Advertisement

8 muzikale must see’s op Zwarte Cross 2023

Photo credit: Festileaks

Met 43 podia op het ver uitgestrekte terrein in Lichtenvoorde heb je altijd wel iets te zien. Of het nu een stukje cross is, je dagenlang in de discotent vertoeft of een brassband om de hoek tegenkomt, alles kan op de Zwarte Cross. Maar welke acts moet je dit jaar echt niet missen? Wij hebben de must see’s van Zwarte Cross 2023 voor je verzameld.

Kijk, de headliners kennen we inmiddels wel en het is natuurlijk supergaaf om op elk hoekje van het terrein iets te ontdekken. Maar er loopt ook superveel muzikaal (gevestigd) talent rond op de verschillende podia van Zwarte Cross. Wij zetten de tofste acts voor je op een rijtje.

Photo credit: Nikki Born / Festileaks (Pinkpop 2023)

Prins S. en de Geit

Deze Hagenees lijkt misschien soms een beetje gek, maar heeft sublieme teksten die als een puzzel perfect in elkaar passen. Prins S. en de Geit brengt nu ruim twee jaar muziek uit en weet iedere keer weer te verrassen. Niet alleen zijn album Rood Staan Hard Gaan (2022) is een elektronische parel, maar ook de energieke show weet de hele festivalweide te bekoren. Een feestje om naar uit te kijken aankomende Zwarte Cross!

Vrijdag 17:00 – 18:00, Megatent

Eagles of Death Metal

Eagles Of Death Metal is bepaald geen nieuwkomer in de muziekbranche, maar wel een steengoede boeking voor de Zwarte Cross. De Californische supergroep timmert na een tijdje weer stevig aan de weg met nieuwe samenwerkingen met tracks als ‘Motherlode’ en ‘K-Town’. Je kunt er een flinke portie rock ’n roll verwachten met wat uitstapjes naar de ruimte. Met Jesse Hughes als frontman is het altijd een gekkenhuis. Genoeg reden om te gaan dus!

Vrijdag 21:15 – 22:15, Hoofdpodium

Photo: Femke Valks / Festileaks

Hang Youth

Hard tegen de maatschappij aan schoppen, dat is wat Hang Youth graag uitdraagt in hun muziek. Alle frustratie van kapitalisme, klimaatverandering, overheidsbeslissingen en andere ellendige dingen brengt Hang Youth in hele korte songs naar boven. ‘BELASTINGDIENST’, ‘WAAROM DENK JE DAT MENSEN VLUCHTEN’ en ‘IK BETAAL ME STUFI NIET TERUG’ zijn hier prachtige voorbeelden van. Een uur lang raggen in de Roadhouse is een prima zaterdagavondbesteding. Je moet wel veel teksten leren om alles mee te kunnen zingen, maar deze hardcore punksongs zijn het helemaal waard.

Zaterdag 22:30 – 23:30, Roadhouse

John Coffey

We kennen natuurlijk allemaal de viral video met het opgevangen biertje, maar John Coffey kan nog veel meer dan bier vangen. De Utrechtse groep is vorig jaar opnieuw bij elkaar gekomen en speelt de festivalweides weer plat. De unieke sound van ongeveer alle harde genres die je kunt bedenken komt samen in deze muziek. Ga maar vast je moshpit skills oppoetsen, want deze herrieschoppers komen op zaterdag de Roadhouse verbouwen met tracks als ‘Broke Neck’ en de nieuwe ‘Steam Waltz’.

Zaterdag 20:45 – 21:45, Roadhouse

Bökkers

Bökkers speelt dit weekend (weer) een thuiswedstrijd op de Zwarte Cross. Hoe vaak ze op het festival hebben gestaan is onduidelijk, maar de band lijkt daar inmiddels een levende legende. De band – onder leiding van Hendrik Jan Bökkers – is een monument voor de dialectmuziek, wellicht voor sommigen zelfs een way of life. Hun teksten zijn uit het leven gegrepen, en ja, daar komt nogal vaak wat sex, drugs en bier bij kijken. Hoe rock ’n roll de groep nu echt is lees je in ons Bökkers interview.

Zaterdag 21:30 – 22:45, Megatent

Cari Cari

Een ietwat vreemde eend in dit lijstje misschien, maar dit Oostenrijkse duo maakt heerlijke folkmuziek met een scherp randje. Soms komt zelfs de didgeridoo voorbij, wat echt een speciale sound aan deze band geeft. De sfeer van de muziek past ook prima in films, een doel wat ze ook voor ogen hebben: de muziek maken voor een Quentin Tarantino film. Een prachtige act voor de stoffige festivalweide in Lichtenvoorde dus. Met deze tracks waan je je op de Amerikaanse Bayou, waarbij deze stage dus de perfecte plek voor Cari Cari is.

Zaterdag 23:45 – 00:45, The Bayou

Son Mieux op Festifallz 2021
Photo: Femke Valks / Festileaks

Son Mieux

Sinds vorig jaar kan niemand meer om Son Mieux heen, want hun plaat The Mustard Seed (2021) wordt heel goed ontvangen. De Hagenaren zetten alles op alles om weer een beetje disco, folk, soul en rock de festivalweides op te krijgen. Dat toppen ze bij iedere show af met fantastisch afgestemde outfits om het plaatje compleet te maken. ‘Multicolor’ was de regelrechte hit van 2022, maar ook met nieuwe tracks als ‘This Is The Moment’ weet Camiel Meiresonne de show te stelen. Ga dansen bij het hoofdpodium alsof het de jaren 80 zijn. Let’s go!

Zondag 18:00 – 19:00, Hoofdpodium

Ramkot

Ramkot is een jonge Vlaamse band uit Gent, waarbij de bandnaam doet denken aan een uit elkaar getrokken studentenkamer. De Zwarte Cross denkt zelfs aan een illegale knokschuur of een woest illegale zuipkeet. Maar genoeg gelachen, dit rocktrio gaat voor echte kwaliteits rock ’n roll. Bij tracks als ‘Don’t Drop Down’ en ‘Fire’ lijkt het net alsof er een beest uit de band gejaagd moet worden. Wat een power en distortion. Headbangen is het enige middel dat je nog kan redden tijdens de zondagavond.

Zondag 20:30 – 21:30, Roadhouse

Zwarte Cross Logo

Zwarte Cross 2023

Locatie
Nederland
Lichtenvoorde, Nederland
Datum 20-23 juli 2023
Tickets Helemaal hartstikke uitverkocht.