Advertisement

Tips! 12 acts die je niet mag missen op Sziget 2023

Foto: Sziget Festival

Sziget staat om de hoek! Natuurlijk staan we straks met z’n allen bij grote headliners als Billie Eilish of Imagine Dragons, maar ook op de rest van de line-up zijn fantastische acts te ontdekken. Zoals gebruikelijk plukken we de kersen van de taart voor je: dit zijn onze 12 must-see’s voor Sziget 2023.

Sziget 2023 vindt plaats van 10 tot en met 15 augustus op een eiland midden in Boedapest. Zes dagen lang wordt de hoofdstad van Hongarije omgetoverd tot het feestwalhalla van Europa, met theater, circus, lezingen, sport, maar vooral: de beste muziek van het moment.

Afsluiters van deze editie zijn chronologisch Florence + The Machine, Imagine Dragons, David Guetta, Mumford & Sons, Macklemore en Billie Eilish. Die zijn sowieso allemaal de moeite, maar dat wist je al. Voor deze tiplijst focussen we ons op de rest van die prachtige line-up. Gebruik de video’s om direct een idee te krijgen wat je kunt verwachten van de live optredens van deze artiesten.

1. Sam Fender

Sam Fender komt het goedmaken op Sziget. Vorig jaar cancelde hij last-minute zijn optreden op de slotdag van het festival; dit keer mag hij het spits afbijten op de openingsdag. De 29-jarige Brit heeft pas twee albums uit, maar speelt in thuisland inmiddels al voor de grootste velden met zijn aanstekelijke rock sing-a-longs. Hij werd al vaak vergelegen met een jonge Bruce Springsteen en als je een track als ‘Seventeen Going Under’ hoort (inclusief The Boss-achtige saxo- en xylofoon) kun je zelf ook weinig anders concluderen.

Donderdag 10 augustus, 19:15 – 20:30, Main Stage

2. Loyle Carner

Is het hiphop? Soul, jazz? Of is het spoken word? Zeker is het dat Loyle Carner een gevoelige snaar raakt met zijn muziek, die niet altijd zonder flink emotionele lading gaan. Carners songs zijn openhartige poëtische kunstwerken, thematisch sterk beïnvloed door de jonge dood van zijn vader. Het is dus voor een deel openstellen en luisteren, maar verwacht ook bangers waar flink op gebounced kan worden.

Vrijdag 11 augustus, 20:30 – 21:45, Freedome

3. Partiboi69

De thumbnail van bovenstaande video wijkt nogal af van de stijl van alle andere video’s in dit artikel. En dat valt eigenlijk ook in z’n geheel wel te zeggen over Partiboi69. De prettig gestoorde Australische dj – echte naam nog altijd onbekend – is een cult fenomeen geworden met onnavolgbare draaistijl en totaal absurde tracks. Zijn viral YouTube kanaal is een bizarre trip langs wansmaak en ongeloof. Kortom, geen idee wat de beste man in petto heeft op Sziget, maar we zullen er nog wel effe over napraten.

Vrijdag 11 augustus, 02:00 – 04:00 (zaterdagnacht), Colosseum

4. Niall Horan

Net op het moment dat je dacht dat Harry Styles de enige écht succesvolle voormalig One Direction-ster was geworden, knalt Niall Horan z’n derde plaat in de schappen. Leadsingle ‘Heaven’ is het niveau ijzersterke feelgood popsong waarvan je weet: die draaien ze over een decennium nog steeds in de appie. Natuurlijk ben je ook voor een good old 1D-cover nog altijd aan het juiste adres bij Niall Horan. Hij verkocht kort geleden binnen een kwartier 2 maal de Ziggo Dome uit, dus het zou nog wel eens gezellig druk kunnen worden in dit voorprogramma van David Guetta.

Zaterdag 12 augustus, 19:30 – 20:30, Main Stage

5. Tom Grennan

De Britten op Sziget moesten waarschijnlijk een extra keertje knipperen. Tom Grennan als dagopener om 4 uur ’s middags? In Engeland speelt hij inmiddels in de grootst mogelijke zalen, dus we verwachten veel van onze luid meeschreeuwende westerburen bij dit optreden. Voor meeschreeuwen (én dansen!) ook alle reden, met tracks als doorbraakhit ‘Little Bit of Love’ of de Calvin Harris-samenwerking ‘By Your Side’.

Zondag 13 augustus, 16:00 – 17:00, Main Stage

6. M83

M83 is één van die fantastische crossover-acts die zowel de ravers als rockers verzamelt op de dansvloer met strakke synths, schurende gitaren en beukende beats. De laatste tour dateert alweer van 2016, toen ze op zowel Sziget als Lowlands één van de beste shows van het festival speelden. Het dit jaar uitgekomen album Fantasy doet met dromerige tracks als ‘Oceans Niagara’ en ‘Amnesia’ met gemak mee aan de kwalitatieve bovenkant van hun oeuvre, dus dikke kans dat ze wederom de winnaarstitel gaan pakken in 2023.

Zondag 13 augustus, 20:45 – 22:00, Freedome

7. Coloray

Wát een spot voor de Nederlandse Coloray! Aan het begin van dit jaar nog in een weggestopt zaaltje op nieuwkomersfestival Noorderslag in Groningen, deze augustus sluit de Tilburgse dj het tweede podium van Sziget af. Diep in de nacht, perfect voor de duistere en intrigerende dansvloerproducties die (zeker live) regelmatig doen denken aan Underworld. ‘Blinded’ was vorig jaar de euforische undergroundhit (goed voor een top 10-notering in de eindejaarslijst van dit platform), deze zomer is het LCD Soundsystem-achtige ‘Buy Me’ de prijstrack.

Zondag 13 augustus, 02:15 – 03:30 (maandagnacht), Freedome

8. Caroline Polachek

Toegegeven: het is op Sziget veel meezingen met hits uit het verleden. Lekker ook wel, maar wil je ook een moment bij een hyperactuele act staan? Check dan Caroline Polachek, dé indie darling van het moment waar je al je Flowerboy-vrienden jaloers mee maakt. Het in februari uitgekomen Desire, I Want To Turn Into You is gedoodverfde favoriet voor de eindejaars-albumlijsten van smaakvolle media als Pitchfork of Volkskrant. De warme temperaturen die we op dit vroege tijdslot op de main stage kunnen verwachten passen goed bij de flamenco invloeden in haar tracks, die gecombineerd met die dijk van een (engelen)stem ongetwijfeld een betoverende show maken.

Maandag 14 augustus, 17:30 – 18:30, Main Stage

9. Lorde

Macklemore mag deze dan wel dag afsluiten, maar echte kenners weten: Lorde is de topact van de maandag van Sziget. De Nieuw-Zeelandse popster (26!) ken je sowieso van haar megahit ‘Royals’, maar maakt vooral indruk met haar tranentrekkende slow-electro ballads. Soms is het dansen (‘Green Light’), soms is het huilen (‘Perfect Places’), meestal is het een combi: maar het is in ieder geval altijd met volle overgave. We beloven je: dit wordt het meest bijzondere sunsetslot van Sziget 2023. Zien is geloven.

Maandag 14 augustus, 19:15 – 20:30, Main Stage

10. Confidence Man

Dit wordt er eentje. Op Down The Rabbit Hole was de set van Confidence Man aan het einde van de middag al goed voor een top-3 notering, maar het belooft pas echt een euforisch hoogtepunt te worden wanneer de Australiërs feestfestival Sziget de nacht in mogen spelen. Verwacht een uitzinnige menigte en een ontploffende tent op modern day indie anthems als ‘Holiday’ of ‘On & On (Again)’. Soms een vleugje Songfestival-vibes, maar toch smaakvol en bovenal bijzonder aanstekelijk. Dans, Sziget!

Maandag 14 augustus, 22:45 – 00:00, Freedome

11. girl in red

girl in red is een fenomeen. De 24-jarige Noorse brak door vanuit haar slaapkamer (toen nog 19), werd met ‘do you listen to girl in red?’ queer icoon, en vervolgens via Billie Eilish – die haar als openingsact onder de hoede nam – gecatapulteerd naar de grootste stages. Tracks als ‘Serotonin’ klinken euforisch en blij, maar zijn thematisch eerder in de depressieve hoek te zoeken. Goede combi dus met die grote Sziget-afsluiter.

Dinsdag 15 augustus, 19:30 – 20:30, Main Stage

12. 070 Shake

Sziget zit er bijna op. Billie sloot de Main Stage al af. Maar we mogen nog een nacht. Dik geluk dat het precies 070 shake is die op dit moment gepland staat. De tracks klinken zwaar, die zware gitaren en schurende synths helpen daar niet bij, maar toch is het live op één of andere manier een positief spektakel. De opzwepende gospel zorgt af en toe zelfs voor een spiritueel moment, en dat is precies de bezinning die heerlijk gaat zijn na zes dagen Sziget.

Dinsdag 15 augustus, 22:45 – 00:00, Freedome

Sziget Logo

Sziget 2023

Locatie
Hongarije
Boedapest, Hongarije
Datum 10-15 augustus 2023
Line-up
Lorde
Macklemore
Mumford & Sons
Tickets Niet meer beschikbaar.