Parel op de poster: Hang Youth op Appelpop 2023

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

De headliners zijn de grote blikvangers van een festivalposter, maar de grootste verrassingen schuilen vaak in een klein hoekje. In ‘Parels op de poster’ laten we je kennismaken met de headliners van de toekomst. Aan de hand van drie video’s nemen we je mee naar drie hoogtepunten in de carrière van kleinere festivalacts. Vandaag onder de loep: Hang Youth op Appelpop 2023!

In 2015 zag de Amsterdamse punkband het levenslicht. Het is een gezamenlijk project van de vier jeugdvrienden Abel van Gijlswijk (zang), Ben Kraak (bas), Kaj Bos (gitaar) en Nout Kooij (drums). Dat jaar maakte de band meteen naam voor zichzelf met hun korte nummers (de meesten duren nog geen minuut). Deze staan vol kritiek op de maatschappij en de politiek, die op humoristische wijze wordt gebracht. Met duidelijke punchlines laat de groep geen twijfel over hun onvrede. Er worden het eerste jaar direct maar liefst vier (!) albums uitgebracht. Het is duidelijk dat er genoeg onderwerpen zijn om boos over te worden. De titels laten weinig tot de verbeelding over; op het eerste album (Hang Youth) staat onder meer ‘Het immigratiebeleid is kut’, ‘Mark Rutte is niet mijn president’ en ‘Ard van der Steur is een lul’. Na deze productieve start wordt het echter een hele tijd stil rondom de band.

Coronacrisis

Blijkbaar was er nóg meer maatschappelijke onvrede nodig om het vuurtje verder aan te wakkeren. Uitgerekend tijdens de coronacrisis brengen de punkers nieuwe muziek uit. Zelf zei zanger Abel daarover: ‘Ken je die lamp van Batman, die gaat schijnen wanneer we hem nodig hebben? Nou, de Hang Youth-lamp ging aan. Als je een platform hebt, pak je platform dan en zeg iets zinnigs.’ En dat ze een boodschap hebben, moge duidelijk zijn. In 2020 en 2021 worden verdeeld over drie albums meer dan vijftig nummers uitgebracht. Blikvangers hieronder zijn onder meer ‘Je haat geen maandag, je haat kapitalisme’, ‘Shell is een prima bedrijf (als ik de website mag geloven)’ en ‘Belastingdienst’.

Demonstraties

De band voegt daad bij woord en is regelmatig te zien tijdens demonstraties. Zo ook tijdens een actie van Extinction Rebellion op de Zuidas in september 2020, waar ze het op dat moment nieuwe nummer ‘Leg de Zuidas in de as’ spelen. De band mengt zich daarnaast in de campagne rondom de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2021. Met nummers als ‘Ik geef een nier voor geen Rutte IV’ en ‘Het kan me niet links genoeg’ laten ze hun eigen voorkeur duidelijk spreken en roepen ze op tot actie onder de fans. De stickers en posters van Hang Youth zijn al snel overal zichtbaar. Ook op 24 juni van dit jaar stond Hang Youth weer op een demonstratie. Dit keer bij Tata Steel, waar hun gelijknamige nummer ten gehore werd gebracht.

Festivals

In 2022 is het eindelijk zover na jaren van corona; de festivals vinden weer doorgang. Hang Youth is een populaire boeking. De punkband staat onder meer op Down The Rabbit Hole, Pinkpop (waar op geheel eigen wijze het VIP- deck werd gerecenseerd) en Lowlands op de planken. Op laatstgenoemde festival zijn ze de eerste band die om middernacht pas begint te spelen. Het publiek is massaal aanwezig en geniet duidelijk volop van de energie die Hang Youth brengt. Zo ook tijdens ‘Belastingdienst’, die volle bak mee wordt geschreeuwd. De band verovert in 2022 dan ook een felbegeerde plaats in de Festivalacts Top 100. Overigens zijn de stembussen voor de editie van 2023 alweer geopend.

Photo Credit: Kamiel Scholten / Festileaks

Ook in 2023 zijn de punkers weer te zien op de festivals, onder meer op Zwarte Cross, Into The Woods en dus ook op Appelpop. Op zaterdag om 16:30 zet de Nederlandse band uit Amsterdam daar de Go-Tan Stage ongetwijfeld op zijn kop.

Appelpop Logo

Appelpop 2023

Locatie
Nederland
Tiel, Nederland
Datum 8-9 september 2023
Line-up
Racoon
Kraantje Pappie
BLØF
Tickets Niet meer beschikbaar.