Startersgids: alles wat je moet weten voor je eerste keer Sziget

Photo Credit: Sziget Festival

Over een paar dagen gaat Sziget alweer van start! Zoals ieder jaar verandert het Óbuda eiland in Boedapest in één groot pretpark vol pop- rock- en dancemuziek. Ga jij dit jaar voor het eerst? Dan hebben wij alvast een paar nuttige (en minder nuttige) tips voor je.

Sziget 2023 vindt plaats van 10 tot en met 15 augustus op een eiland midden in Boedapest. Zes dagen lang wordt de hoofdstad van Hongarije omgetoverd tot het feestwalhalla van Europa, met theater, circus, lezingen, sport, maar vooral: de beste muziek van het moment. Op deze editie zijn onder meer Florence + The MachineImagine DragonsDavid GuettaMumford & SonsMacklemore en Billie Eilish van de partij. Ook hebben we een overzicht met nog eens twaalf acts die je niet mag missen op Sziget 2023.

Sziget Express

Iedere Sziget ganger moet toch zeker een keer ooit met de Sziget Express naar Boedapest zijn afgereisd. De trein vertrekt vanaf Amersfoort en neemt jaarlijks duizenden festivalgangers mee naar het festival. Onderweg is het één groot feest in de trein en maak je dus al de beste vrienden voordat je bent gearriveerd! Of het voor herhaling vatbaar is daarna, mag je zelf beoordelen.

Foto: Rockstar Photographers/Sziget 2016

Camping

Op Sziget mag je vrijwel overal je tentje neerzetten. Om zeker te zijn van een goede plek is het een enorm voordeel wanneer je een Moving- in Ticket neemt waarmee je al 1 of 2 dagen eerder het terrein op mag en je plekje kan kiezen. Hiermee kan je meteen lekker nog even van tevoren Boedapest verkennen! Let wel even goed op waar je je tentje neerzet. Op Sziget zijn altijd overal feestjes dus als je niet goed oplet staat je tent zomaar naast een 24-uurs feest. Daarnaast wil je ook opletten waar ’s ochtends schaduw is, voor je het weet staat hij ’s ochtends vol in de zon wat de weinige hoeveelheid slaapuren nog verder laat dalen. Neem ook voor de zekerheid wat regenkleding mee, het is tijdens Sziget vaak zeker een dag slecht weer, dus het is slim om hier goed op voorbereid te zijn. Er is altijd erg veel stof op Sziget dus het is geen overbodige luxe om zakdoekjes, een bril of zelfs een mondkapje mee te nemen.

Boedapest

Je kunt er ook voor kiezen om te verblijven in het centrum van Boedapest, dat ongeveer 30 minuten van het festivalterrein is. Ons advies is om in elk geval daar even langs te gaan en een badhuis of Ruin Bar te bezoeken. Als er een dag is dat de vroege line- up je minder interesseert, kan het ook zeker een goed idee zijn om te ontbijten of lunchen in de stad. Het eten is daar goedkoper en diverser dan op het festival. Net buiten het terrein zit ook een grote supermarkt de Auchan, die bij uitstek geschikt is voor goedkope spullen en pre- drinks voor je het festivalterrein op gaat. Ga je toch al je maaltijden op het festival nuttigen? Sla de tent waar de hele dag een paella ligt te garen even over als je niet de rest van het festival op de dixie wil zitten. Het vergroot dan wel weer je kans om de geheime dixie party te vinden.

Hongaarse HUF

Op Sziget betaal je met Hongaarse Forint. Je kunt betalen met je polsbandje, maar ook met je pinpas of telefoon. 1150 HUF is ongeveer 3 euro. Als je tegoed op je bandje laadt, is het verstandig om je bandje meteen in de app te registreren. Zo kan je het bandje blokkeren als je hem kwijtraakt en eventueel tegoed terugvragen. Let bij het afrekenen ook even goed op of er een standaard fooi staat aangegeven. Je kunt altijd aangeven dat je geen fooi wilt betalen, maar je krijgt misschien wel een paar boze blikken toegeworpen. Die zul je dan maar voor lief zult moeten nemen.

Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2023
Line-up
Lorde
Macklemore
Mumford & Sons
Tickets Niet meer beschikbaar.