiegen de heupen op het ritme van de four-on-the-floor discobeat. En achterin de zaal, verscholen tussen de gordijntjes, wordt een verdwaald maar liefdevol kusje uitgewisseld. Zoals de Vlaamse tv-maker Jambers met een zwoele stem zou zeggen: ‘Overdag is de Adonis een keurig domum van intellect en lichtvoetig entertainment, maar ’s nachts is het een dampende dansarena vol passie en paradijsvogels.’

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.

Over de auteur ✍️

Boy Janissen

Janisje van alles binnen Festileaks. Schrijven, quizjes maken, cheffen, bier drinken - you name it. Liefhebber van bijna alles wat op vinyl gedrukt staat en trotse verdediger van het Limburgs erfgoed. Is normaal gesproken altijd te porren voor een festival of concert, maar weet tijdens de vastelaovendj van toeten noch blazen. Down The Rabbit Hole is mijn favoriete zomercarnaval.

Meer van Boy