Klachtenstroom over rijen op Lowlands 2023: zelfs ’s nachts wachten bij de douches

Lowlands 2023, photo credit: Luc Reij / Festileaks

Het is misschien wel de meest gehoorde klacht over Lowlands: het gebrek aan sanitair. Ook dit jaar zijn de rijen voor de (vrouwen)toiletten weer niet mals, is het lang wachten bij de waterpunten en is er een nieuw sanitair dieptepunt: zelfs ’s náchts staan er lange rijen bij de douches.

Het ligt inmiddels in de lijn der verwachting dat wie in de ochtend wil douchen op Lowlands, flink in de rij moet staan. Als je op de piektijd komt, sta je soms wel een uur te wachten. De handigste hack om de rijen uit de weg te gaan, was altijd om later op de dag te gaan. Zeker ’s nachts was het altijd prima mogelijk om zonder aan te sluiten een douchehokje in te duiken.

Screenshot via @lowlands.memes

Tot dit jaar, blijkbaar. Op de campings stonden van vrijdag- op zaterdagnacht flinke rijen. De klachten erover stromen binnen via social media en de Lowlands fans Whatsapp-groep. In ieder geval tussen 02:00 en 05:00 uur was het op campings 3, 4 en 5 aansluiten geblazen. Een nieuw dieptepunt in de sanitaire tekortkoming van Lowlands.

Toiletblokken

Wat ook dit jaar vanaf moment 1 weer het eerste opvalt: de grote rijen voor de wc’s op de campings in de ochtend. Dito bij de Alpha en op piektijden eigenlijk overal op het terrein. Zie ook onderstaande foto van de rij voor de vrouwentoiletten bij de Alpha, die tot ver buiten het sanitaire blok rijkt.

Foto: Monique Biermans / Festileaks

Zeker ’s nachts is het probleem groot. Op het Cape Lowlands-gedeelte – waar de Bravo, ArmadiLLow, India, X-Ray en Hacienda staan – is slechts één toiletblok te vinden. Een uitstapje naar de wc’s wordt daarom al snel een hele onderneming naar de andere kant van het terrein. Tel daar de rijen bij op en je bent geheid een lange tijd weg.

Tot slot zijn er klachten te zien over het lange wachten bij de waterpunten. Terwijl de temperatuur op de Lowlands-vrijdag flink opliep (zeker in de tenten) blijkt het een flinke opgave om aan water te komen. Zelfs ’s nachts is rond de Bravo nog 10 minuten lang aanschuiven.

Jaar op jaar

Waarom het de organisatie jaar op jaar maar niet lukt om voldoende sanitair te regelen voor het festival blijft een raadsel. Vorig jaar was het al een veel gehoorde klacht, en ook op zusterfestival Down The Rabbit Hole was de situatie afgelopen juli weinig beter. Er werd voor deze editie in ieder geval beloofd met extra toiletten te komen, maar daar valt weinig van te merken.

Lowlands Logo

Lowlands 2023

Locatie
Nederland
Biddinghuizen, Nederland
Datum 18-20 augustus 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.